15 Σεπτεμβρίου 2014

Ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού













Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες όπως το κίτρο και το μανταρίνι. Είναι άγνωστο που και πότε έγινε αυτή η διασταύρωση. Η ονομασία “λεμόνι” προέρχεται από την περσική λέξη (Limu), η οποία είναι συγγενική με τη σανσκριτική λέξη nimbuka.

Τα λεμόνια είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αλκαλική επίδραση, που βοηθούν πολύ στη δημιουργία ισορροπίας σε καταστάσεις αύξησης της ποσότητας οξέων στο σώμα.

Καταπολεμά τον καρκίνο:
Τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο, που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων στα ζώα και το φλαβονειδές γλυκοσίδη, που σταματά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

Καταπολεμά το Parkinson:
Η φλούδα του λεμονιού περιέχει το σημαντικότατο συστατικό tangeretin, που έχει αποδειχτεί τρομερά αποδοτικό για δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Parkinson.

Βοηθά στην απώλεια βάρους:
Το λεμόνι είναι ένας πολύ καλός φυσικός λιποδιαλύτης. Η κατανάλωση του βοηθάει στην απώλεια βάρους. Μπορείτε να το απολαμβάνετε όποτε θέλετε, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πάσχετε από γαστρίτιδες, υπόταση και ότι διακόπτετε σε τακτά και αρκετά μεγάλα διαστήματα την κατανάλωση στυμμένου λεμονιού στο νερό.

Συμπληρωματικά, μπορεί να αναφερθεί ότι η κατανάλωση νερού με στυμμένο λεμόνι μπορεί να λειτουργήσει υπακτικά.

Βοηθά στην όραση:
Τα συμπτώματα των διαταραχών στην όραση, όπως της διαβητικής ρετινοπάθειας, φαίνεται πως βοηθιούνται σημαντικά από το στοιχείο ρουτίνη, που βρίσκεται στα λεμόνια.

Καταπολεμά τα μικρόβια και τους ιούς:
Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα.
Τα λεμόνια έχουν επίσης αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα, με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της μαλάριας, της χολέρας, του τύφου, της διφθερίτιδας και άλλων ασθενειών.

Βοηθάει στο αίμα:
Τα αγγεία του αίματος ενισχύονται από τη βιταμίνη P (βιοφλαβονοειδή), οπότε γίνεται σαφώς πιο δύσκολη μια οποιαδήποτε εσωτερική αιμορραγία. Επίσης, βοηθά πολύ ενάντια στην αρτηριακή πίεση.

Προσέξτε: Το λεμόνι κανονικά, επειδή έχει βιταμίνη C, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται στα τρόφιμα αλλά υπάρχει και η άποψη ότι μπορεί να προκαλεί ελαφριά μορφή αναιμίας. Επίσης, έχει πολλά οξέα, οπότε αντενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από ρευματισμούς.

Άλλες ιδιότητες του λεμονιού

Μαζί με τη μαγειρική σόδα, το λεμόνι είναι ένα πρώτης τάξεως καθαριστικό για τη μπανιέρα, το νιπτήρα, την τουαλέτα, το νεροχύτη της κουζίνας, τις επιφάνειες του σπιτιού. Έχει την ιδιότητα ακόμη και να καθαρίζει τη σκουριά από το μάρμαρο.

Αν στην κατσαρόλα, που βράζει το ρύζι, προσθέσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού το ρύζι δεν θα κολλήσει μεταξύ του.

Το λεμόνι μπορεί να αντικαταστήσει στο πλύσιμο τη χλωρίνη.
Τα κιτρινισμένα σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντιλα μπορούν να ασπρίσουν και πάλι. Βράζουμε νερό στην κατσαρόλα. Κόβουμε το λεμόνι και το ρίχνουμε μέσα. Σβήνουμε την φωτιά και βάζουμε στο μείγμα τα κιτρινισμένα ρούχα για μία ώρα περίπου. Στη συνέχεια τα πλένουμε. Το λευκό θα επανέλθει.

Οι φέτες του λεμονιού μπορούν να αποτρέψουν τα μυρμήγκια να μπουν στο σπίτι, αν τις τοποθετήσουμε στα σημεία εισόδου τους.

Τον χειμώνα η ατμόσφαιρα του σπιτιού ξεραίνεται από τα καλοριφέρ. Για να φρεσκάρουμε τον αέρα και ενισχύσουμε την υγρασία του, βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και φλούδες λεμονιού.
Νεφέλη Πόπη Ζάνη - Συγγραφέας - Αρθρογράφος
http://simplylife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: