15 Μαΐου 2015

Κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Αλ. Τσίπρα - Επιτάχυνση διαδικασιών για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι τα τέλη Μαΐου

Επιτάχυνση διαδικασιών για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι τα τέλη Μαΐου

Επιτάχυνση των διαδικασιών, με στόχο την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς λύσης, με ταυτόχρονη επιβεβαίωση των "κόκκινων γραμμών" αποφάσισε χθες βράδυ το κυβερνητικό συμβούλιο.
Στην πεντάωρη και πλέον συζήτηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί πήραν θέση στα υπό συζήτηση μέτρα, κωδικό - κωδικό θα έλεγε κανείς, σχεδιάζοντας ταυτοχρόνως τα επόμενα τακτικά βήματα. Παρόντος εξάλλου του Γιώργου Χουλιαράκη, το κυβερνητικό συμβούλιο εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει από σήμερα τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια συμφωνία "win - win". Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η κρισιμότητα των επόμενων ημερών, γι' αυτό η Αθήνα θα επιδιώξει σύγκληση του Eurogroup αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας (21 -22 Μαΐου) και πάντως το αργότερο ώς τις 25 Μαΐου.
Τα... ψέματα τελείωσαν άλλωστε και θα πρέπει όλες οι πλευρές να αντιληφθούν ότι η 6η Ιουνίου είναι μια καταληκτική ημερομηνία, καθώς εκείνη τη μέρα είναι προγραμματισμένη η καταβολή της επόμενης δόσης προς τους δανειστές. Στο περιθώριο δε της συνόδου στη Λετονία το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για κατ' ιδίαν συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και άλλους αρχηγούς κρατών - κυβερνήσεων.

Πιο αναλυτικά, από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου, έγινε ακόμη πιο ευκρινές ότι δεν μετατοπίζεται το κέντρο βάρους από το σημείο που μπορεί να δεχθεί η ελληνική πλευρά. Εκτενής ήταν η συζήτηση για τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα, με βασικό στόχο την αύξηση των εσόδων, αλλά και υπό το πρίσμα, να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική πίεση με έναν τρόπο που να μπορεί να μετακυλήσει τα βάρη από τα χαμηλά προς τα υψηλά εισοδήματα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι απαιτείται χρόνος και επίλυση τεχνικών ζητημάτων ώστε η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου. Επιπλέον ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει και άλλα νομοσχέδια, των οποίων η υλοποίηση εξαρτάται και από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Αναφορικά με το ΤΑΙΠΕΔ, κυβερνητική πηγή σημείωνε πως ισχύουν οι αποφάσεις του Ταμείου, επίσης σε ό,τι αφορά τα εργασιακά επαναβεβαιώθηκαν οι γνωστές θέσεις.
Σήμερα, επίσης, αναμένεται να συνεδριάσουν από κοινού η Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ίδιες πηγές στηλίτευαν, τέλος, το σχέδιο κάποιων κύκλων «να διαιρέσουν την Ευρώπη. Είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών - μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευτυχώς -κατέληγαν συμπερασματικά- στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές».

Με έμφαση στις κόκκινες γραμμές

Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση που θα προστατεύει τα κοινωνικά στρώματα που υπέστησαν πλήγματα από τη μνημονιακή πολιτική τόνισε ("Στο Κόκκινο") ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς. Σημείωσε ότι "η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές" και πως η κυβέρνηση δεν θα πάρει νέα υφεσιακά μέτρα, προς απογοήτευση των "Κασσάνδρων" "εξωτερικού" αλλά και "εσωτερικού", επισημαίνοντας ότι "οι δικές μας διαπραγματευτικές κόκκινες γραμμές χαράσσονται με το νομοθετικό μας έργο".
Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης διευκρίνιζε (ΑΝΤ1) ότι "δεν είναι αυτήν τη στιγμή στον προγραμματισμό μας άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα ή εκλογές" και "πάμε σε πολιτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, που θα έχουν ως επίκεντρο τη Βουλή". Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι να υπάρξει συνολική συμφωνία" υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωστό το σύνολο των προτάσεων για όσα θέματα έχουν συνομολογηθεί, για όσα υπάρχει απόσταση και όσα είναι υπό συζήτηση.
"Βρισκόμαστε τόσο κοντά, τόσο μακριά. Εξακολουθεί και είναι μετέωρη η συμφωνία και νομίζω ότι αυτό βαραίνει την πλευρά των δανειστών" τόνισε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης (ρ/σ "Παραπολιτικά"), σημειώνοντας ότι "για να επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει να έχει στον πυρήνα της τον σεβασμό της λαϊκής εντολής". "Θεωρώ ότι η ίδια η κυβέρνηση, από την ίδια της τη φυσιογνωμία, δεν θα φέρει για έγκριση και στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κ.Ο. μία συμφωνία η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές των προγραμματικών μας δηλώσεων" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης. Οι πιθανότητες μιας ρήξης είναι μόνο 10%, εκτίμησε (Bloomberg) ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος.
Κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας -μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή- υποστήριζε, όπως δημοσιοποιήθηκε, ότι: "Δεν βλέπω συμφωνία μέσα στον Μάιο γιατί η άλλη πλευρά τραβάει συνεχώς το σχοινί. Δεν θα καταλήξουμε και θα προχωρήσουμε μόνοι μας".
Ο βουλευτής Στ. Λεουτσάκος δήλωσε (ρ/σ Βήμα) ότι δεν είναι στη βούληση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα που θα είναι εις βάρος του ελληνικού λαού. "Δεν είναι τι θα κάνει ο βουλευτής. Το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει μια δέσμευση με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και η κυβέρνηση έχει μια δέσμευση με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή" είπε. Υποστήριξε δε ότι "λιμάνια της χώρας και ιδιαίτερα το λιμάνι του Πειραιά δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν".
Έντονη κριτική στις κινήσεις της κυβέρνησης άσκησε ο Αντ. Νταβανέλλος, μέλος της Π.Γ., με κείμενό του (rproject.gr), αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν και πως "σε κάθε περίπτωση" "το κόμμα, από την Κ.Ε. έως τις Ο.Μ., πρέπει να κληθεί να αποφασίσει".
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: