30 Σεπτεμβρίου 2016

Αν. Δημοσχάκης - Ακτοπλοϊκή Σύνδεση Αλεξανδρούπολης με νησιά Β/Α Αιγαίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Χαιρετισμός στην Ημερίδα για την Ακτοπλοϊκή Σύνδεση Αλεξανδρούπολης με νησιά Β/Α Αιγαίου

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ,  Αν. Δημοσχάκης, παραβρέθηκε χθες (29/9) το βράδυ σε Ημερίδα  με θέμα την « Ακτοπλοϊκή Διασύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης – Λήμνου – Λέσβου», που διοργάνωσαν ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, την Περιφέρεια  Β. Αιγαίου,  το Δήμο Σαμοθράκης, το Δήμο Λήμνου και το Δήμο Λέσβου και η οποία έλαβε χώρα στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης.
Στον χαιρετισμό του μίλησε:
  • Για τη σπουδαιότητα αυτής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και για τις κοινοβουλευτικές, κι όχι μόνο, ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο ίδιος για την υλοποίησή της
  • Για τις προκλήσεις, αλλά και για το νέο οικονομικό περιβάλλον που θα δημιουργήσει αυτή η νέα «θαλάσσια Εγνατία»
  • Για το γεγονός ότι μπορούν να συμπεριληφθούν στη διαδρομή και τα πονεμένα νησιά μας Ίμβρος και Τένεδος
  • Για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Ναυτιλίας κι από την Ένωση Ακτοπλόων Ελλάδας.
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Βουλευτή:
«Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Έβρου με τα νησιά του Β/Α Αιγαίου αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας για την περιοχή μας και γενικά για τη Θράκη και γι’ αυτό το λόγο το έχω προτάξει στην κορυφή της κοινοβουλευτικής μου ατζέντας.
Με σειρά ενεργειών μου όχι μόνο στη Βουλή αλλά και με επιστολές και με κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με παραγωγικούς φορείς και επιχειρηματίες τους ενημέρωσα γι’ αυτή την πρότασή μου, τη δημιουργία μιας νέας «θαλάσσιας Εγνατίας», που μπορεί να αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Δημιουργείται μια θαλάσσια δίοδος μεταφοράς προϊόντων από τον Έβρο προς τα νησιά του Β/Α Αιγαίου, αλλά κι αντιστρόφως. Ανοίγεται μια θαλάσσια πύλη, που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, μέσα από τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη βασικό διαμετακομιστικό κόμβο.
Μιλάμε για μια μοναδική ανάσα ζωής για την τοπική οικονομία και οι παράλληλες συνέργειες που μπορούν να γίνουν ανάμεσα στις ακριτικές περιοχές και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα προσφέρουν διέξοδο για τα τουριστικά προϊόντα των περιοχών αυτών, καθώς και για τον ανεξάντλητο πλούτο της τοπικής παραγωγής, σε επίπεδο πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.
Η πρότασή μου, περιλαμβάνει εναλλακτικά τη συνολική επαναχάραξη των δρομολογίων, με ένα δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνος-Λέσβος και αντιστρόφως, με ταυτόχρονες ανταποκρίσεις από Λήμνο προς Λαύριο και Καβάλα, και από τη Λέσβο προς τα νησιά του Αιγαίου (Χίος, Κως, Σάμος, Ρόδος, Κρήτη, ακόμη και στην Κύπρο).
Όταν θα εδραιωθούμε στο Β. Αιγαίο με την προτεινόμενη γραμμή, τότε πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διαδρομή μας τα πονεμένα νησιά Ίμβρο και Τένεδο. Μάλιστα, σήμερα στην Ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς ανέφερα τη σημερινή Ημερίδα και οι παριστάμενοι πρόεδροι Κων/των, Ιμβρίων και Τενεδίων δήλωσαν τη στήριξή τους, η οποία θα περιγραφεί και σε ψήφισμά τους. Φυσικά θα απαιτηθεί μεταξύ των δύο κρατών συμφωνία για θεσμοθέτηση σημείου Εισόδου και Εξόδου. 
Η ημερίδα αυτή, όπως κι άλλη που θα γίνει τον Οκτώβριο στη Μυτιλήνη, θα μας  βοηθήσει να προσεγγίσουμε καλύτερα αυτήν την πρόταση, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, και να θέσουμε σε ρεαλιστικές βάσεις αυτή τη σημαντική προοπτική που ανοίγεται για την ευρύτερη περιοχή μας.
Τα επόμενα βήματα είναι το μεν Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να αποφασίσει την προκήρυξη αυτής της γραμμής, αλλά και τη στήριξή της τουλάχιστον 2 έτη, η δε Ένωση Ακτοπλόων να επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα αποδειχθεί βιώσιμη.
Το θέμα είναι να αγκαλιάσουν και οι τοπικές κοινωνίες αυτό το όραμα μας. Να συνειδητοποιήσουν όλοι τις τομές που θα επιφέρει στη ζωή τους, κι όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, η δημιουργία αυτής της ακτοπλοϊκής γραμμής.
Χρειάζεται αγώνας και μάχη για να πετύχουμε το στόχο μας. Άλλωστε, εμείς είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα… Ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να κάνουμε αυτό το όραμά μας πραγματικότητα. Κάθε θέμα σοβαρό θα πρέπει να αναδεικνύεται και να διεκδικείται.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελο Λαμπάκη, για το γεγονός ότι «αγκάλιασε» από τη πρώτη στιγμή αυτή την κοινοβουλευτική  πρωτοβουλία, καθώς και για την αποφασιστική συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτής της εξαιρετικά χρήσιμης ημερίδας. Αλλά και όλους τους συνδιοργανωτές Δημάρχους. Η επιτυχία θα είναι όλων μας, κυρίως των πολιτών για τους οποίους λειτουργούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: