Ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, της φτώχειας που καλούνται να διαχειριστούν οι δημοτικές αρχές ανά την Ελλάδα, αλλά και του κρατικού παραλογισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2014. Την στιγμή που στα τέλη του 2009, το τότε δημοτικό συμβούλιο του καποδιστριακού Δήμου Αλεξανδρούπολης καλούνταν να ψηφίσει προϋπολογισμό για το 2010 ύψους 103 εκατομμυρίων ευρώ, το σημερινό δημοτικό συμβούλιο του διευρυμένου δήμου, που περιλαμβάνει και τις Φέρες και την Τραϊανούπολη, καλείται να διαχειριστεί μόλις 53 εκ. 700 χιλ. ευρώ! Εξάλλου, το ποσό αυτό είναι κατά 27% μειωμένο σε σύγκριση με πέρυσι, με τη φράση «κάθε πέρσι και καλύτερα» να βρίσκει στην προκειμένη περίπτωση το νόημά της. Και ο προϋπολογισμός του 2011 όμως ανέρχονταν σε 85 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και για το 2009 ακόμη, τότε που ο Δήμος μας περιελάμβανε μόνο την Αλεξανδρούπολη και τους οικισμούς της, ο προϋπολογισμός που είχε να διαχειριστεί η δημοτική αρχή του Γιώργου Αλεξανδρή, λίγο προτού παραδώσει τα ηνία στον Βαγγέλη Λαμπάκη, ξεπερνούσε τα 44 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ΣΑΤΑ έχει μειωθεί για το 2014 περισσότερο από 50% και οι λοιπές κρατικές επιχορηγήσεις κατά 9%.
Η διαρκώς αυξανόμενη αυτή φτώχεια προβλημάτισε έντονα τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, σε τέτοιο βαθμό που ο δήμαρχος, κλείνοντας τη συζήτηση και αφού οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, δήλωσε πως και ο ίδιος, αν μπορούσε, θα έκανε το ίδιο. Μάλιστα δημοτική αρχή και αντιπολίτευση συμφώνησαν στη σύνταξη ενός κοινού ψηφίσματος, προς τα αρμόδια υπουργεία, με το οποίο καταθέτουν προτάσεις και θα διεκδικούν περισσότερα κονδύλια για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα υψηλά ποσά για λειτουργικές δαπάνες του δήμου, ενώ αυτό που επισημάνθηκε είναι πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χρήστος Γερακόπουλος σημείωσε πως ο εν λόγω προϋπολογισμός συντάχθηκε από τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να είναι έτοιμος εγκαίρως για να μπει στο μικροσκόπιο του Παρατηρητηρίου, όπως και έγινε. Το Παρατηρητήριο ζήτησε κάποιες διορθώσεις αναφορικά με το ύψος των προνοιακών επιδομάτων που είχαν προϋπολογισθεί, οι οποίες έγιναν και πλέον αναμένεται η τελική έγκριση του προϋπολογισμού. Σημείωσε ακόμη πως οι ανάγκες του δήμου είναι τεράστιες, σε σχέση με τα ποσά της χρηματοδότησης, τονίζοντας πως γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια καθημερινά, απ’ όλες τις υπηρεσίες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν με τα λιγοστά αυτά κονδύλια.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γρηγοριάδης τόνισε πως είναι απαράδεκτη η τακτική της κυβέρνησης με την ανάθεση όλων και περισσότερων αρμοδιοτήτων στους δήμους, δίχως τους αντίστοιχους πόρους. Όπως ανέφερε, οι υπηρεσιακοί παράγοντες βρίσκονται στα όριά τους με την κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει, επιτέλους, οι δαπάνες για τους αιρετούς να μειωθούν.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Πάμε Μπροστά» Γιώργος Ραπτόπουλος σημείωσε πως στο σημείο που έχουμε φτάσει, δεν έχουν νόημα οι αντιπαραθέσεις, καθώς πλέον οι δήμοι διαχειρίζονται τη φτώχεια τους. Αναφέρθηκε στα μειωμένα κονδύλια και για τις Φέρες, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, εκφράζοντας την ανησυχία του για το τραγικό αδιέξοδο και τον «στραγγαλισμό» στον οποίο οδηγείται η τοπική αυτοδιοίκηση.
Η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φανή Τρέλλη αναφέρθηκε στις ελαστικές μορφές εργασίας που καλείται να υιοθετήσουν οι δήμοι προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, γεγονός που η παράταξη κατακρίνει. Παράλληλα, σημείωσε πως η μη μείωση των δημοτικών τελών δεν συνιστά κοινωνική πολιτική, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της με τα έργα μέσω ΣΔΙΤ που προωθεί και η δημοτική αρχή του Β. Λαμπάκη, τα οποία, όπως είπε «οι πολίτες θα πληρώνουν για χρόνια χρυσά», επισημαίνοντας πως θα πρέπει οι δήμοι να διεκδικήσουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κι όχι μόνο ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ο Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα αυτού του τελευταίου προϋπολογισμού της δημοτικής αρχής, μια και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τους τελευταίους τρεις μήνες, θα υλοποιηθούν από τη επόμενη δημοτική αρχή, που θα προκύψει από τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να στηρίζεται η δημοτική αρχή μόνο στη χρηματοδότηση του κράτους, η οποία έτσι και αλλιώς θα μειώνεται, ούτε να την απαλλάσσουμε από τις ευθύνες της καταγγέλλοντας το «μνημόνιο». Ένας σύγχρονος Δήμος πρέπει να παράγει πλούτο και εισόδημα, να αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, σε συνεργασία με άλλου φορείς (ΟΛΑ, ΟΣΕ κλπ) και με τους ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η Αλεξανδρούπολη είναι συνέχεια του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου και τερματικός σταθμός των διευρωπαϊκών δικτύων. Θα πρέπει ο Δήμος να αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις για τα διευρωπαϊκά δίκτυα, ακόμη και με την ίδρυση γραφείου στις Βρυξέλλες.
Επισήμανε το μεγάλο έλλειμμα αυτής της δημοτικής αρχής, που είναι η απουσία της «μεγάλης εικόνας», δηλαδή ο στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον αυτού του Δήμου, με συνέπεια τα έργα και οι πολιτικές του δήμου να είναι αποσπασματικές, χωρίς μετρίσιμους στόχους και χωρίς την ένταξής τους στο συνολικό σχεδιασμό, τον οποίο συχνά ακυρώνει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προβλέπεται κανένα ποσό για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και αναμένεται να βρεθούν χρήματα από τα υπόλοιπα των συνεχιζόμενων έργων…
Ο προϋπολογισμός, επισήμανε, δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ούτε μια συνοπτική εισαγωγική έκθεση που να εξηγεί τους στόχους και τον χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Δεν υπάρχουν ούτε στατιστικά στοιχεία για να είναι καθαρό που πάνε τα χρήματα. Από τα 53.700.000 εκατομμύρια του προϋπολογισμού τα 33.500.000, δηλαδή τα δύο τρίτα περίπου, πηγαίνουν στα λειτουργικά έξοδα, ποσό υπερβολικά μεγάλο που οδηγεί το συμπέρασμα ότι οι παροχές που προσφέρει ο δήμος στους δημότες κοστίζουν πανάκριβα, και τους επιβαρύνουν με μεγάλα ανταποδοτικά, ενώ μας βάζει και σε σκέψεις για ενδεχόμενες σπατάλες στη διαχείριση των πόρων. Αντίστοιχα μόνο 9.700.000 ευρώ (18%) πηγαίνουν σε έργα και επενδύσεις. Τα υπόλοιπα 10.500.000 (20%) αφορούν πληρωμές παρελθόντων ετών.
Επίθεση στον Γιάννη Λασκαράκη
Στη τοποθέτησή του ο κ. Λαμπάκης συνεχάρει τους αρχηγούς των παρατάξεων για την ομοφωνία τους στην άποψη ότι για όλα φταίει το κράτος και ότι η δημοτική αρχή δεν φέρει καμία ευθύνη. Απεναντίας επετέθη στον Γιάννη Λασκαράκη, ο οποίος όπως είπε, χάλασε το κλίμα με τη τοποθέτησή του. Στη συνέχεια έκανε ένα απολογισμό του έργου του και αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μελλοντικά με τη γεωθερμία στην Τραϊανούπολη και στους τουρίστες που ήρθαν από τη Ρωσία, λόγω της αδελφοποίησης με το Σοσνοβοι Μπορ
Αναφέρθηκε μάλιστα και στο σχέδιο του Γιάννη Λασκαράκη για την μετατροπή του χώρου των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ σε εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο, για το οποίο είπε ότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί λόγω μεγάλου κόστους αποζημιώσεων.
Όταν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος ζήτησε το λόγο επί προσωπικού για να απαντήσει, το προεδρείο αρνήθηκε, υπακούοντας στην εντολή του Δημάρχου.
ΓΝΩΜΗ 15-11-13
Συντάχθηκε απο τον/την News-Admin |
Παρασκευή, 15 Νοέμβριος 2013 http://www.gnomionline.gr/ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου