12 Δεκεμβρίου 2016

Επιστολή Β.Σπιτάλα προς τον Δήμαρχο Σαμοθράκης



Δήμαρχέ μας καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

Επειδή οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι -το χρειάζεται άλλωστε η Σαμοθράκη μας- ας θεωρήσουμε ως δεδομένα όλα όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρις σήμερα σχετικά με την θαλάσσια συγκοινωνία μας, δηλαδή ότι :
-          Το καλοκαίρι του 2017, εκτός της γραμμής με την Αλεξ/πολη, θα υπάρχει και η γραμμή με το Λαύριο που ήδη έχει δοθεί στην SAOS FERRIES για ένα δρομολόγιο την εβδομάδα και για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο που θα πραγματοποιείται με το πλοίο SAOS II.
-          Στην ισχύουσα γραμμή με Αλεξ/πολη θα προστεθεί επικουρικά και το υπό επισκευή και προς επιθεώρηση SAONISOS κι’ αυτό της εταιρίας SAOS.
-           Θα προστεθούν στην εξυπηρέτηση του νησιού μας ακόμη 3 ταχύπλοα τα 2 της SAOS και το τρίτο του κ. Γ. Χατζηγαβριήλ. Και τα τρία αυτά σκαριά ολοκαίνουργια και με δυναμικότητα περίπου 120 επιβατών το κάθε ένα, που θα μπορούν να εξυπηρετούν το νησί μας εκτός της Αλεξ/πολης και σε άλλους κοντινούς προορισμούς (Καβάλα, Λήμνο, Ίμβρο, Τσανάκαλε κ.ά).

Σχετικές προϋποθέσεις για να συμβούν όλα τα παραπάνω είναι:
-          Να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο SAONISOS και να γίνουν οι επιθεωρήσεις του από τον νηογνώμονα και το Υπουργείο, προκειμένου να είναι έτοιμο πριν τον Ιούνιο, ώστε να μπορεί το SAOS II να ταξιδεύει για μία φορά την εβδομάδα στο Λαύριο.
-          Να είναι έτοιμα τα 3 ταχύπλοα, δηλαδή να προλάβουν να «χτιστούν» και να πάρουν το Ο.Κ. αξιοπλοΐας εγκαίρως.
-         Σε ότι αφορά τις χερσαίες υποδομές, να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις (επεκτάσεις, εκβαθύνσεις και καθαρισμοί στο λιμάνι της Καμαριώτισσας και στο Αλιευτικό καταφύγιο των Θέρμων).
-        Τέλος, σε περίπτωση που θα προκύψουν δρομολόγια και για Τουρκία, θα χρειαστεί οπωσδήποτε και η επαναλειτουργία του Τελωνείου με την ανάλογη στελέχωση προσωπικού και τεχνοδομών.

Η πραγματοποίηση όλων των παραπάνω προϋποθέσεων θα έχει ως συνέπεια η συγκοινωνία μας για τους 3 μήνες αιχμής του καλοκαιριού, να είναι τουλάχιστον 3.000 επιβάτες την ημέρα και να υπερδιπλασιαστεί η δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων και εμπορευμάτων.

Εύχομαι από ψυχής όλα τα παραπάνω να γίνουν γρήγορα πραγματικότητα.

Δήμαρχε
Θέλω να σε συγχαρώ δημόσια για την προσωπική συμβολή σου σε όλες αυτές τις ελπιδοφόρες για τη Σαμοθράκη μας εξελίξεις. Να συγχαρώ επίσης και όσους συνέβαλλαν μαζί σου σ’ αυτήν την προσπάθεια. Συγχρόνως όμως θέλω να σου καταθέσω Δημόσια και την ανησυχία μου για τις αδυναμίες του νησιού μας να μπορέσει να υποδεχτεί και να διαχειριστεί όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις αλλά και δυνατότητες. Υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν ανταποκριθούμε συνολικά στις προσδοκίες των επισκεπτών στο νησί μας, η δυσαρέσκεια και η απογοήτευσή τους να γίνει μπούμερανγκ και να χάσουμε αντί να κερδίσουμε!

Αυτό Δήμαρχε θα είναι πολύ άδικο γιατί η Σαμοθράκη μας είναι ευλογημένη και πολλά υποσχόμενη. Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε ότι όλα θα γίνουν από μόνα τους. 
Το νησί μας δεν είναι μόνο η ιστορία του, ο πολιτισμός του, η φύση του, η θέση του και το παγκόσμιας αναγνώρισης όνομά του!

Δεν είναι μόνο οι υποδομές του που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επισκεπτών του όπως, δρόμοι, συγκοινωνία, αστυνόμευση, πληροφόρηση, υπηρεσίες, υγεία, καθαριότητα, υποδομές φιλοξενίας κ.ά.

Είμαστε και οι κάτοικοί του με την κοινή μας προσπάθεια, με την νοοτροπία μας με τις διαθέσεις μας, με τις συμπεριφορές μας, με τις γνώσεις μας και με τις ατομικές και συλλογικές μας προσδοκίες.

Όλα αυτά θέλουν προετοιμασία - όραμα - σχέδιο και προϋπόθεση για να γίνουν δεν βλέπω άλλον τρόπο από το να πάρεις εσύ ο ίδιος Δήμαρχέ μας τις ανάλογες πρωτοβουλίες.

Πρέπει να ξεκινήσει επιτέλους ένας σοβαρός και δημιουργικός διάλογος που θα μας οδηγήσει στο κοινό Όραμα και στο κοινό Σχέδιο για το μέλλον της Σαμοθράκης και της ζωής μας.

Αν δεν γίνει αυτό οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και ανεπανόρθωτες!


Σπιτάλας Βασίλης
Δημότης και μόνιμος κάτοικος Σαμοθράκης

6 σχόλια:

ΝΙΚΗ είπε...

΄Οσα γράφονται είναι σωστά και θα πρέπει κατά την γνώμη μου να υπάρξει απάντηση του κ. Δημάρχου.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας κ.Σπιτάλα. Ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Φανατικά δικός σας είπε...

Συγχαρητήρια.
Ερώτηση:
Ο Σόιμπλε ενέκρινε τόσες θετικές εξελίξεις;

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΗΝΙΑΣ (από face book)
12:17 π.μ.

Βασιλη είχα σήμερα με το προεδρείο της ομοσπονδίας όπου είμαι στο διοικητικό συναντήσεις με θεσμικους.
Θέτω πολλά θέματα που ενδιαφέρουν το Νησί και παίρνω διάφορες υποσχέσεις.
Έχω ειδοποιήσει το προεδρείο του συλλόγου και τον Δήμαρχο για μια επικείμενη συνάντηση και μετά πρέπει να ακολουθήσει μια ανοιχτή συζήτηση.
Μεγάλο θέμα η ανακοινώσεις που έχουν γίνει για τα νέα πλοιαρια που θα δρομολογηθουν.
Έχουν δημιουργήσει θετικές προσδοκίες και σκέψεις για διάφορες επενδύσεις.
Εάν πρόκειται για απλώς (εξαγγελίες ) θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες και θα μας πάει και αλο πίσω.
Αν έχουν σοβαρή υπόσταση πρέπει συσωμος και συντονισμένα ο επαγγελματικος κόσμος έμπρακτα να τα στηρίξει.
Γιαυτό έχω ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών για να διαγνωσουμε και να εξασφαλίσουμε την καλή έκβαση αυτών των προτοβουλιων.
Σε λίγες μέρες θα βρεθούμε και με τον Δήμαρχο μας θα σε καλέσω να έρθεις.
Από εδώ μεριά σε επίπεδο περιφέρειας και θεσμικων έχω κλείσει τον κύκλο ενημέρωσης - επαφών.
Όταν θα τελειώσουμε και με τον Δήμαρχο, μετά θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους πλοιοκτήτες.
Αυτή η εξέλιξη μας αφορά όλους.
Δεν θέλω να ξαναβρεθούμε θεατές στο ίδιο έργο.
Ο νοών νοείται.
Καλό βράδυ.

samothrakisnea2 είπε...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ
Ολα τα ωραια και θαυμαστα που περιγραφεις Βασιλη μου ειναι καλα! Μια αφελης ερωτηση μου---το δυσβασταχτο κοστος των εισητηριων για εμας τους σαμοθρακες θα μειωθει?

Nea Samothrakis
Nea Samothrakis Κώστα καλημέρα. Όταν υπάρχει κοινωνική απαίτηση - αυτιά που ακούνε και μυαλά που σκέφτονται, όλα μπορούν να βελτιωθούν. Αυτό που επισημαίνω είναι ότι σε επίπεδο επιβατών θα υπάρχει ανταγωνισμός με ένα άλλης εταιρίας ταχύπλοο που θα μπει στο παιχνίδι. Σε επίπεδο οχημάτων και εμπορευμάτων η SAOS θα εξακολουθήσει να είναι μόνη της. Όμως η αποδοχή από την Κυβέρνηση ότι το ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΝΑΥΛΩΝ θα ισχύσει (είναι οδηγία της Ευρωπαικής Ένσης). είναι ενθαρρυντικό. Αυτό σημαίνει ότι οι μετακινούμενοι, τα προιόντα και τα οχήματα για ίση χιλιομετρική απόσταση θα πληρώνουν το ίδιο και στην ξηρά και στην θάλασσα. Νάσαι καλά.
Μου αρέσει! · Απάντηση · Μόλις τώρα