21 Σεπτεμβρίου 2017

Η κοινωνία στο επίκεντρο των αναπτυξιακών σχεδιασμών


Την επόμενη μέρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας συζητούν από χθες τοπικοί, κοινωνικοί, εργατικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς αλλά και πολίτες της Κρήτης στο πλαίσιο του τρίτου περιφερειακού συνεδρίου.
Δυο χρόνια μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και με την πορεία για την έξοδο από τα Μνημόνια να έχει χαραχθεί, η κυβέρνηση προχωρά στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα. Την πρώτη ημέρα άνοιξαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός και ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη. Σε παράλληλες συνεδρίες μίλησαν οι υπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας και Παιδείας, ενώ σήμερα στο συνέδριο θα συμμετάσχει ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες το απόγευμα.
Το σχέδιο
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συμμετοχής των φορέων και της κοινωνίας στη διαμόρφωση της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής και του εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ανέδειξε τις προοπτικές και τις δυνατότητες της Κρήτης μέσα από έναν συγκροτημένο σχεδιασμό.
«Το υποκείμενο της ανάπτυξης δεν είναι ούτε το κράτος, ούτε οι αγορές, ούτε οι επιχειρήσεις από μόνες τους» επισήμανε ο Γ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Είναι η ίδια η κοινωνία με τους θεσμούς που η ίδια διαμορφώνει, τις επιλογές που κάνει, το πλαίσιο που δημιουργεί για τη λειτουργία του κράτους, των αγορών, των επιχειρήσεων».
Όπως υπογράμμισε, πλησιάζοντας στο τέλος των Μνημονίων, ο σχεδιασμός για τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα» θα πρέπει να γίνει στην κλίμακα τόσο της χώρας όσο και των περιφερειών.
Η Κρήτη ανακάμπτει
«Η Περιφέρεια της Κρήτης βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης»
υπογράμμισε εξηγώντας πως αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της απασχόλησης λόγω του τουρισμού όπως και σε άλλες «ενθαρρυντικές κινήσεις που συντελούνται, ιδίως στον αγροδιατροφικό τομέα». Ωστόσο το κρισιμότερο στοιχείο είναι η μείωση της ανεργίας.
«Ο εθνικός στόχος να μειώσουμε την ανεργία κάτω από το 20% έως το 2018 και κάτω από το 18% έως το 2020, στην Κρήτη έχει ήδη επιτευχθεί, αφού η ανεργία εδώ κινείται στο 17%, δηλαδή 4 μονάδες κάτω από τον εθνικό μέσο όρο» επισήμανε ο Γ. Δραγασάκης, τονίζοντας ότι αυτές οι τάσεις συνιστούν μια θετική διαφοροποίηση της Κρήτης και μια καλή αφετηρία για τον σχεδιασμό του μέλλοντος.
Χαμένη εικοσαετία
Την ίδια στιγμή, όμως, το ΑΕΠ της Κρήτης βρίσκεται στα επίπεδα του 2000, ενώ οι επενδύσεις βρίσκονται στα επίπεδα, που ήταν πριν από 20 έτη, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να κάνει λόγο για μια «χαμένη εικοσαετία». Επιπλέον τόνισε τις συνέπειες της άναρχης ανάπτυξης, αλλά και της χρόνιας εγκατάλειψης των στρατηγικών υποδομών που βίωσε όλη αυτή την περίοδο το νησί.
«Στρατηγικές υποδομές όπως ο ΒΟΑΚ, εγκαταλελειμμένες στα χαρτιά για δεκαετίες, συνθέτουν το χρονικό μιας χαμένης εικοσαετίας, αφού ό,τι αποτέλεσε παράγοντα της άναρχης ανάπτυξης στο παρελθόν σήμερα προβάλλει ως εμπόδιο της βιώσιμης ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ανασυγκρότηση στην περίπτωση της Κρήτης προϋποθέτει τη συλλογική δέσμευση για το τέλος της αυθαιρεσίας και της αποσπασματικής ανάπτυξης.
«Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι απλά η ποσοτική μεγέθυνση πάνω στις δομές του παρελθόντος, αλλά το ποιοτικό άλμα που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να θεμελιώσουμε το μέλλον με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης προσθέτοντας: «Από τη χαμένη εικοσαετία λοιπόν της άναρχης ανάπτυξης και στη συνέχεια της κρίσης και της χρεοκοπίας, χρειάζεται να περάσουμε στη δεκαετία του αναγκαίου μετασχηματισμού».
Ρήξη με το παλιό
Ο μετασχηματισμός δεν μπορεί να έρθει χωρίς τη ρήξη με το παλιό, απέναντι σε εκείνους που «ενώ μιλούν για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, στην πραγματικότητα δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, παρά μόνο ό,τι καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων ή απελευθερώνει τις αγορές από κάθε δημόσια ρύθμιση ή κοινωνική δέσμευση».
Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, η απάντηση στην κρίση του παραγωγικού υποδείγματος και του συστήματος εξουσίας που το στήριζε είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «που θα ορίζει στόχους και προτεραιότητες που θα ανταποκρίνονται σε οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και θα αναδεικνύει τα μέσα και τις πολιτικές με τις οποίες οι εν λόγω στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν».
«Η απάντηση στην κρίση αυτή δεν μπορεί να είναι ο παρωχημένος νεοφιλελευθερισμός, οι χωρίς όρια ιδιωτικοποιήσεις, η επιλεκτική ικανοποίηση συμφερόντων, οι αυτοματισμοί των αγορών, μια ανάπτυξη χωρίς σχέδιο και κοινωνικές δεσμεύσεις» επισήμανε.
Οι προοπτικές
«Η Κρήτη χαρακτηρίζεται όχι από έλλειψη, αλλά από πολλαπλότητα δυνατοτήτων» υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης, τονίζοντας πως είναι ήδη ένα κέντρο τουρισμού και πολιτισμού με παγκόσμια εμβέλεια και διακριτή ταυτότητα.
Ταυτόχρονα ανέδειξε τις προϋποθέσεις που έχει η Κρήτη να καταστεί ένα διεθνές κέντρο έρευνας, επιστήμης, καινοτομίας, συνάντησης πολιτισμών, ένας πολυδύναμος ενεργειακός κόμβος και ένα ενεργειακά καθαρό νησί.
Επιπλέον τόνισε τη «μοναδική βιοποικιλότητα της Κρήτης» και τη διεθνή διάδοση της μεσογειακής διατροφής, που «της δίνουν τη δυνατότητα να καταστεί ένα παγκόσμιο εργαστήρι ποιοτικών τοπικών προϊόντων αγροδιατροφής και μεταποίησης».
«Όλες αυτές οι διαφορετικές κατευθύνσεις δεν είναι αλληλοαποκλειόμενες, αλλά αντανακλούν διαφορετικές δυνατότητες, που στηρίζονται σε υπαρκτά συγκριτικά πλεονεκτήματα και συγκροτούν μια ιστορικά διαμορφωμένη ταυτότητα από τη γεωγραφία, την Ιστορία και τον πολιτισμό» τόνισε. Δυνατότητες που αποτελούν ακόμη μια «ισχυρή θετική ιδιαιτερότητα και μια θετική αφετηρία για τον σχεδιασμό του μέλλοντος σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης».
Πόλοι ανάπτυξης
«Ατμομηχανή της ανάπτυξης» χαρακτήρισε ο Γ. Δραγασάκης τον τουρισμό, καθώς «αποτελεί μακράν τον ηγετικό κλάδο».
Όμως οι διακλαδικές διασυνδέσεις του τουρισμού με την αγροτική και τη μεταποιητική παραγωγή είναι πολύ αδύναμες ακόμη, σημείωσε και προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού ερήμην των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «επικίνδυνη μονοκαλλιέργεια». Η μεταποιητική βιομηχανία από την άλλη πλευρά είναι ατροφικά ανεπτυγμένη και το ποσοστό της πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στα επίπεδα του εθνικού μέσου όρου.
«Τον ρόλο του καταλύτη δεν θα τον παίξει κάποιος μεμονωμένος κλάδος», εξήγησε, «αλλά ένα σύμπλεγμα δραστηριοτήτων με τρεις πόλους». Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν τον έναν πόλο. Η αγροδιατροφή και η μεταποίηση τον δεύτερο και ο τουρισμός τον τρίτο.
Ο τουρισμός πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγής και κίνητρο για την παραγωγή ποιοτικών και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων. Η έρευνα πρέπει να συνδεθεί με τις ανάγκες της εγχώριας παραγωγής και τα προϊόντα της έρευνας να βρίσκουν οικονομική και επιχειρηματική αξιοποίηση. «Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε συγκεκριμένες πολιτικές και ποσοτικοποιημένους στόχους» υπογράμμισε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε επίσης ότι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) έχει αποφασιστεί η δημιουργία του φόρουμ για τη διασύνδεση του τουρισμού με την αγροδιατροφή και τη μεταποίηση, με στόχο την επεξεργασία συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων που θα συνδέουν τον τουρισμό με την κατανάλωση και τη διεθνή προβολή εγχώρια παραγόμενων ποιοτικών προϊόντων. «Πρέπει να συζητηθούν τρόποι ώστε αυτό το φόρουμ και η δραστηριότητά του να αποκεντρωθούν ώστε να λειτουργεί παράλληλα και στην κλίμακα της Περιφέρειας» επισήμανε.
"Αναγκαίο άλμα"
Επιπλέον ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τους παράγοντες που χρειάζονται προκειμένου να γίνει το «αναγκαίο άλμα». Ο πρώτος είναι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, ο δεύτερος η διαμόρφωση νέων οικονομικών υποκειμένων και μιας νέας, κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και, τρίτον, η επένδυση στην ίδια την κοινωνία.
Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η έρευνα, η καινοτομία και η γνώση να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική. Παράλληλα έκανε λόγο για «μια νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα» που επανεπενδύει τα κέρδη της, αξιοποιεί δημιουργικά το ανθρώπινο κεφάλαιό της, σέβεται το περιβάλλον και συνυπολογίζει τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και πλεονεκτήματα «της μικρής κλίμακας μέσα από συνεργατικά σχήματα», σε σύγχρονες υγιείς βάσεις και στις σημερινές συνθήκες, ώστε να αποτελέσει μια ισχυρή προωθητική αναπτυξιακή δύναμη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους μεμονωμένους παραγωγούς και επιχειρήσεις.
Τρίτος παράγοντας που έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι η επένδυση στην ίδια την κοινωνία. Παράλληλα, τόνισε πως η βιώσιμη ανάπτυξη δεν συνδυαστεί με τις κοινωνικές ανισότητες. «Οι ανισότητες δεν είναι φυσικά αλλά κοινωνικά φαινόμενα. Δεν ανήκουν στη φύση των ανθρώπων, αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών» υπογράμμισε.
Αναβάθμιση της εργασίας
«Η εργασιακή 'ζούγκλα' δεν αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά μοχλό ποιοτικής οπισθοδρόμησης και παγίδευσης της οικονομίας σε δραστηριότητες χαμηλής ειδίκευσης και προστιθέμενης αξίας» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δραγασάκης υπογραμμίζοντας πως στο σχέδιο της κυβέρνησης η αναβάθμιση της εργασίας καταλαμβάνει κεντρική θέση, καθώς είναι «μία στρατηγική επιλογή».
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να στηριχθεί στα συντρίμμια της εργασίας, αλλά στην αυξημένη απασχόληση, τις ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας» τόνισε.
Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο της Κρήτης
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: