26 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκινά το έργο σύνδεσης του λιμανιού Αλεξανδρούπολης με το σιδηρόδρομο

Ξεκινά το έργο σύνδεσης του λιμανιού Αλεξανδρούπολης  με το σιδηρόδρομοΣτην θρακιώτικη κοινοπραξία ΖΑΡΡΑΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Α.Ε. - ΔΟΒΡΙΔΗΣ Α.Ε. δόθηκε τελικώς το έργο της σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Η σύμβαση που υπεγράφη με την ΕΡΓΟΣΕ αφορά την κατασκευή του έργου «Σιδηροδρομική Σύνδεση Νέου Προβλήτα Εμπορευματοκιβωτίων Λιμένα Αλεξανδρούπολης», προϋπολογισμού 3.106.325,21 ευρώ και «o συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής είναι ένα έτος». Ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ακολούθησαν και οι συνηθισμένες ενστάσεις, καθώς το έργο είχε αρχικά δοθεί σε άλλη εργολαβία. Τελικώς, με απόφασή της τον Ιούλιο η ΕΡΓΟΣΕ έκανε δεκτή την ένσταση της κοινοπραξίας από την Ξάνθη. 
Αντικείμενο του έργου είναι η εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών για την κατασκευή της υποδομής και επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και η σύνδεσή της με το σύμπλεγμα των γραμμών του σιδηροδρομικού σταθμού Αλεξανδρούπολης. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΛΑ Σταύρος Σταυράκογλου στη «ΓΝΩΜΗ», «το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, αφού εγκατασταθεί η εργολαβία και ο χρόνος των 12 μηνών που προβλέπονται από τη σύμβαση είναι ο ανώτερος δυνατός. Υπάρχει ήδη μέρος της υποδομής έτοιμο και ο τελικός χρόνος που θα χρειαστεί για την αποπεράτωσή του εξαρτάται από κάποια συμπληρωματικά υποέργα που μπορεί να χρειαστούν στη συνέχεια».
Έντονο ενδιαφέρον για το έργο έχουν εκφράσει ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), καθώς και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεδομένου ότι με την κατασκευή του ενισχύεται η ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών πλοίου-σιδηροδρόμου, επιφέροντας πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη, τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και για την εθνική.
Το έργο αυτό θα συνδέσει το σιδηροδρομικό δίκτυο με τη Βουλγαρία (Βάρνα), παρακάμπτοντας τη θαλάσσια μεταφορά, μέσω Βοσπόρου, μειώνοντας έτσι τον χρόνο αλλά και το κόστος.
Η απευθείας σύνδεση με τη Βάρνα θα λειτουργήσει σαν εναλλακτικό πέρασμα των προϊόντων από το Βόσπορο και θα μειώσει το χρόνο διαδρομής, από 2,5 ημέρες που χρειάζεται σήμερα σε περίπου 6 ώρες.
Με το έργο αναβαθμίζεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ισχυροποιείται η θέση της χώρας ως είσοδος των εμπορευματικών μεταφορών προς την Ευρώπη.
Η σύμβαση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ» 2007-2013.
Σάββατο, 21 Σεπτέμβριος 2013
Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια: