12 Ιουλίου 2017

Τα βλέμματα στο οικόπεδο 11 - Φτάνει σήμερα το πλοίο με την εξορυκτική πλατφόρμα της Total/ENI


Σε δύο επίπεδα εξελίσσονται οι διπλωματικές διεργασίες για το Κυπριακό στον απόηχο της κατάρρευσης των συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα: ΟΗΕ, Αθήνα, αλλά και Λευκωσία θέλουν να κρατήσουν “ζωντανή” τη διαδικασία μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων του, ώστε να αποκλειστούν τα “εναλλακτικά σχέδια” που φέρεται να προωθεί η Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου σήμερα καταφθάνουν το πλοίο και η εξορυκτική πλατφόρμα της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Total/ENI, με δεδομένες τις “απειλές” της Άγκυρας για ένταση στην περιοχή.
Την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων ως προϋπόθεση επίτευξης συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό υπογράμμισε χθες και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες στην έκθεσή του που διέρρευσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό, ο Αντ. Γκουτέρες αναγνωρίζει την προτεραιότητα που έχουν δώσει Αθήνα και Λευκωσία στα δύο αυτά κεφάλαια, εν αντιθέσει με την τουρκική θέση, που ήθελε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης. Ο γ.γ. του ΟΗΕ μιλά για “στιγμές ιστορικής σημασίας” στο Κραν Μοντανά και, αναφερόμενος στο δείπνο που ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής με την κατάρρευση των συνομιλιών, τονίζει ότι “η πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια”. Παράλληλα, εισηγείται την παραμονή των κυανόκρανων ώς τις 31 Ιανουαρίου 2018 και προτρέπει όλα τα μέρη, αλλά κυρίως τους δύο ηγέτες, “να προβληματιστούν λαμβάνοντας υπόψη το απογοητευτικό αποτέλεσμα”.
“Όσον αφορά τα Ηνωμένα Έθνη, ο ρόλος του οργανισμού στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ως παράγοντα διευκόλυνσης της διαδικασίας παραμένει στη διάθεση των μερών” διαβεβαιώνει, επίσης, ο Αντ. Γκουτέρες, ευθυγραμμιζόμενος με την επιδίωξη Αθήνας και Λευκωσίας να κρατηθούν στις “ράγες” του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του οι όποιες εφεξής συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης.
Η κυπριακή ΑΟΖ
Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, το πλοίο και η εξορυκτική εξέδρα της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας αναμένονται σήμερα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η Λευκωσία εξέδωσε χθες και νέα “οδηγία προς ναυτιλλομένους” (NAVTEX), κηρύσσοντας ασφαλή ζώνη την εν λόγω περιοχή και απαγορεύοντας τη διέλευση άλλων σκαφών. Σημειωτέον ότι το οικόπεδο 11 δεν αποκλείεται να αποτελέσει εστία έντασης, καθώς η Άγκυρα έχει εκδώσει δική της NAVTEX για τα ύδατα δυτικά της Κύπρου, ώστε να πραγματοποιήσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ασκήσεις με πραγματικά πυρά - με φόντο, βεβαίως, και τις εκπεφρασμένες “προειδοποιήσεις” των Τούρκων προς την Κύπρο να μην προχωρήσει σε “μονομερείς ενέργειες”.
Αντιπαράθεση στη Λευκωσία
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως εν όψει της νέας συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία την προσεχή Δευτέρα, παρουσία και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, η πολιτική αντιπαράθεση στη Μεγαλόνησο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της. Χθες, σε μια βαρυσήμαντη παρέμβασή του, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού (ο οποίος επανειλημμένως έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού) άφησε αιχμές για τη στάση που κράτησε στο Κραν Μοντανά ο Ν. Αναστασιάδης. “Θα το πω πολύ ωμά: δεν πήγαμε εκεί με προτεραιότητα να ασχοληθούμε με τη λύση στο Κυπριακό. Πήγαμε εκεί με προτεραιότητα να παίξουμε το παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η δική μου η αίσθηση” υπογράμμισε στο ΡΙΚ ο Άντ. Κυπριανού, συνδέοντας ουσιαστικά τη στάση Αναστασιάδη με τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Νωρίτερα, μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 984, και ο εκπρόσωπος του κόμματος Στ. Στεφάνου είχε επικαλεστεί τα ευχαριστήρια του Αντ. Γκουτέρες στην τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά, υπονοώντας ότι ίσως οι Τούρκοι να μην είναι τόσο αδιάλλακτοι όσο εμφανίζεται. Πάντως, ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε ότι “την ευθύνη την κύρια την έχει η Τουρκία”.
Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βικτ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε “αστήρικτη” την κριτική του γ.γ. του ΑΚΕΛ, εκφράζοντας τη “βαθιά λύπη” του γι’ αυτή.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: