31 Δεκεμβρίου 2014

Μουδιασμένη η αγορά των Χριστουγέννων

Δίχως την αναμενόμενη κίνηση κύλησαν στην αγορά του Έβρου οι πρώτες μέρες της εορταστικής περιόδου. Στην Αλεξανδρούπολη, το διήμερο που είχε διοργανώσει ο Εμπορικός Σύλλογος για την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, «Κέντρο σαν παραμύθι», έληξε άδοξα, αφού η χθεσινή, δεύτερη ημέρα, αποφασίστηκε να ακυρωθεί… Την ίδια στιγμή, ανάλογο «χλιαρό» κλίμα φαίνεται πως επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Έτσι, τώρα, οι επαγγελματίες της Αλεξανδρούπολης κυρίως, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τρέχουσα εβδομάδα, οπότε και αναμένονται επισκέπτες από Τουρκία και Βουλγαρία, οι οποίοι επέλεξαν την περιοχή μας για να αλλάξουν τον χρόνο, όπως μαρτυρούν και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης. Ωστόσο, οι μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και η Κυριακή 28/12 που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα και πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις στο κέντρο, δεν κύλησε με την αναμενόμενη προσέλευση του κόσμου. Η δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, η χθεσινή, ματαιώθηκε με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, με τους λόγους να αφορούν τις καιρικές συνθήκες, τις πολιτικές εξελίξεις και την υπόθεση με το ναυάγιο του Norman Atlantic. Στην ανακοίνωση, σημειώνεται επιπλέον: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν και στήριξαν με κάθε τρόπο τις εορταστικές εκδηλώσεις της τελευταίας Κυριακής του έτους και εύχεται καλή χρονιά. Στην σκιά του χθεσινού ναυτικού δυστυχήματος και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ματαιώνονται οι προγραμματισμένες για σήμερα εκδηλώσεις στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης».
ΕΣΕΕ: «Χαμηλές πτήσεις»
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΣΕΕ, ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς φαίνεται ότι είναι χαμηλότερος των προσδοκιών. Οι εμπορικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι είχαν στηρίξει πολλές ελπίδες στην εορταστική αγορά, που θα έδινε «ανάσες» στη δύσκολη και παρατεταμένη περίοδο καταναλωτικής κρίσης, δυστυχώς, λόγω έλλειψης διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά κυρίως λόγω του κλίματος αβεβαιότητας από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, διαψεύστηκαν.
Το βασικό συμπέρασμα από την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης. Οι τοπικές αγορές στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούν ότι σημειώθηκε πτώση των πωλήσεων στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής τους συγκριτικά με την περσινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι έμποροι κάνουν λόγο για μια μέση μείωση της εμπορικής κίνησης της τάξεως του 6-8% στις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων και περίπου 10% στις περιφερειακές αγορές.
Σημειωτέον, ότι η πτώση ρεκόρ στη χριστουγεννιάτικη ζήτηση σημειώθηκε το 2012, με το ιστορικό χαμηλό του -30%, ενώ το 2013 η μείωση στο λιανικό εμπόριο είχε υπερβεί το -10%. Για άλλη μια χρονιά το χριστουγεννιάτικο δώρο του ιδιωτικού τομέα, αφιερώθηκε σε γιορτινές αγορές από τους περισσότερους καταναλωτές την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα. Άλλωστε το 70% της συνολικής εμπορικής κίνησης των εορταστικών αγορών γίνεται την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα, και το υπόλοιπο 30% μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αφού ο μισθός του Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων δύσκολα φτάνουν πλέον μέχρι την Πρωτοχρονιά.
Αναλυτικότερα, οι μέρες με τη μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία αναφέρονται με σειρά σημαντικότητας, η προπαραμονή των Χριστουγέννων 23/12, η οποία σύμφωνα με 5 στους 10 εμπόρους ήταν η καλύτερη μέρα από άποψη αγοραστικής κίνησης και τζίρου, ενώ για 3 στους 10 ήταν η παραμονή των Χριστουγέννων 24/12. Κατά γενική ομολογία τα εμπορικά καταστήματα δεν είχαν ιδιαίτερη κίνηση την Κυριακή 14/12, ενώ σύμφωνα με 2 στους 10 δούλεψαν πολύ ικανοποιητικά την Κυριακή 21/12 πριν τα Χριστούγεννα και την τελευταία Κυριακή του χρόνου 28/12, επιβεβαιώνοντας το αίτημά μας, η αγορά να παραμένει ανοιχτή σε όλη την Ελλάδα, όπως παραδοσιακά συμβαίνει από το 1966.
Της Κικής Ηπειρώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: