13 Σεπτεμβρίου 2015

Η αυξημένη συσπείρωση εδραιώνει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ - Προηγείται και στις τέσσερις μετρήσεις που έγιναν το τελευταίο 24ωρο

Η αυξημένη συσπείρωση εδραιώνει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτιά και στις τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες και σήμερα καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μάχη εισόδου στη Βουλή φαίνεται ότι δίνουν τόσο οι ΑΝ.ΕΛΛ. όσο και η ΛΑΕ. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 5% στη δημοσκόπηση της ProRata για την "Εφημερίδα των Συντακτών", ενώ έρχεται πρώτος με οριακή διαφορά τόσο στη δημοσκόπηση της GPO για το Mega (0,2%) όσο και σε αυτή της Metron Analysis την εφημερίδα "Παραπολιτικά" (0,4%), ανατρέποντας τη διαφορά με τη Ν.Δ. σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν από μια εβδομάδα. Με ποσοστό 1% προηγείται τέλος στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του Σκάι.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σημαντικά τη συσπείρωσή του σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, ενώ έχει ακόμα περιθώρια από τη συγκεκριμένη δεξαμενή λίγο πριν μπούμε στην τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή δημοσκόπηση της GPO, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 0,2% μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 26,0%, η Νέα Δημοκρατία 25,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή 6,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,0%, το ΚΚΕ 5,7%, το Ποτάμι 4,4%, η Λαϊκή Ενότητα 3,6%, η Ένωση Κεντρώων 3,3% και οι ΑΝ.ΕΛΛ. 3,0%.

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση η Ν.Δ. φαίνεται να έχει πιάσει "ταβάνι" στη συσπείρωση με 80%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετά περιθώρια ακόμα, καθώς η συσπείρωσή του είναι ακόμα στο 60% και το 14% των ψηφοφόρων του που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο δηλώνουν ακόμα αναποφάσιστοι.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός προηγείται ο Αλ. Τσίπρας με 29,1% έναντι 27,8% του Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ στη δημοφιλία προηγείται με 2 μονάδες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
* Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 28,5% έναντι 27,5% της Νέας Δημοκρατίας και ακολουθούν Χ.Α. 7%, ΚΚΕ 6%, ΠΑΣΟΚ 5,5%, Ποτάμι 5%, Ένωση Κεντρώων 4,5%, ΛΑΕ 3% και ΑΝ.ΕΛΛ. 2%. Και στη δημοσκόπηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη συσπείρωσή του στο 61%, ενώ οι αναποφάσιστοι που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται στο 27,5% από 33% του συνόλου.

Ανατροπή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ...

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην εκτίμηση ψήφου με 0,4% της Ν.Δ., ενώ στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν από μία εβδομάδα το προβάδισμα είχε η Ν.Δ. με διαφορά 0,6%.
Συγκεκριμένα τα ποσοστά στην εκτίμηση ψήφου είναι τα εξής: ΣΥΡΙΖΑ 31,7%, Ν.Δ. 31,3%, Χρυσή Αυγή 6,2%, ΚΚΕ 5,9%, Ένωση Κεντρώων 5,9%, Ποτάμι 5,5%, ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. 5,2%, Λαϊκή Ενότητα 3,3% και Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι: ΣΥΡΙΖΑ 25%, Ν.Δ. 24,7%, Χρυσή Αυγή 4,9%, ΚΚΕ 4,7%, Ένωση Κεντρώων 4,6%, Ποτάμι 4,4%, ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. 4,1%, Λαϊκή Ενότητα 2,6% και Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος υπολογίζεται στο 8,5%.

"Αέρα" 5%...

Στη δημοσκόπηση της της εταιρείας ΡroRata ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 5%. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 28,5% έναντι 23,5% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή 6,5%, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ 4,5%, Ποτάμι 4%, Ένωση Κεντρώων 3,5%, Λαϊκή Ενότητα και Ανεξά-ρτητοι Έλληνες 2,5%.

ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., πλησιάζοντας στην εκλογική αναμέτρηση, αυξάνουν τις συσπειρώσεις των ψηφοφόρων τους: 64% από 49% και 83% από 70%.

Στην παράσταση νίκης το 48% εκτιμά ότι θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά, το 5% ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, το 24% ότι πρώτη θα είναι η Ν.Δ. με μικρή διαφορά, το 2% η Ν.Δ. με μεγάλη διαφορά, το 2% ότι πρώτο θα είναι άλλο κόμμα, ενώ το 19% δεν απαντά.

Στο θέμα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία επιλέγουν: 37% τον Αλέξη Τσίπρα, 25% τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, 25% «κανέναν», 10% κάποιον άλλον και 3% Δ.Ξ./Δ.Α.

Τέλος, στην ερώτηση «τι είδους κυβέρνηση θα θέλατε να σχηματιστεί την επομένη των εκλογών;»
οι ερωτηθέντες επιλέγουν: 23% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, 23% Δ.Ξ./Δ.Α, 18% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 10% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. (μεγάλος συνασπισμός), 8% κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., 7% κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, 6% αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., 3% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ και 2% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Ποτάμι.
agvi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: