11 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτη συνάντηση των «19» στις Βρυξέλλες - Ξένος Τύπος: H Αθήνα πάει για «μπρα ντε φερ» στο Eurogroup

Ξένος Τύπος: H Αθήνα πάει για «μπρα ντε φερ» στο Eurogroup

Στο επικείμενο Eurogroup, και δευτερευόντως στην ψήφο εμπιστοσύνης, στρέφει το βλέμμα του ο διεθνής Τύπος για την Ελλάδα, βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση να προσέρχεται με τις θέσεις που έχουν ήδη εκφράσει πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ στις μέχρι τώρα επισκέψεις τους στο εξωτερικό.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι από τη συνάντηση των «19» δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία, αλλά να φανεί το κλίμα εν όψει και της άτυπης Συνόδου των ηγετών την Πέμπτη.

Το βρετανικό πρακτορείο Reuters γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε «εύκολα ψήφο εμπιστοσύνης, και η αντιπαράθεση πλησιάζει». Το πρακτορείο σημειώνει τόσο τις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πριν την ψήφο εμπιστοσύνης ότι είναι πεπεισμένος πως θα υπάρξει συμφωνία αλλά και ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις για παράταση -επισημαίνοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν ελάχιστα σημάδια για γεφύρωση των διαφορών πριν την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης».

Με μόλις δύο εβδομάδες στη θέση της, «η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα πως η σύγκρουση με τους ευρωπαίους εταίρους είναι σχεδόν σίγουρα στο τραπέζι», γράφει από την πλευρά του ο βρετανικός Guardian.

O έλληνας ΥΠΟΙΚ, συνεχίζει, «ετοιμάζεται για μία συνάντηση που προμηνύεται θυελλώδης και είπε [στη Βουλή την Τρίτη] πως έαν δεν πας έτοιμος και για ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι».

O γαλλικός Monde γράφει πως ο «Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για μπρα ντε φερ με την Ευρώπη». Χαρακτηρίζοντας «υψηλού ρίσκου» τις διαβουλεύσεις με την Ευρώπη, λέει πως η Αθήνα μπαίνει στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας τόσο την «αποφασιστικότητά» της όσο και την «αισιοδοξία» της, την ώρα που «οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι όσο αφορά την τελική σύγκλιση».

Η Liberation γράφει πως η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που εξελέγη υποσχόμενη τέλος στη λιτότητα, θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί σκληρά για να χαλαρώσει το δημοσιονομικό ζωνάρι των πιστωτών». Κάπως πιο αυστηρή, η γαλλική εφημερίδα γράφει ότι «η ευρωπαϊκή περιοδεία Τσίπρα και Βαρουφάκη έγινε φιάσκο, καθώς όχι μόνο δεν βρήκαν στήριξη για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους αλλά τα ατοπήματά τους βάρυναν τις σχέσεις με τους εταίρους της, με την Ιταλία να δυσφορεί για τις αναφορές του έλληνα ΥΠΟΙΚ πως η Ρώμη κινδυνεύει να χρεοπήσει».

Η Αθήνα «μένει σε πορεία σύγκρουσης» γράφει από την πλευρά της η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Πριν την ψήφο εμπιστοσύνης, ο έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την στάση της Αθήνας και επιτέθηκε μεταξύ άλλων και στη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας πως δεν θα το μνημόνιο "δεν θα παραταθεί, ό,τι κι αν λέει ο Σόιμπλε"».

Από την πλευρά του, το Spiegel προετοιμάζει το Eurogroup της Τετάρτης γράφοντας πως «τώρα ξεκινά το μεγάλο παζάρι». Παρουσιάζοντας την εκτίμηση του Γιάκομπ Κίρκεγκαρντ του Ινστιτούτου Πέτερσον της Ουάσινγκτον, λέει πως πρόκειται για «παιχνίδι στο οποίο όποιος ανοιγοκλείσει πρώτος τα μάτια, χάνει» και διαπραγματευτικά «η Ελλαδα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση».

Σε σχόλιό του σε βαρύτερους τόνους, το περιοδικό βλέπει «σκληρή προσγείωση για τους λαϊκιστές», λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάψει χαρτιά της, δεν έχει πάρει παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες αλλά τώρα είναι ώρα για πιο λεπτούς τόνους».

Η Sueddeutsche Zeitung γράφει πως ο Αλέξης Τσίπρας «πήρε την στήριξη της Βουλής πριν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Ευρωζώνης», λέγοντας πως η Αθήνα καλείται να παρουσιάσει στο Eurogroup και τη Σύνοδο πώς σκοπεύει να μειώσει το βάρος του χρέους της και να μείνει στην Ευρωζώνη. «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να βρεθεί "λύση γέφυρα" για τους ερχόμενους μήνες», γράφει.

Για την Handelsblatt, όλες οι πλευρές «μένουν ανυποχώρητες στις θέσεις τους πριν τη συνάντηση του Eurogroup που αναμένεται με αγωνία». Τόσο ο Β.Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση του στην G20 της Κωνσταντινούπολης, όσο και η ελληνική κυβέρνηση κατά την ομιλία του πρωθυπουργού πριν την ψήφο εμπιστοσύνης, γράφει. «Χωρίς συμβιβασμό, την Ελλάδα απειλεί ξανά η χρεοκοπία και εάν δεν υπάρξει σύντομα συνεννόηση για χρηματοδότηση "γέφυρα", η ΕΚΤ αναμένεται να σταματήσει την υποστήριξη μέσω του ELA» συνεχίζει, τον οποίο μηχανισμό αναφέρει σε άλλο της κείμενο ως «το τελευταίο σχοινί σωτηρίας της Ελλάδας».

Newsroom ΔΟΛ
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: