15 Ιουνίου 2018

Συνολικό πακέτο στις 21 Ιουνίου χωρίς ΔΝΤ

Το Ταμείο θα "υπογράψει" τη βιωσιμότητα του χρέους - Ευ. Τσακαλώτος: "Το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα στην επάνοδό της στις χρηματαγορές ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ΔΝΤ"
Μια συνολική αξιόπιστη λύση μέχρι τις 21 Ιουνίου, η οποία θα φέρει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την έγκριση του ΔΝΤ, ούτως ώστε να περάσει το κατάλληλο “μήνυμα” στις αγορές, αναζητείται από όλες τις πλευρές. Ο νέος επικεφαλής του EWG Xανς Φάιλμπριφ έστειλε χθες το μήνυμα ότι όλα ολοκληρώνονται στις 21 Ιουνίου, ενώ ο ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του γραφείου του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο ως “τεχνικός σύμβουλος”.

Μήνυμα Τσακαλώτου για βιώσιμη λύση
Aλλωστε, «το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα στην επάνοδό της στις χρηματαγορές ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ΔΝΤ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη γερμανική ZEIT Online. Επισήμανε δε παράλληλα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό στα οικονομικά φύλλα της “Handelsblatt”, της “Wall Street Journal” και των “Financial Times” να μη γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους. «Εάν συμβεί αυτό”, προσθέτει, “προφανώς δεν θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές». Όσο για το τι είναι αυτό που θα κάνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο; “Θα μπορούσε κανείς να κάνει έναν παραλληλισμό της κατάστασης με μια εγκυμοσύνη: Δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς ‘ολίγον έγκυος’. Ή θα καταφέρει κανείς να φτάσει σε ένα επίπεδο όπου το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι” απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πάντως, το κλίμα αυτή τη στιγμή είναι θετικό όπως αποτυπώνεται και στα ομόλογα, καθώς το Δημόσιο άντλησε χθες στην πρωτογενή αγορά κρατικών τίτλων ποσό 813 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 1,09%, έναντι του 1,25% που ήταν στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.
Τελευταία δόση ώς 12 δισ.
Την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα υπάρξει μια «αξιόπιστη» συνολική λύση για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM εξέφρασε ο πρόεδρος του EuroWorking Group Xανς Φάιλμπριφ. Ο πρόεδρος του ΕuroWorking Group ανέφερε ότι παραμένει η διαφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το ύψος της αναγκαίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τόσο στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος όσο και στη μεταμνημονιακή εποχή με τεχνική μορφή. Ο ίδιος τόνισε ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), πάνω στην οποία θα βασιστούν οι αποφάσεις, θα είναι έτοιμη την 21η Ιουνίου, ενώ για το DSA του ΔΝΤ εκτίμησε πως θα περιληφθεί στην έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου.
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, θα ακολουθήσει μια σημαντική εκταμίευση, η τελευταία δόση των δανείων, ύψους 11-12 δισ. ευρώ. Η τελική δόση των δανείων θα είναι σημαντική προκειμένου να αυξηθεί το ταμειακό απόθεμα που δημιουργείται για την Ελλάδα.
Για τη μεταμνημονιακή εποχή, ο πρόεδρος του ΕuroWorking Group υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Εnhanced Surveillance), η οποία προβλέπει αξιολογήσεις των συμφωνηθέντων τέσσερις φορές τον χρόνο. Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έλαβε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και ως εκ τούτου η εποπτεία, μετά το πρόγραμμα, θα είναι πιο ενισχυμένη σε σχέση με τις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες.
Τεχνικός σύμβουλος το ΔΝΤ
Την ανάγκη τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να λάβουν με κάποιον τρόπο τη σφραγίδα του ΔΝΤ υπογράμμισε ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του γραφείου του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί.
Μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στις Βρυξέλλες και αντικαθιστώντας τον Π. Μοσκοβισί, ο οποίος ήταν αρχικά προγραμματισμένο να μιλήσει, ο Ολ. Μπαγί παρατήρησε ότι δεν υπάρχει πια το χρονικό περιθώριο για να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Όπως ανέφερε, αυτή είναι η εκτίμηση και του επιτρόπου Μοσκοβισί. Εξήγησε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει ως «τεχνικός σύμβουλος».
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: