14 Απριλίου 2017

Βαθιές οι ρίζες της φοροδιαφυγής


Τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2016 (για τα εισοδήματα του 2015) που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν πόσο βαθιές ρίζες έχουν απλώσει η παραοικονομία και οι φοροδιαφυγή. Τα 7 στα 10 ευρώ επί των δηλωθέντων εισοδημά-των προέρχονται από τα συνήθη «υποζύγια», τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ άνω των 100.000 ευρώ δηλώνουν μόλις 24.695 νοικοκυριά, από τα 6,1 εκατομμύρια νοικοκυριά που υπέβαλαν φορολογική δήλωση...
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 26,3% δεν πληρώνει καθόλου φόρο, το 17,7% πληρώνει έως 15 ευρώ, ενώ το 52,5% πληρώνει φόρο κάτω από 150 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά πρόσθετη αξία το γεγονός ότι χάρη στα τεκμήρια αποκαλύφθηκαν πρόσθετα εισοδήματα ύψους 7 δισ. ευρώ, που διαφορετικά θα είχαν αποκρυβεί, ανεβάζοντας τον λογαριασμό για μισθωτούς και συνταξιούχους...

Αλ. Τσίπρας: Πολιτική αντεπίθεση με ανάπτυξη

Σήμα πολιτικής αντεπίθεσης με «αξιοποίηση του momentum για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας» έδωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για «συμφωνία υπερασπίσιμη στο σύνολό της» και, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη.

POS από εδώ και μπρος για 85 κατηγορίες επαγγελμάτων

Με πρόστιμο 1.500 ευρώ απειλούνται όσοι επαγγελματίες 85 κατηγοριών δεν εγκαταστήσουν POS για συναλλαγές με κάρτα έως 12 Ιουλίου. Αναγνωρίζεται αφορολόγητο με κάρτες ανεξαρτήτως αριθμού δόσεων και με μετρητά σε τραπεζικά γκισέ και easy-pay μηχανήματα. Δεκτές πληρωμές ΔΕΚΟ από χρήστες μη ιδιοκτήτες του ακινήτου. Επιμερισμός δαπανών στους ενοίκους για πληρωμές με κάρτες από διαχειριστές.

Ινστιτούτο Πέτερσον: Ελάφρυνση για βιώσιμο χρέος

Την ανάγκη περαιτέρω ελάφρρυνσης του ελληνικού χρέους υποστηρίζει έρευνα του Ινστιτούτου Πέτερσον επισημαίνοντας πως τα διεθνή στοιχεία δεν στηρίζουν μια οδό προσαρμογής που υποθέτει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% για περίοδο μεγαλύτερη των 3-4 ετών σε συνεχιζόμενη βάση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Δημοσιονομική προσαρμογή και κοινωνική απορρύθμιση

Είναι ολοφάνερο ότι η πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη δίνει προτεραιότητα στην επιτυχή δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών που έχουν σοβαρό πρόβλημα δημοσίου χρέους αδιαφορώντας για τις αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία...
του Φίλιππου Νικολόπουλου

Το μάθημα της Ιστορίας αλλάζει

Η «Αυγή» ανοίγει τον διάλογο
Οι πανεπιστημιακοί Αντώνης Λιάκος, Πολυμέρης Βόγλης, Χάρης Αθανασιάδης και Μαρία Ρεπούση καταθέτουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου επί των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τις επικείμενες αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας.

Τουρκία: Προηγείται το "ναι", αλλά..

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα της Κυριακής, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δελεάζει τους εθνικιστές ακροδεξιούς με υποσχέσεις για αποφασιστική αντιμετώπιση των εχθρών της Τουρκίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Αφγανιστάν: Η μητέρα όλων των βομβών

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά έριξε στο Αφγανιστάν τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτει το αμερικανικό οπλοστάσιο με στόχο τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Σφραγίδα εμπορικής κυριαρχίας από το Πεκίνο

Η Κίνα επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα ζώνη ελεύθερου εμπορίου στη νοτιοανατολική Ασία

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: