23 Δεκεμβρίου 2014

Η Θράκη μπαίνει για τα καλά στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη

Η Θράκη μπαίνει για τα καλά στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη. Μετά την ακύρωση της κατασκευής του south stream για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αέριου, η σημασία του αγωγού ΤΑΡ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία, και ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής, ενισχύεται εντυπωσιακά. Επί πλέον σε περίπτωση που υλοποιηθεί η συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν, ένας νέος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου θα αντικαταστήσει τον South Stream, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, και θα φθάνει έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο.
Ο Ρώσος Πρόεδρος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρωσία ανέφερε, ότι ο νέος υποθαλάσσιος αγωγός blue stream του Εύξεινου πόντου θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Εκεί μάλιστα, προβλέπεται η δημιουργία ενός κόμβου, όπως είπε, από τον οποίο θα μπορούν να προμηθεύονται και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης φυσικό αέριο. Κάτι που σημαίνει ότι ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούν να προμηθεύονται η Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες. «Αν κρίνουμε σκόπιμο, θα δημιουργήσουμε έναν επιπλέον κόμβο φυσικού αερίου για τους καταναλωτές στη νότια Ευρώπη, σε τουρκικό έδαφος, στα σύνορα με την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Αν και προς το παρόν οι εξαγγελίες αυτές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και όλα μπορεί να ανατραπούν αφού πλέον η ΕΕ επανεξετάζει το θέμα του South Stream, εν τούτοις τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή αλλάζουν, καθώς η Θράκη μπορεί να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κόμβο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου.
Πάντως, προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί καμία επίσημη συμφωνία. Όπως είπε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Άγκυρα υπογράφηκε ένα Μνημόνιο Κατανόησης για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, που θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία. Μέσω αυτού, θα μεταφέρονται οι ίδιες ποσότητες (60 δις κ.μ. φυσικού αερίου), που προγραμματίζονταν να μεταφερθούν μέσω του «South Stream». Από αυτά, τα 14 δις κ.μ. θα παραμείνουν στην Τουρκία και ο υπόλοιπος όγκος του γαλάζιου καύσιμου θα ρέει προς την κατεύθυνση της Ελλάδας. Σε περίπτωση υλοποίησης του έργου, τότε τα έσοδα θα είναι σημαντικά και θα προέρχονται τόσο από τις επενδύσεις, όσο και από τα λεγόμενα τέλη διέλευσης.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν η ακύρωση του South Stream σημαίνει ότι η Βουλγαρία θα έχει απώλειες περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο μόνο από τα τέλη διέλευσης του αγωγού μέσα από το έδαφός της. Σημειώνεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα στην καθιερωμένη συνέντευξη του ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε για το θέμα αυτό ότι το σχεδιαζόμενο δίκτυο επέκτασης του Blue Stream με την Τουρκία, θα μπορούσε να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, με την κατασκευή κόμβου στα σύνορα με την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ευρώπη τώρα, από το να αγοράσει το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς είναι το πιο φθηνό που διατίθεται σήμερα στην αγορά».
Παρόλα αυτά, η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου συναρτάται πάντα με το αν τελικά η Ρωσία θα προχωρήσει στην κατασκευή του νέου αγωγού. Από την πλευρά της η ΕΕ, ήδη έχει ξεκινήσει ένα διπλωματικό μαραθώνιο για την επανεξέταση του θέματος του South Stream.΄Ηδη η Βουλγαρία προχωρά στην έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών και εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού South Stream, ελπίζοντας στη συνέχιση του έργου από τη Μόσχα. ΄Οπως δήλωσε την Παρασκευή ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ από τις Βρυξέλλες, έχει την πλήρη στήριξη της ΕΕ για να επιμείνει στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να «ξεπαγώσει» το έργο.
Γ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: