Στη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στη γερμανική Βουλή για την Ελλάδα επικράτησε ομοφωνία ως προς το ότι η θέση της χώρας είναι στην ευρωζώνη και ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι υπόθεση του ελληνικού λαού.
Το γερμανικό κοινοβούλιο συζήτησε την Πέμπτη για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη μετά από σχετική αίτηση του κόμματος «Η Αριστερά». Αφορμή ήταν ρεπορτάζ στο SPIEGEL. Επικαλούμενο πηγές της Καγκελαρίας το περιοδικό υποστήριζε ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που προκύψει αδιέξοδο στο θέμα του χρέους με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο οι ομιλητές τού κόμματος «Η Αριστερά» όσο και των Πρασίνων άσκησαν κρητική στην κυβέρνηση ότι δεν διέψευσε άμεσα το δημοσίευμα, μάλιστα ο πράσινος βουλευτής Μάνουελ Σάρατσιν την χαρακτήρισε ως «ανεύθυνη». Από την πλευρά τους οι ομιλητές των κυβερνητικών κομμάτων και της κυβέρνησης επιδίωξαν να παρουσιάσουν το ρεπορτάζ σχεδόν ως αποκύημα δημοσιογραφικής φαντασίας.
Η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ
Σε όλους τους τόνους και με σχεδόν ταυτόσημες διατυπώσεις οι εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ, ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της στην προσπάθεια να πετύχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών. Προπαντός οι Χριστιανοδημοκράτες επέμειναν ότι χάρη στο πρόγραμμα η χώρα σημείωσε προόδους επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα, οικονομική άνοδο και αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Μίχαελ Μάιστερ το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να παραμείνει σε αυτή την πορεία. Ο κ. Μάιστερ: «Αυτό που με προβληματίζει δεν είναι αν στη νέα κυβέρνηση θα βρίσκονται κομμουνιστές ή όχι. Αυτό που με προβληματίζει είναι αν η Ελλάδα ακολουθήσει την επιτυχή πορεία των τελευταίων πέντε χρόνων με μια κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων ή θα διακοπεί αυτή η πορεία με συνέπεια να χαθούν όλες οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες. Αυτό είναι το επίκαιρο ερώτημα και αυτό θα το συζητήσουμε με ηρεμία με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.»
Την πρόθεση για συνεργασία με την όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές τονίζει και ο υφυπουργός εξωτερικών Μίχαελ Ροτ: «Η γερμανική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι η καλή συνεργασία θα συνεχιστεί και με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Όλοι θέλουμε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Επ' αυτού δεν υπάρχει καμία αλλαγή πλεύσης.» Βέβαια όλοι οι ομιλητές της κυβερνητικής παράταξης τόνισαν σε σχέση με τις συμφωνίες των δανειακών πακέτων, ότι αυτές θα ισχύουν και μετά της 25 Ιανουαρίου και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τις τηρήσει.
Προς το παρον η συζήτηση για κούρεμα περιττή
Ας σημειωθεί πάντως, ότι από τη συζήτηση έλειψε oποιαδήποτε κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ. Ο μόνος που άσκησε - αν και σε χαμηλό τόνο - κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο εκπρόσωπος για θέματα κρατικού προϋπολογισμού της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε. Αφορμή ήταν το άρθρο γνώμης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Handelsblatt αρχές της εβδομάδας όπου έκανε λόγο για «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό» των Ελλήνων λόγω του χρέους. Όπως επισήμανε ο κ. Μπάρτλε αλλά και προηγουμένως ο υφυπουργός Οικονομικών, Μίχαελ Μάιστερ, το διάστημα αυτό η Ελλάδα εξοφλεί μόνο τα δάνεια που παρείχε το ΔΝΤ. Αναφορικά με τους Ευρωπαίους, η εξόφληση του πρώτου πακέτου βοήθειας (διμερή δάνεια) θα ξεκινήσει το 2020 και θα διαρκέσει ως το 2041, ενώ η επιστροφή του δευτέρου πακέτου (EFSF) αρχίζει το 2023 και τελειώνει το 2057. Οπότε, αν η Ελλάδα θελήσει πιθανώς να επιμηκύνει κάποιο δάνειο τότε θα πρέπει να αποταθεί στο ΔΝΤ.
Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά δάνεια ο κ. Μπάρτλε απέρριψε το ενδεχόμενο κουρέματος. «Σκοπός των προστατευτικών μηχανισμών του ευρώ δεν είναι να αναλαμβάνουν το χρέος ενός κράτους αλλά να το βοηθήσουν ώστε να ανακτήσει την ικανότητα να δανείζεται με υποφερτούς τόκους στις χρηματαγορές», σημείωσε ο κ. Μπάρτλε.
Την άποψη ότι το κούρεμα του χρέους δεν είναι το ζητούμενο, τουλάχιστον προς το παρόν, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γκέρχαρντ Σικ. Όπως επισήμανε, οι τόκοι που αυτή τη στιγμή καταβάλει η Ελλάδα ετησίως ανέρχονται στο 1,8% του ΑΕΠ. Συνεπώς, ένα κούρεμα δεν θα επέφερε άμεσα κάποια ελάφρυνση. «Αλλά ποιος όμως μπορεί να διανοηθεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο ή ποια ‚υποθήκη‘ συνεπάγεται για το μέλλον; Για αυτό το λόγο έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό μια πρόταση την οποία στηρίζουν πολλοί οικονομολόγοι: θα πρέπει να μπούμε στην τροχία διαγραφής του χρέους, η οποία βέβαια θα είναι συνδεδεμένη με όρους και συμφωνίες. Ακριβώς αυτή είναι η πρόταση μας», σύμφωνα με τον Γκέχαρντ.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου