28 Ιουλίου 2017

Ν.Παππάς: Η πρόσβαση στο ελληνικό οπτικοακουστικό προϊόν πρέπει να είναι δικαίωμα κάθε πολίτη


Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία κάλυψης με τηλεοπτικό σήμα περιοχών σε όλη τη χώρα, που ως τώρα δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, αρχής γενομένης από την περιοχή της Θράκης και τα παραμεθόρια νησιά
«Η πρόσβαση στο ελληνικό οπτικοακουστικό προϊόν, στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν, πρέπει να είναι δικαίωμα για κάθε πολίτη» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς σε εκδήλωση στην πλατεία Πεντάλοφου Κοζάνης, με θέμα τη χρησιμότητα των ευρυζωνικών δικτύων.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία κάλυψης με τηλεοπτικό σήμα περιοχών σε όλη τη χώρα, που ως τώρα δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, αρχής γενομένης από την περιοχή της Θράκης και τα παραμεθόρια νησιά, και διερευνώνται τρόποι «ώστε «να καλυφθούν όλες οι λευκές περιοχές, είτε με την αναβάθμιση των κεραιοσυστημάτων που ήδη υπάρχουν είτε με την κάλυψη τη δορυφορική, όπου αυτό είναι οικονομικά λογικό και εφικτό να γίνει».
«Αλλά εδώ αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε και ένα τεράστιο ιστορικό μάθημα να αποκομίσουμε. Διότι το δίκτυο της τηλεόρασης μας αναπτύχθηκε με κριτήρια, άλλα από τα κοινωνικά. Η πρόσβαση στο ελληνικό οπτικοακουστικό, στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν, πρέπει να είναι δικαίωμα για κάθε πολίτη, είτε μένει στο κέντρο της Αθήνας είτε μένει σε έναν οικισμό κοντά στα σύνορά μας. Αυτή είναι η προτεραιότητα μας και είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα θα τα έχουμε καταφέρει» είπε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.
Σε ερώτηση σχετική με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, την προκήρυξη και για το τίμημα, ο υπουργός απάντησε: «Νομίζω ότι αυτήν την ερώτηση θα πρέπει να την απευθύνετε στην ανεξάρτητη αρχή, η οποία πρέπει βεβαίως να πω και να υπογραμμίσω ότι τον τελευταίο καιρό έχει επιταχύνει τις διαδικασίες και αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις, τις οποίες επιτάσσει το Σύνταγμα».
«Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να πάμε τη χώρα παρακάτω»
«Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να συλλογιστούμε όλοι μαζί πού θέλουμε να πάμε την πατρίδα μας την επόμενη μέρα της κρίσης, καθώς βγαίνουμε από την κρίση» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι με την αναβάθμιση των τηλεσυστημάτων και της επέκτασης των δορυφορικών συνδέσεων, που συνεχίζεται στο πλαίσιο και της δεύτερης φάσης του προγράμματος Rular μέχρι τέλος του χρόνου, όλες οι περιοχές που ως τώρα δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, θα απολαμβάνουν πρόσβαση σε γρήγορες ψηφιακές υπηρεσίες. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια και όπως ήδη 3.700 οικισμοί έχουν εξασφαλίσει διασύνδεση, με την επέκταση του προγράμματος Rural (Rural Extension) «άλλοι 5.500 χιλιάδες οικισμοί θα μπορέσουν να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο».
Ο Ν.Παππάς συμμετείχε σε εκδήλωση - συζήτηση με μαθητές και κατοίκους στην πλατεία του χωριού με θέμα: «Τα ευρυζωνικά δίκτυα και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε», στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ψηφιακής Ενημέρωσης», που διοργανώνουν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
«Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις πλέον, να ενώσουμε δυνάμεις και να συλλογιστούμε όλοι μαζί πού θέλουμε να πάμε την πατρίδα μας την επόμενη μέρα, καθώς βγαίνουμε από την κρίση» είπε ο κ. Παππάς, σημειώνοντας ότι όλοι μαζί, η πολιτική ηγεσία, η αυτοδιοίκηση, η επιστημονική και η επιχειρηματική κοινότητα, οι πολίτες έχουν αυτή την ευθύνη να συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση.
«Ποια χρήσιμα συμπεράσματα έχουμε βγάλει σαν λαός, τι καταλάβαμε; Καταλάβαμε, συνειδητοποιήσαμε ότι οι ανισότητες, οι περιφερειακές και οι κοινωνικές, είναι η ρίζα των μεγάλων αδικιών και η ρίζα για τις επόμενες μεγάλες κρίσεις; Νομίζω ότι το έχουμε συνειδητοποιήσει» υπογράμμισε ο κ. Παππάς και συνέχισε:
«Και όπως έγιναν τα λάθη, δυστυχώς, κατά το παρελθόν και υπήρχαν τεράστιες περιφερειακές ανισότητες δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επισυμβεί αυτό τώρα. Και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε γιατί η Ελλάδα βρίσκεται και αυτή ενώπιον μιας παγκόσμιας τεχνολογικής επανάστασης η οποία συμβαίνει. Και ο τρόπος που θα το διαχειριστούμε μαζί τις δυνατότητες που δίνει αυτή η τεχνολογική επανάσταση θα αποτυπώσει, θα ορίσει εάν είμαστε μια κοινωνία δίκαιη στο μέλλον ή όχι. Και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα "Rural". Το πρόγραμμα "Rural", το οποίο φέρνει τις συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας και στην ελληνική επαρχία».
Ο κ. Παππάς τόνισε ότι είναι μια «ασυμμετρία απαράδεκτη» για τη σύγχρονη εποχή, πολίτες να μην απολαμβάνουν τεχνολογικά επιτεύγματα και ψηφιακές υπηρεσίες, καλύτερη ενημέρωση και ψυχαγωγία, καλύτερες και ταχύτερες συναλλαγές, πρόσβαση σε τηλειατρική, κ.ά., και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι όχι να κάνουμε το πρώτο βήμα, αλλά να εξοικειωθούμε με αυτές τις τεχνολογίες», ώστε να γίνει ο τόπος μας ακόμη πιο παραγωγικός και πιο ελκυστικός σε επενδύσεις, και τόνισε ότι όλοι οι φορείς πρέπει να βοηθήσουν στην προώθηση τους. Σημείωσε ότι ακόμη και πολλά προβλήματα γραφειοκρατίας, π.χ. σε ό,τι αφορά συναλλαγές με το Δημόσιο, κ.λπ. οφείλονται σε αυτόν τον παράγοντα, όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς της ελληνικής. «Όπως το Δημόσιο δεν είναι εξοικειωμένο στο να λύνει τα προβλήματα του αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, κατ' αναλογία δεν είναι και ο λαός μας. Και αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν αγκαζέ. Το ταγκό θέλει δύο».
«Βλέπουμε και αξιοποιούμε αυτές τις νέες τεχνολογίες ως έναν τρόπο για να αμβλύνουμε αυτές τις ανισότητες, τις ανισότητες τις οποίες κληρονομούμε. Και ως πολιτική πρακτική υιοθετούμε ότι θέλουμε να πηγαίνουμε σε τόπους, όχι για να εξαγγέλλουμε, αλλά να πηγαίνουμε σε τόπους για να αναδεικνύουμε, να καλωσορίζουμε δράσεις και έργα τα οποία γίνονται» είπε ο υπουργός και συνέχισε:
«Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να πάμε τη χώρα παρακάτω και βεβαίως δεν θα αποστεί της ευθύνης και ο λαός μας. Όπως αυτοί έχουν κατ' εντολή του τις ευθύνες και ο λαός μας πρέπει να αναλάβει τις δικές του... Περνάμε σε μια καινούργια φάση και τα χαρακτηριστικά της θα τα διαμορφώσουμε εμείς, ως λαός βγαίνοντας από την κρίση, μπορούμε δε μας λείπει τίποτε».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: