4 Δεκεμβρίου 2014

Παράταση μνημονίου επιβάλλει η τρόικα, άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης

Παράταση μνημονίου επιβάλλει η τρόικα, άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης
 

Όπως μετέδωσε πριν λίγο το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα τελικά η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας. Αντίθετα, αποφασίστηκε να σταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών, αργά απόψε ή αύριο το πρωί, νέο email με επιπλέον στοιχεία. Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σπεύσει ο Γκ. Χαρδούβελης, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει κλίμα πανικού στην κυβέρνηση.

Οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν παράταση του μνημονίου, η τρόικα είναι άγνωστο αν και πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα, οι δανειστές αυξάνουν τις απαιτήσεις τους – όπως προκύπτει από το απαντητικό e-mail – και ο φόβος να εκδηλωθούν αντιδράσεις και από κυβερνητικούς βουλευτές, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που αρχίζει σήμερα, είναι πλέον ορατός. Εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, η τρόικα απαιτεί περισσότερες διευκρινίσεις στα δημοσιονομικά αλλά και μεγαλύτερες δεσμεύσεις στα διαρθρωτικά μέτρα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πάντως, η ρητορική περί εξόδου από το μνημόνιο καταρρέει, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται ως επαίτης στην τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, στο απαντητικό e-mail τους, που έφθασε τα ξημερώματα διατυπώνουν νέες ενστάσεις – κυρίως από το ΔΝΤ – για το δημοσιονομικό κενό ενώ ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις πρόσθετες παρεμβάσεις που είχε αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα. Εκπρόσωπος της Κομισιόν μίλησε για τεχνική παράταση του μνημονίου. Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε., απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθει η τρόικα "σε προκαταρκτική συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για τη νέα πιστωτική γραμμή (ΕCCL)".
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: