9 Ιουλίου 2017

Την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας με προσωπικό και τη θεσμοθέτηση μιας νέας δράσης, αυτής της ίδρυσης και λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα από το Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Μιλώντας σε ημερίδα για την Πρωτοβάθμια Δημόσια Φροντίδα Υγείας, που οργάνωσε η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ο Α. Ξανθός έστειλε για μια ακόμα φορά το μήνυμα ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της κυβέρνησης.
Όπως ανέφερε, «έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς και μέχρι τις 5 Αυγούστου θα νομοθετήσουμε για τις πρωτοβάθμιες Τοπικές Μονάδες Υγείας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν βρεθεί οι απαραίτητοι πόροι από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ η χρηματοδότηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας έχει εξασφαλιστεί για τέσσερα χρόνια.
«Στις πολιτικές δημόσιας υγείας εφαρμόζεται ένα άλλο νέο μοντέλο, δεν πρόκειται για μίζερη διαχείριση. Και προφανώς δεν είναι ιδιωτικοποίηση, όπως πολλοί αναιτιολόγητα υποστηρίζουν», είπε.
Η καθολική και δωρεάν υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, η εξωστρεφής λειτουργία των Δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή της υγείας στην κοινότητα, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης μεταρρυθμιστικής δράσης, όπως ειπώθηκε κατά την εκδήλωση. Αναφερόμενος στη στελέχωση των νέων δομών ο Α. Ξανθός ανέφερε ότι αρχικά από τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας θα γίνουν 3.000 προσλήψεις. Χίλιοι επτακόσιοι γιατροί και 1.300 υποστηρικτικοί εργαζόμενοι οι οποίοι θα στελεχώσουν τη νέα δομή που θα λειτουργήσει, όπως εκτίμησε, το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, δημιουργήθηκε μικρή ένταση όταν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων προσπάθησαν να μπουν στην αίθουσα της εκδήλωσης χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν.
Σκοπός της ημερίδας ήταν να προσεγγίσει και να παρουσιάσει τις δράσεις για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας και ειδικότερα την ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας ως μέσο για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας σε αστικές περιοχές, αλλά και τη συγκρότηση Ομάδων Υγείας, μέσα από τη λειτουργία των οποίων αναδεικνύεται και ενισχύεται ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας και της διεπιστημονικής προσέγγισης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: