8 Δεκεμβρίου 2014

«Φουσκώνει» το ποτάμι, ξεχειλίζει η οργή…

 

Ό,τι μπορούν προσπαθούν να σώσουν από την Πέμπτη κάτοικοι και αρμόδιες αρχές στον Έβρο, αφού το ποτάμι, για άλλη μία φορά απειλεί περιουσίες, ενώ όλοι εύχονται να μην απειλήσει και ζωές. Οι έντονες βροχοπτώσεις, τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στη χώρα μας, αλλά και οι προβλέψεις για νέες βροχές το Σαββατοκύριακο στον Έβρο, δημιουργούν ένα εφιαλτικό σενάριο για επιδείνωση της κατάστασης και για ακόμη περισσότερες πλημμυρισμένες εκτάσεις σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές…
 
Χθες το πρωί, λόγω μεγάλης αύξησης των υδάτων του Έβρου στην περιοχή της Αδριανούπολης, οι Τούρκοι εξέδωσαν απαγορευτικό για τη διέλευση οχημάτων στα σύνορα με την Ελλάδα. Στους οικισμούς της Ελιάς, των Ριζίων, αλλά και του Πυθίου, υπόγεια και σπίτια έχουν πλημμυρίσει, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια.
Από το βράδυ της Πέμπτης ως και χθες το μεσημέρι, η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο βρίσκονταν στα 6,30 μέτρα, πολύ πάνω από το όριο συναγερμού, με το νερό να κατευθύνεται προς το νότιο τμήμα του νομού. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, το βράδυ της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και αποφασίστηκε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου, ώστε να υπάρξει μία εκτόνωση του φαινομένου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 6500 με 7000 στρέμματα.

Παράλληλα, υπήρξε υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαίλογκραντ στον ποταμό Άρδα, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση.
«Η αντοχή των αναχωμάτων εκτιμάται ότι θα δοκιμαστεί για τις επόμενες τέσσερις ημέρες», σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος συνόδευσε τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Παυλίδη, σε επίσκεψη που έκανε στις πληγείσες, από τις πλημμύρες, περιοχές του Διδυμοτείχου, της Ορεστιάδας και του Τριγώνου.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει -στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της- να ενισχύσει τα αναχώματα στα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και θα υπάρξουν συγκεκριμένα έργα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας στο σύνολο του Έβρου.
Στο μεταξύ, λόγω της υπερχείλισης του Ερυθροπόταμου στο Διδυμότειχο, πνίγηκαν 240 πρόβατα και άγνωστος αριθμός νεογέννητων, ενώ διασώθηκαν 140 από μια μονάδα στην περιοχή της Καρωτής.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και συνιστάται η προσοχή όλων να απομακρύνουν το ζωικό κεφάλαιο και να διακόψουν κάθε δραστηριότητα στις όχθες του ποταμού Έβρου.
Περιοχή Ημερ. Στάθμη Επιφ. Συν.
Πύθιο 05/12/14 12:00 6.30 4.70 5.70
Πέταλο 05/12/14 12:00 5.25 5.60 6.00
Της Κικής Ηπειρώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: