19 Φεβρουαρίου 2014

Αγωνία και ανασφάλεια μετά το «λουκέτο» στο ΙΚΑ


Από αισθήματα μεγάλης αγωνίας, ανησυχίας και ανασφάλειας συνοδεύτηκε η προχθεσινή, τελευταία ημέρα λειτουργίας του ΙΚΑ στην Αλεξανδρούπολη και δημοσίευση –λίγες ώρες αργότερα- στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νόμου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που ουσιαστικά καταργεί τον ΕΟΠΥΥ, μετατρέποντάς τον σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, ενώ προβλέπει το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ (των παλαιών ΙΚΑ). Με το νέο νόμο επίσης, οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εντάσσονται στο ΕΣΥ.
Τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, μετά από μία μεταβατική περίοδο θα μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, δίχως κανείς να γνωρίζει πότε ακριβώς θα λειτουργήσουν αυτά και τι θα πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι στο μεσοδιάστημα. Παράλληλα, προβλέπεται και η ένταξη 8.500 εργαζομένων στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στην Αλεξανδρούπολη Κωνσταντίνος Μέρμηγκας, σημειώνει πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο, κυρίως για το θέμα των φαρμάκων, τα οποία μπορούν να γράφουν ακόμη στους παλιούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, με ένα αντίτιμο, το οποίο, όσο μπορούν οι γιατροί κρατούν σε χαμηλά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τα νέα «κέντρα υγείας αστικού τύπου», υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα λειτουργήσουν, με ποια ακριβώς μορφή, με τι γιατρούς και προσωπικό.
«Βιάστηκαν να χαλάσουν το σύστημα. Ο κάθε γιατρός του ΙΚΑ, στην Αλεξανδρούπολης, έβλεπε κάθε μέρα το λιγότερο 30 με 40 άτομα, τα οποία πλέον είναι ‘στον αέρα’ και μάλιστα σε διάστημα με έξαρση ιώσεων. Θα έπρεπε η αλλαγή να γίνει σταδιακά. Ο χώρος της υγείας και μάλιστα της πρωτοβάθμιας, με μία παρουσία 80 χρόνων του ΙΚΑ, με τις όποιες παθογένειές του, δεν είναι ΕΡΤ. Δεν μπορείς να κλείσεις σήμερα ένα τέτοιο σύστημα και να πεις το ανοίγω πάλι σε 1 μήνα. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα φτάναμε ως εδώ, κι ας είχα προβλέψει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα λειτουργήσει. Θέλαμε να γίνουν αλλαγές, να βελτιωθούν τα κακώς κείμενα, όμως, περάσαμε στο άλλο άκρο, απολύοντας 2.500 γιατρούς και χιλιάδες υπαλλήλους και στέλνοντας τους ασθενείς σε νοσοκομεία, όπου υπάρχει αναμονή και ταλαιπωρία», σημειώνει ο κ. Μέρμηγκας.

Μετωπική για ΕΟΠΥΥ και σχέδιο για προσλήψεις
Σε προσλήψεις συμβασιούχων και επικουρικών γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Θα καλύψουν -σε πρώτη φάση- κενές θέσεις στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν σε έναν μήνα ως αστικά Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.
Ο αριθμός και οι ειδικότητες θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες, με βάση τις αιτήσεις γιατρών που κατέχουν σήμερα οργανικές θέσεις στον Οργανισμό.
Οι κενές θέσεις θα προκύψουν από όσους αρνηθούν να επιλέξουν το νέο καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, το οποίο προβλέπεται από τον νέο νόμο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).
Μέχρι να ολοκληρωθεί το εγχείρημα (στις 18 Μαρτίου), ο ΕΟΠΥΥ καλεί τους ασφαλισμένους του να μην κάνουν χρήση των πενταψήφιων τηλεφώνων για ραντεβού, καθώς τα πολυϊατρεία θα παραμένουν κλειστά.
Στο διάστημα αυτό θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δίκτυο των 5.000 συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr). Θα καλύπτονται, επίσης, από τα Κέντρα Υγείας και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Για την εξυπηρέτησή τους έχει απελευθερωθεί το «πλαφόν» συνταγογράφησης των γιατρών στα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τα νοσοκομεία.
 Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: