16 Ιουνίου 2013

Ενημέρωση για τη Λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου 14-6-2013


                                                               (φωτο Σπιτάλας Β.)
Ο Δήμαρχος  κ. Χανός και σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, ο κ. Ατζανός,(αρχηγός αντιπολιτευτικού  συνδυασμού), ο πρώην δήμαρχος κ. Πετρούδας, η μηχανικός της Αντιπεριφέρειας και ο εργρολάβος του  έργου  παραβρέθηκαν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Ξεροπόταμο για την παρουσίαση του έργου της Λιμνοδεξαμενής. Στόχος της  συνάντησης αυτής με τους κατοίκους του Ξεροπόταμου ήταν, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των κατοίκων για το έργο. Αναφέρθηκε στη σημασία του έργου και ταυτόχρονα μίλησε ότι με  τις εργασίες της υδροληψίας θα ληφθεί, ανεξάρτητα αν δεν προβλέπεται από τις μελέτες, οχύρωση της κοίτης του ποταμού από τις θεομηνίες και  βελτίωση των αρδευτικών συστημάτων που βρίσκονται  τώρα  σε κακά χάλια.
Η βασική ανησυχία των κατοίκων που εκφράστηκε αμέσως μετά ήταν ότι τόσο στη μελέτη του έργου όσο και στην υπουργική απόφαση δεν αναφέρονται πουθενά οι αρδευτικές και υδρευτικές ανάγκες του Ξεροποτάμου και της ευρύτερης περιοχής. Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή  εν μια νυκτί το χωριό (Ξεροπόταμο, Μακρυλιές, χιλιάδες στρέμματα ελαιοδέντρων, οπωροφόρα και περιβόλια ) χάνουν των διακοσίων πενήντα περίπου χρόνων  δικαιώματά τους στο νερό.
 Ειπώθηκε μάλιστα πως αυτό έγινε συνειδητά γιατί αν δηλωνόταν εξαρχής στο Υπουργείο ότι το νερό αυτού του συγκεκριμένου ρυακιού  δεν  πάει χαμένο  κι ότι αρδεύει αιώνες τώρα την ευρύτερη περιοχή  δεν θα δινόταν  η έγκριση για ένα τόσο μεγάλο έργο. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλιστεί το έργο έπρεπε να θυσιαστεί  το Ξεροπόταμο, οι Μακρυλιές και η ευρύτερη καταπράσινη περιοχή. Επομένως αποτελεί μονόδρομο η προσφυγή στο Υπουργείο για διόρθωση του «λάθους». Διαφορετικά, αν δεν προσβληθεί αυτή η απόφαση, είναι σαν οι κάτοικοι της περιοχής να παραιτούνται από δικαιώματα αιώνων ασεβώντας στο παρελθόν, διαγράφοντας το παρόν και ξεπουλώντας το μέλλον της περιοχής τους.
Η απάντηση  ήταν  αρχικά ότι έχουν λάθος. Μπορεί να μην αναφέρεται το Ξεροπόταμο και οι  ανάγκες του σε νερό αλλά η Λιμνοδεξαμενή λέγεται Ξηροποτάμου  κι αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι θα ποτίζεται και το Ξεροπόταμο. Ανταπάντηση των κατοίκων: Θα μπορούσε δηλαδή η  λιμνοδεξαμενή να  να λέγεται του Φονιά ή του  Κρεμαστού?
Δεύτερη  απάντηση : Ο Δήμος θα σεβαστεί τα δικαιώματά τους, άσχετα αν στα χαρτιά δεν είναι επισήμως κατοχυρωμένα. Εδώ  υπήρξαν κάποιες εντάσεις εκατέρωθεν. Ο κ. Ατζανός  δήλωσε ότι το έργο θα γίνει είτε το θέλουν είτε όχι και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. Τότε γιατί ανησυχείτε και  γιατί ήρθατε σήμερα εδώ κατόπιν  εορτής;  Για να μας βεβαιώσετε ότι μας σβήσατε; Απάντησαν  οι Ξεροποταμίσιοι.

Κατόπιν η συζήτηση  στράφηκε στην πιθανή οικολογική καταστροφή. Η κ. Ντίνα Σαρίδου, μηχανικός της  Αντιπεριφέρειας, είπε ότι το έργο θα είναι ήπιο, θα κοπούν μόνο τρία πλατάνια, θα γίνει ένας τσιμεντένιος αναβαθμός τριών μέτρων κι αυτό είναι όλο.

Οι κάτοικοι είχαν άλλη  γνώμη. Πρωτίστως είπαν πως η κ. Σαρίδου τα ίδια είχε πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν  από κάποιες μέρες η ίδια όμως δεν ήρθε να τους τα δείξει, όπως είχε υποσχεθεί και ήρθε μόνο ο δήμαρχος  ο οποίος, όπως δήλωσε, όντως δεν ήξερε τότε από πού  θα περάσει ο δρόμος και πού θα γίνει η υδροληψία. Αλλά κυρίως (είπαν οι κάτοικοι του Ξεροποτάμου) ενώ και στο Δημοτικό Συμβούλιο κι εδώ απόψε μας καθησυχάζετε με τις  ήπιας μορφής παρεμβάσεις στο περιβάλλον  η μελέτη περιβαλλοντικών όρων αναφέρεται ρητά σε κατολισθήσεις πρανών , σε χρήση εκρηκτικών υλών, σε εκβραχισμούς, κλπ. κλπ. Και μάλιστα αυτά τα λέει μια μελέτη η οποία  προκειμένου να απαλύνει τα πράγματα ψεύδεται ασυστόλως και ως προς την αποσιώπηση ότι το νερό αυτού του ρυακιού δεν πάει  στη θάλασσα και ως προς το ότι το καταφύγιο άγριας πανίδας που βρίσκεται στην καρδιά της  περιοχής που θα γίνει η δεξαμενή  αναφέρεται ρητά και με έντονα γράμματα ότι βρίσκεται εκτός!!

Η  απάντηση επ’ αυτού ήταν : μη βλέπετε τι λένε τα χαρτιά και οι μελέτες, εμείς είμαστε εδώ  και θα είμαστε παρόντες στην πορεία των εργασιών.

Τελικά αν διασκεδάστηκαν ή όχι οι ανησυχίες των κατοίκων  παραμένει άγνωστο

12 σχόλια:

samothrakisnea2 είπε...

Το κείμενο μου στάλθηκε από κάτοικο
του Ξηροπόταμου.

Ανώνυμος είπε...

Από τη στιγμή που ήταν ένα έργο υψίστης ανάγκης και προτεραιότητας για το νησί, γιατί κατατέθηκε με παραποιημένα στοιχεία?
Και στην τελική δεν είναι θράσος ο ίδιος ο Δήμαρχος , ο αρχηγός του αντιπολιτευτικού συνδυασμού, ο πρώην Δήμαρχος αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες να το παραδέχονται και να υπόσχονται ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν να φοβούνται τίποτα γιατί θα συνεχίσουν να κάνουν παρατυπίες?
Οι κάτοικοι πιστεύω ότι δεν φοβούνται τόσο το ίδιο το έργο αλλά τις αυθαιρεσίες που ίδιοι προκαταβολικά παραδέχονται ότι θα συνεχίσουν!

Ανώνυμος είπε...

Προσφυγή στο ΣΤΕ τώρα! και ασφαλιστικά μέτρα! και ο Δημαρχακος και οι υπόλοιποι να κατσουν να τα λένε μεταξύ τους! Αυτες τις γελοίες δικαιολογιες

Ανώνυμος είπε...

Αν πράγματι ο κ. Ατζανός είπε κάτι τέτοιο τότε συγχαρητήρια για τις δημοκρατικές του αντιλήψεις έχει αντικαταστήσει μόνος του κάθε ενδικο μέσο και κάθε ελεύθερη επιλογή των πολιτών να προστατέψουν τον τόπο τους!

Ανώνυμος είπε...

Το "δαχτυλίδι" το πήρε ή ακόμη περιμένει?

stsyropoulos είπε...

Συντροφε και φιλε(ελεω facebook)θα ηθελα να επιστησω την προσοχη σου ως προς τα γραφομενα σου λογω της ιδιοτητας σου στον πολιτικο χωρο που ανηκεις και ανηκουμε και δεν πρεπει να τον καπηλευεσαι αλλα και προπαντος σαν ενεργος πολιτης που θελεις να διαφενεσαικαι να εχεις λογο επι παντος επιστητου θα επρεπε να ξερεις οτι για καθε αντιλογο θα πρεπει να εχεις και το καταλληλο επιχειρημαμα πραγμα που απο τα τωρα γραφομενα σου δεν υπαρχει και το μονο που κανεις ειναι ενα γενικολογο καταγκελντικο παραλληρημμα χωρις ουσια(λεγε λεγε κατι θα μεινει). Η οσια ειναι οτι με οσα γραφεις και χωρις προτασεις λυσεις του προβληματος προσπαθεις να κερδισεις εντυπωσεις.....εδω και τωρα προτασεις η αλλιως οποιο ενδικο μεσο σου δινει η πολιτεια αλλιως κυνδινευεις να χαρακτηριστεις ως κινδυνολογος και συκοφαντης των παντων. Περιμενω τις επιστημονικες σου αποψεις και τις διαφορετικες σου αντιληψεις στα ζητηματα που αποσχολουν το νησι γιατι αλλιως...........

samothrakisnea2 είπε...

Κύριε stsyropoulos
Δεν σας γνωρίζω. Πάτησα στο πορτοκαλί παραθυράκι απάνω αριστερά στο σχόλιο σας, αλλά πάλι δεν βοηθήθηκα να καταλάβω ποιος είστε.

Σ' ότι αφορά στο συγκεκριμένο άρθρο που σχολιάσατε, εγώ δεν έχω μέχρι τώρα καταθέσει την άποψή μου.
Δεν χρειάζονταν λοιπόν να καταθέσω επιχειρήματα.

Αυτό που φιλοδοξώ μέσα από το bolg, είναι να αναπτυχθεί ένας γόνιμος και καλοπροαίρετος διάλογος στα προβλήματα του νησιού.
Αν στο συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να μας βοηθήσετε με τις δικές σας θέσεις, σκέψεις και απόψεις, με τα δικά σας επιχειρήματα θα είστε χρήσιμος και για το συγκεκριμένο έργο και για το νησί μας.

Όσο για την τελευταία σας φράση αφήνω τα συμπεράσματα στους φίλους του blog και στους αναγνώστες του!
Σπιτάλας Β.

samothrakisnea είπε...


Είναι απαρέδεκτη η τακτική του εκφοβισμού και των απειλών στη σημερινή εποχή,μας γυρίζετε πολλά χρόνια πίσω!
Μέσα απ' αυτό το μπλογκ μας δίνεται η δυνατότητα και το βήμα διαλόγου κι εμείς οι αναγνώστες αντί να το εκμεταλευτούμε αυτό προς όφελός μας το καταστρατηγούμε και δημιουργούμε αρνητικές εντυπώσεις? Απαράδεκτο!
Δεν μας υποχρεώνει κανείς να συμφωνούμε με τις αναρτήσεις και τα όποια δημοσιεύματα και από την άλλη πάλι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα και να καταθέτουμε την όποια διαφωνία μας!
Ο κ. Σπιτάλας κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να παρουσιάσει και να αναδείξει θέματα που αφορούν το νησί μας, προσφέροντας παράλληλα ένα βήμα διαλόγου το οποίο οι αναγνώστες του πιστεύουμε ότι στηρίζουν αν κρίνουμε μάλιστα κι από την αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα του ιστοχώρου!

Νικος είπε...

Αν μεταφέρονται σωστά αυτά τα οποία είπε ο Δήμαρχος κατά ην επίσκεψη του στον οικισμό και στην επαφή του με τους κατοίκους, ότι ‘’ θα ληφθεί, ανεξάρτητα αν δεν προβλέπεται από τις μελέτες, οχύρωση της κοίτης του ποταμού από τις θεομηνίες’’ τότε η μπλοφάρει η παρ ότι Δήμαρχος για τόσα χρόνια δεν έχει μάθει ότι οποιαδήποτε επέμβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί έξω από τις προβλέψεις μιας μελέτης.
Η πορεία και η τύχη που επεφύλαξε στον ίδιο και στους κατοίκους της Καμαριωτισσας το έργο του βιολογικού θα έπρεπε να είναι αρκετό για να του μάθει ότι παρεκκλίσεις από την μελέτη δεν γίνονται και αν γίνουν στοιχίζουν πολύ ακριβά.
Ν.Λ

Νικος είπε...

Παρεμπιπτόντως -για την συμμετοχή του πρώην Δημάρχου- θα ήταν άξιο σχολιασμού από μέρους του το χάλι του εσωτερικού οδικού δικτύου της Καμαριωτισσας ,μετά την αποκατάσταση του από την εκτέλεση του έργου του αποχετευτικού.
Θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις στους συχωριανούς του για το κατάντημα του οδικού δικτύου.
Μήπως λοιπόν μπορεί να μας πει
Γιατί η αποκατάσταση του οδοστρώματος έγινε αντί ασφαλτοτάπητα -όπως η μελέτη προέβλεπε- από σκυρόδεμα;
Γιατί υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση πολλών χιλιάδων ευρώ ,με αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος να επιβαρύνεται με ποσά άνω των 400.000 ευρώ για ένα έργο που ενώ έγινε η παραλαβή του είναι κοινά παραδεκτό ότι δεν είναι άρτιο λειτουργικά και τεχνικά .
Πάντως οι δημότες οφείλουν να γνωρίζουν ότι από τα δυο αυτά έργα – του βιολογικού και της αποχέτευσης – η επί πλέον επιβάρυνση πέραν του κόστους κατασκευής του έργου είναι της τάξης των 800.000 ευρώ.
Και όλα αυτά χωρίς τα έργα αυτά να λειτουργούν.
Για να λειτουργήσουν θα απαιτηθεί για μεν τον βιολογικό να ξαναμελετηθεί και να ξανα χρηματοδοτηθεί .
Για δε την αποχέτευση να φέρει στο φως τις τεχνικές ανεπάρκειες όταν θα ‘’κληθεί’’ να λειτουργήσει.


Ν.Λ

Νικος είπε...

Θα παρακαλούσα τον συνομιλητή ‘’ανώνυμο’’ αν έχει την καλοσύνη να πει ποια είναι τα παραποιημένα στοιχεία για πληρέστερη ενημέρωση.

Ν.Λ

Ανώνυμος είπε...

Στο δημοσίευμα διαβάζουμε:"Ειπώθηκε μάλιστα πως αυτό έγινε συνειδητά γιατί αν δηλωνόταν εξαρχής στο Υπουργείο ότι το νερό αυτού του συγκεκριμένου ρυακιού δεν πάει χαμένο κι ότι αρδεύει αιώνες τώρα την ευρύτερη περιοχή δεν θα δινόταν η έγκριση για ένα τόσο μεγάλο έργο. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλιστεί το έργο έπρεπε να θυσιαστεί το Ξεροπόταμο, οι Μακρυλιές και η ευρύτερη καταπράσινη περιοχή".Δεν δηλώθηκαν δλδ όπως είναι τα πράγματα αλλά όπως συνέφερε κάποιους!!!!
Αυτό κύριε Νίκο δεν είναι παραποίηση στοιχείων ή είναι μήπως μια απλή παράλειψη? Αλλά ακόμα και παράλειψη να το χαρακτηρίσουμε πάλι δεν θα έπρεπε να γίνει η απαραίτητη διόρθωση ?