5 Ιουλίου 2017

Η «Νίκη της Σαμοθράκης» εμπνέει πάντα


Άλλο ένα γλυπτό από άμμο δημιούργησε ο κουρδικής καταγωγής Χεμεν σε παράλια της Αλεξανδρούπολης
Η «Νίκη της Σαμοθράκης» μπορεί να μαγεύει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, συνεχίζει ωστόσο να αποτελεί πηγή έμπνευσης και θαυμασμού, ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη.
Ο κουρδικής καταγωγής καλλιτέχνης Hemen Muhammad, που πριν λίγους μήνες εντυπωσίασε με τα γλυπτά του από χιόνι στην Αλεξανδρούπολη, «ξαναχτύπησε» εν μέσω θέρους. Αυτή τη φορά, στην παραλία «Δελφίνι», δημιούργησε από άμμο τη φτερωτή Νίκη. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του αποτυπώθηκε στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα και η σχετική ανάρτηση του δημιουργού στο facebook συγκέντρωσε, μέσα σε λίγες ώρες, περισσότερα από 500 likes και πολλά ενθουσιώδη σχόλια.
Παρούσα η Νίκη και σε πινακοθήκη των Τιράνων!
Η «Νίκη της Σαμοθράκης», όμως, έρχεται να σε βρει κι εκεί που μπορεί να μην την ψάχνει κανείς. Κάτι τέτοιο συνέβη στη βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στην Αλβανία και σε μία επίσκεψή της σε κάποιο μουσείο των Τιράνων είδε τη Νίκη να πρωταγωνιστεί στον πίνακα ενός Αλβανού ζωγράφου. Η βουλευτής μοιράστηκε αυτή την ‘συνάντηση’ δημοσιεύοντας τη φωτογραφία του πίνακα, με το παρακάτω σχόλιο:
«Για τους λάτρεις…  «Νίκη της Σαμοθράκης». Και όμως τη συνάντησα στα Τίρανα σε πίνακα Αλβανού ζωγράφου στο ρεύμα του Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού (που δυστυχώς το όνομά του δεν αναγραφόταν).  Όπως φαίνεται η Νίκη εμπνέει διαχρονικά αρκετούς ανθρώπους σε διάφορα σημεία της γης».

                      

Η Νίκη σε πίνακα Αλβανού ζωγράφου σε μουσείο των Τιράνων
ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: