26 Σεπτεμβρίου 2014

Κ.Περιστέρη: Σε έναν μήνα τελειώνουμε στην Αμφίπολη

      «Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας»

Κ.Περιστέρη: Σε έναν μήνα τελειώνουμε στην Αμφίπολη
  
«Σε έναν μήνα τελειώνουμε» δήλωσε την Παρασκευή η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη.
Σε ό,τι αφορά το σχόλιο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα, ανέφερε: «Τη δουλειά μας κάνουμε, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά συμφέροντα εμπλέκονται. Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας».
Για τα σχόλια της συναδέλφου της Όλγας Παλαγγιά σχετικά με την ανασκαφή, η κ. Περιστέρη δήλωσε ότι δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω και πως ό,τι ήταν να δηλώσει, το δήλωσε. Εκ μέρους της ομάδας εργασίας, η αρχαιολόγος παρακάλεσε «να μένει το αρχαιολογικό έργο στο πεδίο μακράν πάσης παραφιλολογίας».
43 φωτογραφίες

Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή της στην αυστραλιανή εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος», η κ. Περιστέρη δήλωσε ότι η ανασκαφή συνεχίζεται συστηματικά, καθώς απαιτούνται «χειρουργική ακρίβεια και συνέπεια».
«Δεν έχει σημασία ποιος ή ποιοι είναι οι 'ένοικοι' του ταφικού συγκροτήματος, όλο το μνημείο είναι σημαντικό και μας δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» τόνισε.
Ενημέρωση από την Άννα Παναγιωταρέα
Σε ενημέρωση για την ανασκαφή που παραχώρησε η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα στο Μουσείο της Αμφίπολης, είπε ότι οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού ανάγονται σε 14.
Δήλωσε ότι το ΥΠΠΟΑ και οι ανασκαφείς παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διάφορες θεωρίες για την ταυτότητα του νεκρού.
«Θέλω να γίνει σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσος λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα» είπε η κ. Παναγιωταρέα.
«Έχουν, επίσης, διατυπωθεί δύο βασικές απόψεις σε ό,τι αφορά την χρονολόγησή του ταφικού συγκροτήματος. Η ανασκαφέας, εκτιμώντας τα ανασκαφικά δεδομένα, εκφράζει στην άποψη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. Άλλωστε, έχει παρουσιάσει την επιστημονική θέση της, κάνοντας δύο ανακοινώσεις, σε αντίστοιχα αρχαιολογικά συνέδρια» πρόσθεσε.
Είπε, επίσης, ότι «μόνον η συγκροτημένη δημοσίευση του ανασκαφικού υλικού θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου».
«Είναι νωρίς να διατυπώνονται οι οποιεσδήποτε ερμηνευτικές θεωρίες. Ας επιτρέψουν να προηγηθεί η ανασκαφέας, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της ανασκαφής και διαθέτει και όλα τα δεδομένα» δήλωσε η κ. Παναγιωταρέα.
Για την χρηματοδότηση της ανασκαφής δήλωσε ότι μέχρι στιγμής τα χρήματα που έχουν δοθεί είναι τα εξής:
  • Το 2010 δόθηκαν 20.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από την Νομαρχία Σερρών.
  • Το 2011 δόθηκαν 80.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , από την Περιφέρεια.
  • Το 2012 δόθηκαν 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
  • Το 2013 δόθηκαν 90.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Το 2014 δόθηκαν 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Το 2014 δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα (150.000 ευρώ), ενώ οι χορηγίες των Εταιρειών του Δημοσίου, ΔΕΣΦΑ (35.000 ευρώ) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000 ευρώ), δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.
Όσον αφορά τις τεχνικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 18 έως 26 Σεπτεμβρίου, η κ. Παναγιωταρέα δήλωσε: ότι απομακρύνθηκε πλήρως η επίχωση από τον πρώτο χώρο (μετά την είσοδο με τις σφίγγες) και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο δάπεδο, γνωστό και ως «κόκκινο». Το δάπεδο σκεπάστηκε στη συνέχεια με φύλλα ενισχυμένης πολυστερίνης και κόντρα πλακέ, για την προστασία του από την διέλευση των συνεργείων.
Στον πρώτο χώρο ολοκληρώθηκε η προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη. Επίσης χαμήλωσε η στάθμη της επίχωσης στον δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης για τον επόμενο χώρο.
Παράλληλα, δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η υπολογιστική τεκμηρίωση των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, που θα χρησιμοποιηθούν στο τρίτο χώρο, πίσω από την θύρα.
Όπως είπε, προβλέπεται το άνοιγμα, δια της αφαίρεσης του χώματος, του τρίτου θυρώματος, καθώς και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, η γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη δήλωσε στον Βήμα 99,5 ότι η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο του μνημείου έδειξε την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος 96 εκατοστών.
Ανέφερε, επίσης, ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, ή περισσότερες απόπειρες» κατά την αρχαιότητα «αλλά μέχρι ποιο σημείο κατάφεραν να διεισδύσουν οι τυμβωρύχοι αυτό δεν το ξέρουμε».

«Το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Παρουσιάζει εντελώς πρωτότυπα χαρακτηριστικά, έχει μία ιδιάζουσα σύνθεση, επομένως από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μνημείο «θα απασχολήσει πολύ κόσμο και για πολλά χρόνια».
Η γγ του ΥΠΠΟΑ επανέλαβε η πολυαναμενόμενη απάντηση στο ερώτημα σε ποιον ανήκει ο τάφος θα δοθεί όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή ή, ενδεχομένως, όταν θα φτάνει προς το τέλος της εφόσον θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: