30 Μαρτίου 2018

Στη Βιέννη η τριμερής συνάντηση για το «Μακεδονικό»

Κύκλο επαφών με τα πολιτικά κόμματα θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προκειμένου να ενημερώσει όλες τις πτέρυγες της Βουλής για τα ανοιχτά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Των συναντήσεων θα έχει προηγηθεί, άλλωστε, η χθεσινή συνάντησή του, στα Τίρανα, με τον Αλβανό ομόλογό του, αλλά και η σημερινή τριμερής σύσκεψη για το "Μακεδονικό", που διεξάγεται στη Βιέννη με τη συμμετοχή επίσης του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ, αλλά και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα Μ. Νίμιτς.
Οι επαφές και τα τηλεφωνήματα από το υπουργείο Εξωτερικών προς τα επιτελεία των αρχηγών των δημοκρατικών κομμάτων της Βουλής ξεκίνησαν ήδη από χθες, ενώ το ακριβές πρόγραμμα των συναντήσεων αναμένεται να καθοριστεί εντός των επόμενων ωρών ή ημερών.
Εξουσιοδότηση Κουμουτσάκου
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρίσιμη και λεπτή φάση στην οποία βρίσκονται πολλά ανοιχτά θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν “συγκίνησε” τον Κυρ. Μητσοτάκη ώστε να αφήσει στην άκρη τη μικροπολιτική στάση του. Σύμφωνα με “γαλάζιες” πηγές, λοιπόν, καίτοι ο Ν. Κοτζιάς είχε ζητήσει να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν απάντησε θετικά, παρά “εξουσιοδότησε” τον τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο να τον εκπροσωπήσει. Κατά τις ίδιες πηγές, ο “σκιώδης υπουργός” Εξωτερικών της Ν.Δ. θα συναντήσει τον Ν. Κοτζιά προκειμένου να ενημερωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση για όλα τα ανοιχτά θέματα, ενώ “ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό για οποιοδήποτε εθνικό θέμα”, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
Σήμερα με Νίμιτς στη Βιέννη
Η πρωτοβουλία για επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκ μέρους του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έρχεται σε μια συγκυρία που θα έχει ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων για το «Μακεδονικό», έπειτα και από την σημερινή συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ - Νίμιτς στη Βιέννη. Επί της ουσίας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το «Μακεδονικό» θα εξετάσουν όλα τα θέματα στα οποία έχει συντελεστεί πρόοδος και είναι εφικτή μια κατ' αρχήν συμφωνία, ενώ θα ανοίξουν περαιτέρω τη συζήτηση για τα ζητήματα που υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις και κρατούν μακριά την ευόδωση των συζητήσεων. Για παράδειγμα, η ελληνική πλευρά, όπως ξεκαθάρισε εκ νέου και προχθές, από βήματος του 11ου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας, επιμένει στην ανάγκη συνταγματικών αλλαγών της γείτονος προκειμένου να οδηγηθούμε σε μία συμφωνία που “θα αντέχει στον χρόνο και στις δυσκολίες”, κατά πώς είχε πει μία ημέρα νωρίτερα ο Ν. Κοτζιάς. Στον αντίποδα, ο Ν. Ντιμιτρόφ αναμένεται να επιμείνει στα περί “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικού έθνους”, ενώ μένει να φανεί κατά πόσον η διαφορά των δύο πλευρών ως προς το σύνταγμα της γείτονος μπορεί να γεφυρωθεί με κάποιον τρόπο.
Πρόοδος στα ελληνοαλβανικά θέματα
Σημειωτέον πως χθες ο Ν. Κοτζιάς έκανε μια σύντομη στάση στα Τίρανα για ακόμη έναν γύρο συνομιλιών με τον Αλβανό ομόλογό του Ντ. Μπουσάτι. Πρόκειται για συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017 στην Κρήτη, με στόχο να κλείσουν όλα τα εκκρεμή διμερή ζητήματα. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν χθες τα δύο υπουργεία, στη δίωρη συνάντηση Κοτζιά - Μπουσάτι εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα για την επίλυση των διμερών ζητημάτων Ελλάδας και Αλβανίας, ενώ επαναβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα. Έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να ολοκληρωθεί το Έγγραφο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν τα βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους, στην Κορυτσά, τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα, έκαναν λόγο για “υλοποίηση αριθμού θετικών συμφωνιών που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί από τις δύο πλευρές”.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: