30 Σεπτεμβρίου 2013

Ιαματικός τουρισμός: 53 δήμοι χαράσσουν νέα στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης

Ιαματικός τουρισμός: 53 δήμοι χαράσσουν νέα στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης
Νέα στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης μέσω των 112 αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών που διαθέτουν 53 Δήμοι της χώρας, επιχειρεί να χαράξει ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας σε συνεργασία με την ΠΕΤΑ και την ΚΕΔΕ.. Αυτός ήταν ο στόχος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα, με θέμα «Ιαματικός Τουρισμός για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξη». Σε αυτό το σχεδιασμό ο Έβρος μπορεί να έχει καταλυτικό, πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού διαθέτει δυο φημισμένες ιαματικές πηγές με θεραπευτικές ιδιότητες και άρτιους οργανωμένους χώρους, στα Λουτρά Τραϊανοπύπολης και τα Θερμά Σαμοθράκης. 
Οι δυνατότητες εξωστρέφειας του ιαματικού τουρισμού στη χώρα μας ενόψει της ενσωμάτωσης τον Οκτώβριο της Κοινοτικής Οδηγίας 24/2011 για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν εκατομμύρια ασφαλισμένοι των κρατών της Ε.Ε. να λαμβάνουν υπηρεσίες υδροθεραπείας όπου επιθυμούν, πληρωμένες από το ασφαλιστικό ταμείο της χώρας τους, συζητήθηκαν κατά την ημερίδα που διοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) και η Πληροφόρηση – Επιμόρφωση Τοπική Αυτοδιοίκηση ΑΕ (ΠΕΤΑ).
Όπως τονίστηκε αποτελεί μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας, λόγω, κυρίως, των περικοπών στις χορηγήσεις από τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία στους δικαιούχους αλλά μεγάλης ανάπτυξης καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία χωρών-μελών της ΕΕ προσφέρουν μέχρι και 1600 ευρώ την εβδομάδα προκειμένου οι ασφαλισμένοι τους να λαμβάνουν υπηρεσίες υδροθεραπείας. «Εκατομμύρια νέοι δυνητικοί αγοραστές δημιουργούνται για το προϊόν μας και δεν πρέπει να τους χάσουμε», τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας από πολλούς ομιλητές.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμούς Α. Λιάσκος τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτεύουσα του ιαματικού τουρισμού στην νοτιοανατολική αλλά και σε όλη την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας».«Παρά τις προσπάθειες η κατάσταση των υδροθεραπευτηρίων μας παραμένει παρωχημένη», διαπίστωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναδείξουμε το προϊόν. Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε κάποιες προκαταλήψεις, εάν πράγματι θέλουμε να γίνουν επενδύσεις. Αυτό σημαίνει συνεργασία των δήμων με ιδιώτες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον ιαματικό τουρισμό. Οι δήμοι μπορούν μέσα από αυτήν την συνεργασία να συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση – εκσυγχρονισμό – ανάπτυξη των υποδομών που σήμερα βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. Αν υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν τα χρειαζόμαστε», πρόσθεσε και ζήτησε ο ιαματικός τουρισμός να ενταχθεί στο συνολικό σχέδιο τουριστικής προβολής της χώρας μας.
«Ατμομηχανή της ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας κυρίως ως προς την επιμηκυνση της τουριστικής περιόδου», χαρακτήρισε τον ιαματικό τουρισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) Π. Ζαφειρίου. Πρόσθεσε δε ότι «σε λίγες ημέρες μια ευρωπαϊκή αγορά εκατομμυρίων και πρέπει να πάρουμε κι εμείς ένα κομμάτι από αυτήν».

Ραγκούσης: Νέα στρατηγική ανάπτυξης σε τέσσερις άξονες
Στοιχεία της Ομάδας Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, σύμφωνα με τα οποία από το 2010 και μετά έχουμε πτώση στις επισκέψεις στα ιαματικά λουτρά ( το 2010 κατά 11%, το 2011 κατά 19,8% συγκριτικά με το 2005, ενώ το 2012 κατά 45% συγκριτικά με το 2011), παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ Α.Ε. Στάθης Ραγκούσης: «Ο Ιαματικός Τουρισμός έχει εισέλθει σε μία περίοδο δομικής κρίσης», διαπίστωσε και πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του μοντέλου ανάπτυξης και η χάραξη μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης». Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε κρίσιμο το ρόλο των δήμων στη διαμόρφωση αυτής της νέας στρατηγικής ανάπτυξης, καθώς, εκτός των άλλων κατέχουν σημαντικό μερίδιο των εγκαταστάσεων, εστιάζοντας σε τέσσερα σημεία:
● Επαναπροσδιορισμός του προϊόντος εντάσσοντας υπηρεσίες οι οποίες θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και φύλα του πληθυσμού. ● Δημιουργία δευτερογενούς τουριστικής προσφοράς και παροχή ποικίλων άλλων δραστηριοτήτων (πολιτιστικών, αναψυχής κτλ) για την ανάδειξη της περιοχής ως νέο τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. ● Δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Βελτίωση εγκαταστάσεων σε σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό για προσφορά ανταγωνιστικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. ● Προβολή και προώθηση του προϊόντος σε αγορές του εξωτερικού.
Ως ένα από τα πλέον ισχυρά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας διαθέτει αναφορικά με το τουριστικό προϊόν χαρακτήρισε τον ιαματικό τουρισμό ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Τσακίρης: «Η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα με όρους σύγχρονου marketing σε ένα περιβάλλον εκσυγχρονισμένων και αναβαθμισμένων εγκαταστάσεων και υποδομών, θα μπορούσε να δώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό και ξεχωριστό τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.
Για οκτώ δράσεις που απαιτούνται ώστε να αναπτυχθεί ο ιαματικός τουρισμός στη χώρα μας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χρ. Πάλλης:
► στοχευμένη προβολή του εξειδικευμένου ιαματικού τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.
► διευκόλυνση των διαδικασιών αναγνώρισης, αδειοδότησης και πιστοποίησης, ανάπτυξη σύγχρονων και ποιοτικών καταλυμάτων ανάπτυξη επαρκούς δικτύου μεταφορών προς τους θερμαλιστικούς προορισμούς (ακτοπλοϊκή και αεροπορική διασύνδεση).
► αξιοποίηση του επενδυτικού νόμου.
► αξιοποίηση της κοινοτικής οδηγίας 24/2011.
► εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.
► δημιουργία θερμαλιστικών κέντρων στο χωροταξικό του τουρισμού.
► ένταξη αναπτυξιακών δράσεων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ 2014-2020.
► αξιοποίηση των σύγχρονων μορφών χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό όπως Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας.
«Η χώρα μας διαθέτει σημαντικές προοπτικές να γίνει η πρωτεύουσα του Θερμαλισμού στη Μεσόγειο επειδή διαθέτει πάνω από 720 πηγές από τις οποίες έχουν ενεργοποιηθεί μόνο οι 77 και μόνο 20 από αυτές έλαβαν θετική γνωμοδότηση για θεραπευτικές ενδείξεις», υποστήριξε ο Κ. Κουσκούκης, πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων και καθηγητής Δερματολογίας - Αντιπρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Για μία νέα σελίδα στην πραγματικότητα του θερμαλισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργεί η εφαρμογή της νέας Οδηγίας (ΕΕ 2011/24) που θα ισχύσει από τις 24 Οκτωβρίου 2013, έκανε λόγο ο Ζ. Αγγελίδης, Δρ. Υδρογεωλογίας ΑΠΘ, επιστημονικός Σύμβουλος Συνδέσμου Δήμων Ι.Π. Ελλάδας. Πρόσθεσε δε ότι τα τελευταία 15 χρόνια η κίνηση των επισκεπτών των θερμαλιστικών κέντρων στην Ε.Ε. παραμένει σταθερή και κυμαίνεται γύρω στα 22-24 εκ. χωρίς να υπολογίζουμε τις χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα.

ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Τραϊανούπολη
Λίγο έξω από το χωριό Λουτρά, εκεί όπου βρισκόταν η αρχαία Τραϊανούπολη, σήμερα υπάρχουν εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών. Πρόκειται για θεραπευτικά λουτρά που η φήμη τους δεν περιορίζεται μόνο εντός Ελλάδος αλλά έχουν γίνει γνωστά και στο εξωτερικό. Ο λόγος που κάνει τα λουτρά τόσο ονομαστά είναι ότι τα υδροχλωριούχα και θερμομεταλλικά νερά που πηγάζουν βοηθούν σε πολλές παθήσεις όπως ρευματισμούς, δισκοπάθειες αλλά και για θεραπεία προβλημάτων στο ήπαρ και στους νεφρούς. Στο χώρο οι επισκέπτες βλέπουν και τέσσερα κτίσματα που μοιάζουν με τούρκικα χαμάμ . Είναι κτίσματα που χρονολογούνται κοντά στα ρωμαϊκά χρόνια. Αυτό αποδεικνύει ότι τα λουτρά χρησιμοποιούνταν και σε παλαιότερες εποχές τόσο για λόγους υγιεινής όσο και για θεραπευτικούς όπως γίνεται σήμερα. 
Το νερό των πηγών βρίσκεται περίπου στους 51οC και χαρακτηρίζεται ως υπέρθερμο Cl - Na- Ca- K HS B μεταλλικό - υποτονικό. Στις εγκαταστάσεις τους θα βρείτε ατομικούς λουτήρες, υδρομασάζ, ενώ θα μπορέσετε να κάνετε και ποσιθεραπεία. Η ποσιθεραπεία του νερού των πηγών Τραϊανούπολης ενδείκνυται για: διαβήτη, νοσήματα νεφρού, κυστίτιδες ήπατος και χολής, χρόνια γαστρεντερίτιδα και δυσκοιλιότητα, Πεπτικές διαταραχές κ.α. Αντίστοιχα η λουτροθεραπεία ενδείκνυται για χρόνιες ρευματοπάθειες, αλλεργικές ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, νευρίτιδες, νευραλγίες, γυναικολογικές παθήσεις κ.α.
Σαμοθράκη
Στα Θέρμα υπάρχει το Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο με τις ζεστές θειούχες πηγές, γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες από την εποχή ακόμα της Βυζαντινής περιόδου. Τα ιαματικά λουτρά τροφοδοτούνται από θειούχα πηγή με νερό θερμοκρασίας έως και 60 βαθμούς. Περιέχουν διάφορα στοιχεία και χρησιμεύει στην αντιμετώπιση και θεραπεία αρκετών ασθενειών. Το Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο  διαθέτει ατομικούς και ομαδικούς λουτήρες.
Ο επισκέπτης συναντά το υδροθεραπευτήριο με ατομικούς ή ομαδικούς λουτήρες. Η υδροθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συντάχθηκε απο τον/την Γιώργος Πανταζίδης   
Σάββατο, 28 Σεπτέμβριος 2013 10:49
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: