10 Φεβρουαρίου 2014

Κι άλλο τεστ αντοχής για τα οικονομικά του ΔΠΘ


Δεν έχουν τέλος οι οικονομικές δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ένα ακόμη «θύμα» της κατάστασης που επικρατεί στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού του κατά 15%, την στιγμή που το αποθεματικό ύψους 1 εκ. ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευθεί, δίχως έγκριση. Το Πανεπιστήμιο, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια προσφοράς, λειτουργεί με το 1/3 του διοικητικού προσωπικού που θα έπρεπε να έχει, ενώ συνολικά σε αυτό φοιτούν 20.000 προπτυχιακοί φοιτητές και 3.000 μεταπτυχιακοί. Την ίδια ώρα, όπως γράφει ο «Χρόνος», έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης στα 16 από τα 18 τμήματα του ΔΠΘ, ενώ εκκρεμεί με ευθύνη του αρμόδιου φορέα, στη Νομική Σχολή και στο τμήμα Παρευξεινίων. Τα αποτελέσματα μάλιστα χαρακτηρίστηκαν εξαιρετικά και πέραν του αναμενόμενου από τις πρυτανικές αρχές.
Μόνιμο «αγκάθι» τα οικονομικά
Το αγκάθι βρίσκεται –φυσικά- στα οικονομικά του πανεπιστημίου, αφού παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο προϋπολογισμός είναι αισθητά μειωμένος, είπε ο πρύτανης του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Ρέμελης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους αντιπρυτάνεις του πανεπιστημίου. Σίτιση, μεταφορά, θέρμανση, φύλαξη, φαίνεται πως επηρεάζονται από το μειωμένο προϋπολογισμό που καλείται να διαχειριστεί το πανεπιστήμιο. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν σημειωθεί τρεις κλοπές στο χώρο του πανεπιστημίου, ενώ υπάρχουν παράπονα ακόμα και για την καθαριότητα.
Τα περιορισμένα οικονομικά έχουν αντίκτυπο ακόμα και στη διενέργεια εξετάσεων. «Δεν έχουμε προσωπικό να κάνουμε επιτηρήσεις», είπε ο κ. Ρέμελης κάνοντας γνωστό ότι το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν πολλές φορές μεταπτυχιακοί φοιτητές. Συνολικά 285 διοικητικούς υπαλλήλους και 600 μέλη ΔΕΠ απασχολεί σήμερα το ΔΠΘ.  Λειτουργεί με το 1/3 του διοικητικού προσωπικού που θα έπρεπε να έχει,  με βάση τα διεθνή δεδομένα. Την ίδια ώρα είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο,  που λειτουργεί χωρίς βοηθητικό επιστημονικό προσωπικό. Από την άλλη, μόλις πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα νέο διδακτικό προσωπικό. Είκοσι οκτώ από τα 33 διορισμένα μέλη ΔΕΠ ορκίστηκαν και μετά από τέσσερα χρόνια ενισχύθηκε το δυναμικό του ΔΠΘ.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το αποθεματικό του ΔΠΘ υπολογίζεται στο 1 εκ. ευρώ, χρήματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν δε δοθεί ειδική άδεια, κάτι που δεν γίνεται εδώ και 2 χρόνια. «Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεχάσουμε βασικές λειτουργίες του πανεπιστημίου και έτσι να είμαστε υποχρεωμένοι να ανταπεξέλθουμε στα απολύτως αναγκαία», ανέφερε ο πρύτανης. Οι ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή οι βασικές υποχρεώσεις όπως η ηλεκτροδότηση, η φύλαξη, η καθαριότητα, «τρώνε» το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού. Παρά τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα του πανεπιστημίου, αναμένεται περαιτέρω μείωση 15% στον προϋπολογισμό του ΔΠΘ. «Είναι ακριβώς αυτό που είχαμε πει, ότι ίσως είμαστε και τα πειραματόζωα τα οποία με πολύ λίγη δόση δηλητηρίου κάθε φορά,  επιχειρείται να δοκιμαστεί πόσο αντέχουν».

Τι θα γίνει με
τις κατατακτήριες
Ο πρύτανης μίλησε επίσης για τις κατατακτήριες εξετάσεις οι οποίες φέτος προκάλεσαν την εύλογη αντίδραση γονέων αλλά και υποψηφίων. Θα πρέπει να επαναληφθούν και είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις  που προκλήθηκαν, σχολίασε ο πρύτανης. Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 έως και τις 23 Ιανουαρίου θα έπρεπε να καταθέσουν αιτήσεις για συμμετοχή στις κατατακτήριες εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι. Ειδικά για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από 19/2/2014 έως 28/2/2014, αντί για το Δεκέμβριο που ορίζει το ΦΕΚ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσει κάποιος υποψήφιος την εισαγωγή του είναι η  συγκέντρωση συνολικής βαθμολογίας τουλάχιστον τριάντα  μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχει συγκεντρώσει δέκα μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία μαθήματα. Κάθε μάθημα βαθμολογείται από 0 έως 20. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό. Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με την ίδια συνολική βαθμολογία, για την αποφυγή της υπέρβασης, λαμβάνεται υπόψη η κατοχή πτυχίου τμήματος με συναφή μαθήματα με το Τμήμα κατάταξης

40 χρόνια ΔΠΘ
Καταλήγοντας ο πρύτανης του ΔΠΘ ανέφερε πως φέτος το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμπληρώνει 40 χρόνια πραγματικής λειτουργίας.  Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 με το νομοθετικό διάταγμα υπ’ αριθ. 87 της 27 Ιουλίου 1973, και ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975. Ονομάστηκε «Δημοκρίτειο» προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Δημόκριτου, ο οποίος καταγόταν από την πόλη Άβδηρα της Θράκης. Η διοίκηση του ΔΠΘ έχει ως έδρα της την Κομοτηνή, η οποία είναι η πρωτεύουσα της Διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  Στο ΔΠΘ λειτουργούν σήμερα οκτώ Σχολές και δεκαοκτώ Τμήματα σε τέσσερις πόλεις της Θράκης - εφτά στην Κομοτηνή, πέντε στην Ξάνθη, τέσσερα στην Αλεξανδρούπολη και δύο στην Ορεστιάδα. Συνολικά φοιτούν περισσότεροι από 20.000 φοιτητές.  Το ΔΠΘ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εθνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής της Θράκης και συμβάλλει στο υψηλό επίπεδο των σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Με την ποιότητα διδασκαλίας και το επίπεδο έρευνας του, έχει εξασφαλίσει μια θέση μεταξύ των καλύτερων Ελληνικών ΑΕΙ.  Ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το ΔΠΘ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Εποπτεύεται και επιχορηγείται από το Κράτος δια του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τα 40 χρόνια πραγματικής λειτουργίας του ΔΠΘ θα εορταστούν φέτος με τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν από τα τέλη Φεβρουαρίου. Προγραμματίζεται η διοργάνωση επιστημονικών, κοινωνικών και πολιτιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεων. Στις ίδιες δράσεις θα ενταχθεί και το φετινό αντάμωμα των απόφοιτων της Νομικής που προγραμματίζεται τον Ιούνιο.
Φέτος μάλιστα η διοίκηση του πανεπιστημίου επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις φορέων της περιοχής μας σχετικά με τη λειτουργία του ΔΠΘ και τη περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με την τοπική κοινωνία.
 Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: