26 Απριλίου 2014

Σε επιφυλακή για τον κορονοϊό η Θράκη


Σε επιφυλακή βρίσκονται τα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και οι αρμόδιοι διευθύνσεις και υπηρεσίες υγείας, μετά από την εμφάνιση του κορονοϊού mers σε 69χρονο στην Αθήνα, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Υπουργείο υγείας και ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη διασπορά του ιού, ενώ την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα σημειώνει πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και λήψη αυστηρών μέτρων προφύλαξης. Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου Δημήτρης Λαζόπουλος, υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει κανένα ύποπτο κρούσμα αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου. Ωστόσο, υπάρχει επιφυλακή και ετοιμότητα, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά οποιοδήποτε πιθανό περιστατικό. Μάλιστα, την περίοδο αυτή, από τα πιο σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται στο ΠΓΝΑ είναι δυο κρούσματα μηνιγγίτιδας σε ενηλίκους.
Την ίδια στιγμή, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα πλαίσια της ενημέρωσης για την προστασία του γενικού πληθυσμού από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως ο νέος κορονοϊός (MERS  CoV) ή το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α(Η7Ν9), συστήνει ιδιαίτερα στους ταξιδιώτες προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου (Συρία, Ιορδανία, Λίβανο, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιράκ, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Υεμένη, Ομάν) ή της Ασίας (ιδιαίτερα την Κίνα):
-Αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής: προσεκτικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή επάλειψη των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα, κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντιλο κατά την διάρκεια του βήχα και του φταρνίσματος και αποφυγή χειραψίας και επαφής των χεριών με το στόμα τη μύτη και τα μάτια.
-Αποφυγή άμεσης επαφής με ζώα ή πτηνά
-Κατανάλωση μόνο καλά μαγειρεμένου φαγητού (ιδιαίτερα πουλερικών και αυγών).
-Αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. βήχας).
-Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων αναπνευστικής λοίμωξης αναζητήστε άμεσα ιατρική εκτίμηση και αναβολή της επιστροφής σας μέχρι την ίαση.
-Αν εντός 14 ημερών μετά την επιστροφή από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου που αναφέρονται παραπάνω ή της Ασίας (ιδιαίτερα την Κίνα) παρουσιαστεί πυρετός πάνω από 38ο C και εμφανιστούν συμπτώματα από το αναπνευστικό (βήχας, δύσπνοια, ρινική καταρροή κ.α) συνιστάται άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας ή επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Κανένας λόγος ανησυχίας»
Τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας για τη διασπορά του κορονοϊού mers στη χώρα μας έδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, συγχαίροντας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο, όπως είπε, από τη στιγμή του εντοπισμού του κρούσματος «αντέδρασε σε πρώτο χρόνο» για να αποκλειστεί πιθανή διαφυγή και άλλου περιστατικού.
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται και οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τόσο του οδηγού ταξί που μετέφερε τον ασθενή, όσο και αυτών που ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο, είναι αρνητικά.
Παράλληλα, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη θεραπεία του 69χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Για τον τρόπο χειρισμού του κρούσματος mers και την κινητοποίηση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε τα εύσημα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρά στη διάθεση ενημερωτικού υλικού που απευθύνεται προς τους ταξιδιώτες από και προς τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, στις πύλες εισόδου.

«Αναγκαία η λήψη μέτρων»
Την ανάγκη λήψης μέτρων για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του θανατηφόρου κορόνα-ιού MERS, τονίζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς στην παρούσα φάση «δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τον νέο ιό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Λόγω και της μεγάλης θνητότητας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός καθώς το 50% των ασθενών που προσβάλλονται από τον νέο ιό καταλήγουν - έχει ιδιαίτερη σημασία ο περιορισμός μετάδοσης του MERS» τονίζει ο καθηγητής Τσακρής και προσθέτει: «Η χώρα μας είναι πύλη εισόδου ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και καλείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνιστούν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο αντιμετώπισης των λοιμώξεων ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά αυτού του θανατηφόρου ιού».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών «θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και έχουν προηγουμένως επισκεφθεί ή παραμείνει σε χώρες της αραβικής χερσονήσου για να δούμε αν υπάρχει λοίμωξη από τον νέο ιό. Και οι γιατροί πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να ελέγχονται τέτοια περιστατικά για πιθανή μόλυνση από τον νέο ιό, που είναι ιδιαίτερα παθογόνος και εμφανίζει υψηλή θνητότητα, δηλαδή από τα άτομα που προσβάλλονται ένα μεγάλο ποσοστό καταλήγει. Αυτό θορυβεί και τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διασπορά του παθογόνου αυτού καινούργιου ιού στις χώρες της αραβικής χερσονήσου και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία.»
Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: