22 Οκτωβρίου 2015

Αρωγός για το χρέος ο Ολάντ, με αιχμές κατά της γερμανικής πειθαρχίας (βίντεο)

Αρωγός για το χρέος ο Ολάντ, με αιχμές κατά της γερμανικής πειθαρχίας (βίντεο)
 

Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος τόνισε ο Φ. Ολάντ κατά την αντιφώνηση του πρός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές, κοιτώντας προς Βερολίνο και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα "χρειάζεται επενδύσεις και όχι πειθαρχία". «Το μήνυμα είναι σαφές, βεβαίως κάποιος έρχεται διακοπές εδώ, αλλά επενδύει και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.
«Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα. Χρειάζονται και άλλες προσπάθειες. Το έχω πει, το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος, βεβαίως αυτή πρέπει να ξεκινήσει», ανέφερε ο Πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις που είχε μπροστά της η Ελλάδα, και όπως είπε, η Αθήνα έδειξε ότι ήθελε να μείνει στην Ε.Ε. και η Ευρώπη έπρεπε να δείξει αλληλεγγύη.
«Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα;», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και έπρεπε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, κάτι που φάνηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις 12-13 Ιουλίου.
«Η επίσκεψή μου έχει και άλλο σκοπό. Να δείξουμε πως μπορούμε να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Ολάντ και εξήγησε ότι είναι επικεφαλής μιας γαλλικής αντιπροσωπείας. «Το μήνυμα είναι σαφές βεβαίως κάποιος έρχεται διακοπές εδώ, αλλά επενδύει και στην Ελλάδα», παρατήρησε.
Έθιξε και το προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, η οποία αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Στην προσφώνηση του νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έθιξε το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους αλλά και της αντιμετώπισης του προσφυγικού, ενώ τόνισε και την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές που θα βασίζονται στο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πλέον πολιτικές τόσο αυστηρής λιτότητας.
«Πριν απ' όλα θέλω να επισημάνω ότι θα εργαστούμε με όλους τους εταίρους της Ε.Ε. για να μπορέσουμε να αλλάξουμε όσο πρέπει την πολιτική της Ευρώπης ώστε να στραφεί στον άνθρωπο. Να εργαστούμε όλοι ώστε να βρει η Ευρώπη τις αξίες της που δεν είναι η οικονομία αλλά ο άνθρωπος. πάνω στο κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
Σας ευχαριστούμε για ό, τι έχετε πράξει υπέρ της Ελλάδας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις μας με τους εταίρους είναι εξαιρετικές αλλά δεν θέλουμε να κρύψουμε την ιδιαίτερη σχέση που μας συνδέει με τη Γαλλία.
Θεωρήσαμε και θεωρούμε τη Γαλλία ως θεμελιώδη πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
Επίσκεψη φιλίας
Νωρίτερα αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε "επίσκεψη φιλίας" την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».



Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη».
Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ' αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
Η υποδοχή
Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη κατευθείαν απο το αεροδρόμιο συνοδευόμενος απο τον πρωθυπουργό.
Στο μνημείο τον υποδέχθηκε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους απο άγημα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη συνέχεια κατέθεσε στέφανο και τήρησε ενός λεπτού σιγή. Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και στη συνέχεια ο κ. Ολάντ επιθεώρησε το άγημα μαζί με τον πρωθυπουργό και αποχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο.
Στο Προεδρικό Μέγαρο έλαβε χώρα η επίσημη τελετή υποδοχής του από τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.
Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ακολούθησε η παρασημοφόρηση όπου σε ειδική τελετή ο κ. Παυλόπουλος απένειμε στον Φρανσουά Ολάντ τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, που απονέμεται μόνο σε Αρχηγούς Κρατών και αποτελεί την υπέρτατη τιμητική διάκριση του Ελληνικού Κράτους.
Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ απένειμε στον Έλληνα ομόλογό του τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώντας της Τιμής (Grand Croix de la Legion d' Honneur}.
Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο κ. Παυλόπουλος.
Η προσφώνηση του Π. Παυλόπουλου
Σας υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού  σαν ένα μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους, της Γαλλίας. σας ευχαριστούμε για ότι έχετε πράξει το τελευταίο καιρό και όχι μόνο για την Ελλάδα, σας διαβεβαιώ ότι ουδέποτε κρύψαμε την ιδιαίτερη σχέση που συνδέει την Ελλάδα με την Γαλλία. Θεωρούμε  πάντα τη Γαλλία θεμελιώδη πυλών και άξονα της ευρωπαικής πολιτικής.
Πριν απ' όλα θα εργασθούμε με όλες τις χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης για να αλλάξουμε όσο πρέπει τη πολιτική της Ευρώπης να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της με κέντρο τον άνθρωπο πάνω στις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Και πάνω στο τομέα αυτό η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά στο προσεχές μέλλον να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με σεβασμό στους κανόνες του ESM και την ευρωπαική νομολογία.
Mόνο όσοι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα στην Μεσόγειο και ότι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μπορούν να έχουν αιτιάσεις κατά της Ελλάδας στο θέμα αυτό.  πρέπει να λυθεί με όρους αλληλεγγύης συνεργασίας , να φυλάξουμε τα σύνορα όπως ορίζονται και από την άλλη να προστατεύσουμε τον άνθρωπο, οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και πρέπει να εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες που ταιριάζουν στη Ευρώπη και τη Δημοκρατία.
Αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή και ιδίως στη Συρία, δεν θα λυθεί. Αν δεν ενεργοποιηθεί η ευρωπαική διπλωματία δεν θα λυθεί,. Εδώ πρέπει να βοηθήσει η Γαλλία για να τερματισθεί ο πόλεμος.
Για το ευαίσθητο θέμα της Κύπρου δεν θα πρέπει να ανεχθούμε άλλο την παράταση της εκκρεμότητας, να επιλυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο.
Ο ελληνικός λαός θα τιμήσει την εμπιστοσύνη σας, θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του, θα παραμείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη για τις κοινές αξίες που μας ενώνουν.
Η αντιφώνηση του Φρ. Ολαντ
Ευχαριστώ για την πρόσκληση κ. Πρόεδρε που την απευθύνατε την επομένη της εκλογής σας.
Η Ελλαδα είχε σημαντικές  προκλήσεις, με τα μέλη της Ευρωζώνης, Η Ελλάδα έδειξε ότι ήθελε να μείνει στην Ευρωζώνη. Ο ρόλος σας ήταν σημαντικός. την επομένη του δημοχηφίσματος καλέσατε όλες τις δυνάμεις να ενωθούν για να μείνουν. Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία;
Η Γαλλία ήταν πάντα σε όλες τις σημαντικές στιγμές στο πλευρό της Ελλάδας. Ζηταμε να παραμεινετε πιστοί στις δεσμεύσεις αλλά πρέπει να πείσουμε τις άλλες χώρες ότι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Φάνηκε αυτό στη σύνοδο κορυφής.
Βεβαίως γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, τις μεταρρυθμίσεις ιδίως  των τελευταίων μηνών. Θα χρειασθούν και άλλες προσπάθειες,. Αλλά το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα ξεκινήσει.
Η επίσκεψή μου έχει και σκοπό να πείσουμε ότι γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και το ζητούμενο εδώ είναι η ανάπτυξη η δημιουργία θέσεων απασχόλησης όχι μόνο η πειθαρχία ακόμη κι αν είναι απαραίτητη.
Ειμαι επικεφαλής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών και βουλευτών και το μήνυμα είναι σαφές αλλά αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα επενδύει στην Ελλάδα, όχι μόνο διακοπές το καλοκαίρι.
Φυσικά έρχομαι σε μια σημαντική στιγμή. δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα. Βοηθώντας την Ελλάδα βοηθάμε την Ευρώπη, με κέντρα και συνοδεύοντας όσους δεν μπορούν να παραμείνουν. Αν υπάρχουν τόσοι πρόσφυγες οφείλεται στο πόλεμο της Συρίας. Πάνω από 4 εκ άνθρωποι έχουν φύγει. Οι βομβαρδισμοί πρόσφατα ενίσχυσαν το προσφυγικό κύμα. Πολιτική η λύση, διαπραγμάτευση με εμπλοκή όλων των πλευρών και να καταπολεμήσουμε τη τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους.
Το Κυπριακό είναι ευρωπαικό θέμα χρειάζεται λύση. Στηρίζω τη πρωτοβουλία Αναστασιάδη για λύση και διάλογο.



 avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: