10 Σεπτεμβρίου 2015

Συγκέντρωση κατοίκων Σαμοθράκης, για τον συντονισμό δράσεων αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες


Συγκέντρωση κατοίκων πραγματοποιήθηκε την 9 Σεπτεμβρίου 2015 στα πλακάκια της Καμαριώτισσας, για τον συντονισμό δράσεων αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση παραβρέθηκαν 19 συμπολίτες μας. Συζητήθηκαν αρχικά οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε η τοπική κοινότητα να βοηθήσει τους πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι περνάνε από το νησί. Επιπροσθέτως  και την προσφορά βοήθειας σε μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής εφόσον καλυφθεί η τοπική ανάγκη πρώτα.

Από την πρώτη συνέλευση της αυτο-οργανωμένης πρωτοβολίας, προέκυψαν ομάδες εργασίας για την κάλυψη των διαφορετικών αναγκών των προσφύγων.

Δημιουργήθηκε μια λίστα πραγμάτων η οποία θα αναρτηθεί μαζί με κουτιά συλλογής σε διάφορα σημεία (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία) του νησιού με κεντρικό σημείο συλλογής τον Πολιτιστικό χώρο Εργοστάσιο στο 1ο χλμ  Καμαριώτισσας – Χώρας.

Δημιουργήθηκε σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των εθελοντών για την άμεση υποδοχή των προσφύγων και μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι αναλαμβάνουν να μαγειρεύουν ζεστό φαγητό αλλά και να προσφέρουν καφέ ή τσάι.

Ένα επείγον ζήτημα είναι η  άμεση επισκευή του χώρου της προσωρινής παραμονής των προσφύγων στο κτίριο του Κυνηγετικού Συλλόγου που βρίσκεται στο λιμάνι με τις κατάλληλες ανθρώπινες προδιαγραφές.

Στην χώρα η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστή για την αρετή της Φιλοξενίας και όπου το άσυλο στους πρόσφυγες θεωρείτο Ιερό Δικαίωμα, είναι επιτακτική ανάγκη να προσφέρουμε τουλάχιστον το ελάχιστο.

Ας μη ξεχνάμε την πρόσφατη δική μας προσφυγική και μεταναστευτική ιστορία. Tους προγόνους μας που εκδιώχτηκαν και περιπλανήθηκαν ως ξένοι χωρίς πατρίδα με αγώνα, μόχθο και πόνο.

Καλούμε για την συμμετοχή ανθρώπων από κάθε γειτονιά και χωριό της Σαμοθράκης. Καλούμε για την στήριξη της προσπάθειας με κάθε τρόπο από συλλογικότητες, στέκια και κοινωνικούς χώρους. 

Ας μη στεκόμαστε άλλο αδιάφοροι μπροστά στην τηλεόραση,
 ας δράσουμε όλοι μαζί ως Άνθρωποι.

Πληροφορίες και δηλώσεις εθελοντικού ενδιαφέροντος :
6983910980 Μαίρη Πιτιακούδη

email: fabrika.politismou@gmail.com


1 σχόλιο:

samothrakisnea2 είπε...

Συγχαίρω την χρήσιμη και ανθρώπινη πρωτοβουλία σας και δηλώνω την αμέριστη υποστήριξή μου στον όμορφο αγώνα σας.
Το blog μου στη διάθεσή σας.
Σπιτάλας Βασίλης