27 Νοεμβρίου 2013

Υγεία μόνο για λίγους

















Ενωμένο βρίσκουν τον ιατρικό κόσμο του Έβρου οι τελευταίες εξελίξεις στη δημόσια υγεία και περίθαλψη. Από τη μία τα νοσοκομεία που συνεχίζουν να απαξιώνονται μέσα από τεράστιες ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, κι από την άλλη οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για τον ΕΟΠΥΥ, έχουν θέσει σε συναγερμό τους γιατρούς της περιοχής, οι οποίοι μιλούν πλέον για δημόσια υγεία υπό αφανισμό, περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα τις μέρες που έρχονται και που θα οδηγούν τους ασθενείς είτε σε νοσοκομεία υπό κατάρρευση, είτε σε μεγάλους ιδιωτικούς –και πανάκριβους- κολοσσούς.
Πρωτοβάθμια περίθαλψη υπό εξαφάνιση.
«Θα χάσουν οι πολίτες τον γιατρό της γειτονιάς τους», είπαν χθες από την Αλεξανδρούπολη Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Θράκης και Γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Υπολογίζεται πως περίπου 9.000 γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι, σε όλη τη χώρα, θα τεθούν εκτός ΕΟΠΥΥ, με τα κατά τόπους πολυϊατρεία (πρώην ΙΚΑ), που εξυπηρετούν χιλιάδες κόσμο σε καθημερινή βάση να υποβαθμίζονται σημαντικά. Οι γιατροί και το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ από χθες πραγματοποιούν απεργία διαρκείας, την οποία στηρίζουν ιατρικοί σύλλογοι και ενώσεις ιατρών σε όλη τη χώρα.
«Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη κινδυνεύει να τελειώσει – αν δεν έχει ήδη τελειώσει στη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Μέρμηγκας. «Ο αγώνας που δίνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι αγώνας και για τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Αν ο πολίτης δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στην πρωτοβάθμια δομή, θα επιβαρύνει το νοσοκομείο της περιοχής του, το οποίο βεβαίως ήδη είναι επιβαρυμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί με την αξιοπρέπεια που πρέπει. Για τους γιατρούς, είναι αδιανόητο αυτό που πάει να συμβεί, με τις απολύσεις συναδέλφων που βρίσκονται ακόμη και 25 χρόνια στο χώρο αυτό. Αγωνιζόμαστε να μείνει ως έχει -και να βελτιωθεί- η α’βάθμια περίθαλψη.  Στη μεγάλη κρίση που περνάμε, η α’βάθμια περίθαλψη είναι ένας δυνατός πυλώνας για να βοηθήσει όλη την κοινωνία. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουν την α΄βάθμια περίθαλψη και περιμένουμε από όλους να μας βοηθήσουν».
Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου, ο ειδικός γραμματέας του Αθανάσιος Μπαντής, σημείωσε πως η κυβέρνηση κάνει πειράματα με τον ΕΟΠΥΥ, με τον κίνδυνο σε ένα χρόνο να διαπιστώσει πως ούτε οι νέες δομές λειτουργούν όπως θα ήθελε και να απολύσει κι άλλο προσωπικό. «Το εξιλαστήριο θύμα σε όλη αυτή την υπόθεση είναι περίπου 1.500 γιατροί που θα απολυθούν. Δυστυχώς, η υγεία υποχρηματοδοτείται σήμερα σε όλους τους τομείς, οι γιατροί προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατούμε την ποιότητα των υπηρεσιών άθικτη, όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πόσο καιρό ακόμη αυτό θα είναι εφικτό…».
«Μένουν 9.000 γιατροί και εργαζόμενοι στο δρόμο και ο λαός χωρίς τους γιατρούς του», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΘ Σάββας Δευτεραίος, σημειώνοντας πως πολύ σύντομα τη δουλειά των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ αλλά και των νοσοκομείων θα κάνουν ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες ο κόσμος θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του. Άλλωστε, σε αυτή τη λογική, προσπαθεί να εισάγει τους πολίτες το υπουργείο Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2014, με το «εισιτήριο» των 25 ευρώ. «Κλείνει το ιατρείο της γειτονιάς και φοβάμαι πως και την πρωτοβάθμια περίθαλψη θα κληθούν να αναλάβουν όπως – όπως οι δήμοι με τα ΚΑΠΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε:
«Θέλουν να γονατίσουν τον λαό, να βάζει το χέρι στην τσέπη για να μπορεί να έχει περίθαλψη, κατά προτίμηση από μεγάλες πολυεθνικές. Γι’αυτό οι εξελίξεις με τον ΕΟΠΥΥ, γι’αυτό η υποβάθμιση των νοσοκομείων και οι τραγικά μειωμένες δαπάνες για την υγεία. Στο νοσοκομείο μας, υπάρχει γερασμένος εξοπλισμός και υλικό, κουρασμένο προσωπικό, χαλασμένος αξονικός τομογράφος, και όλοι επαφιόμαστε στο ΕΣΠΑ και στις εταιρείες για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν πάει άλλο! Πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός, προτού χαθεί κάθε έννοια δημόσιας υγείας και περίθαλψης».
Ο κ. Γιώργος Κουφογιάννης, παθολόγος του ΕΟΠΥΥ Αλεξανδρούπολης και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου αναφερθείς στην απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, η οποία γίνεται πρωτίστως για την αξιοπρέπεια των γιατρών, αλλά κυρίως για τους ασθενείς, τόνισε «θα πρέπει κυρίως οι ασφαλισμένοι να καταλάβουν ότι χάνουν από την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ότι χάνουν τους ειδικούς γιατρούς τους. Μέχρι σήμερα, είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε στην Ελλάδα υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμια περίθαλψη με ειδικούς γιατρούς, πράγμα που δεν έχουν στο εξωτερικό, καθώς εμείς έχουμε πολλούς ειδικούς γιατρούς. Σήμερα λοιπόν, έρχεται ο υπουργός και λέει ότι δεν χρειάζονται τους ειδικούς, αλλά θα δουλέψουν οι μονάδες με παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Αυτό δεν γίνεται, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Ο παθολόγος δεν μπορεί να δει πχ τα μάτια του ασθενούς και να πει αν πάσχει από  κάποια οφθαλμολογική ασθένεια. Άρα, υποβαθμίζονται πολύ οι υπηρεσίες που μέχρι τώρα είχαν οι ασθενείς του πρώην ΙΚΑ, σήμερα μονάδα ΕΟΠΥΥ».
Ο κ. Όθωνας Πέτροβας, εκπρόσωπος του ιατρικού συλλόγου Έβρου στον πανελλήνιο σύλλογο και εργασιακός γιατρός αναφέρθηκε στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, που επίσης πλήττονται άμεσα από αποφάσεις υπουργείων υγείας και οικονομικών, με αποτέλεσμα απλώς να επιβιώνουν, κι αυτό οριακά. Για την προώθηση των ζητημάτων που «καίνε» τον συγκεκριμένο τομέα, έχουν συσταθεί επιτροπές, που βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο υγείας, για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα αυτά.
ΠΓΝΑ: 65 αποχωρήσεις γιατρών σε 2 χρόνια!
Το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τον κυκεώνα των δυσμενών εξελίξεων στην υγεία. Η απαξίωση και τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό.  Μόνο στα 2 τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Δευτεραίο, έχουν αποχωρήσει, για διάφορους λόγους – μεταξύ των οποίων και η μετανάστευση στο εξωτερικό- περίπου 65 γιατροί, δίχως, στην πλειοψηφία τους να έχουν αντικατασταθεί, παρά μόνο σε κάποιες περιπτώσεις με ετήσιες συμβάσεις επικουρικών γιατρών.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας μοιάζει να διαχειρίζεται τα προβλήματα στα τυφλά: για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, με τις γνωστές, τεράστιες ελλείψεις σε συγκεκριμένα τμήματα (ορθοπεδικό, τεχνητό νεφρό κτλ) προσελήφθη πρόσφατα επικουρικός παιδίατρος, που βεβαίως είναι χρήσιμος, όχι όμως κρίσιμος!
Σκληρή απάντηση Δευτεραίου στον Στυλιανίδη
Στις δηλώσεις για το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από το νομό Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο ράδιο «Παρατηρητής» απάντησε ο κ. Δευτεραίος. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Στυλιανίδης είπε μεταξύ άλλων πως υπάρχει «υπερπληθώρα γιατρών σε κάποιες κλινικές», που «κάθονται αφού δεν έχουν τι να κάνουν», που «εγχειρίζουν όλοι μαζί» και που «θα αρχίσουν να χειρουργούνται και μεταξύ τους». Ο πρόεδρος της ΕΝΟΙΚΥΘ έκανε λόγο για «νταβατζιλίκι» από την πλευρά του πρώην υπουργού, καλώντας τον, αρχικά να πάει στη Βουλή να δει τι έχει ψηφίσει και δευτερευόντως να τον ακολουθήσει μία μέρα στο νοσοκομείο,  όπου βρίσκεται από το πρωί ως το απόγευμα, δηλώνοντας βέβαιος πως «δεν θα μπορεί να πάρει τα πόδια του μετά από αυτό». Σημείωσε πως υπάρχουν εγχειρήσεις που χρειάζονται και 3 και 4 γιατρούς, ενώ οι περισσότερες κλινικές είναι υποστελεχωμένες. «Τον καλούμε να έρθει να πει με ονόματα, ποιοι δεν δουλεύουν και πληρώνονται και ποιοι παίρνουν φακελάκια».
Κική Ηπειρώτου
ΓΝΩΜΗ
 http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: