Προχωρούν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εντοπίσει και να φορολογήσει τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, μέρος των οποίων αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή παράνομων δραστηριοτήτων.

Την Τρίτη 14.4 ο υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο υπ. Επικρατείας αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Π. Νικολούδης θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία του υπ. Οικονομικών της Ελβετίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό για διεθνή οικονομικά θέματα Dr. Jacques de Watteville, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο.

Πρόκειται για τη δεύτερη επαφή εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων, καθώς στις 26.3 ο κ. Watteville είχε επισκεφτεί τη χώρα μας και είχε συναντήσει τους υπ. Επικρατείας Π. Νικολούδη και Ν. Παππά, προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση και εντονότερη συνεργασία των φορολογικών αρχών των δύο χωρών.

 Όπως είχαν αναφέρει τότε πηγές της κυβέρνησης, οι ελβετικές αρχές είχαν εκφράσει την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από την προηγούμενη κυβέρνηση για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία, καθώς είχαν διαβιβαστεί μόνο δεκαπέντε αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εντοπισμός του αφορολόγητου πλούτου παρελθόντων ετών αποτελεί βασικό πυλώνα της λίστας μεταρρυθμίσεων των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, με τα προβλεπόμενα έσοδα από τις διάφορες λίστες να εκτιμώνται σε 725 εκατ. ευρώ.
Φ.Κ.
avgi.gr