13 Ιουνίου 2014

Εφαλτήριο ανάπτυξης για το Σουφλί το Τζίβρε και το Μετάξι

Στο Σουφλί, στις 6-7-8 Ιουνίου 2014, πραγματοποιήθηκαν οι γιορτές μεταξιού, από το Σύλλογο φίλων  της μετάξης «Η ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ» σε συνεργασία με την ΠΑΜΘ - Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και το Δήμο Σουφλίου. Για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στον πιο αρμόζοντα γι΄ αυτές χώρο, στο μεταξουργείο Τζίβρε που είναι το παλαιότερο βιομηχανικό συγκρότημα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόσφατα ανακαινισμένο (από πόρους του ΕΣΠΑ), ζωντανό, έτοιμο για ένα άλλο ρόλο της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, εφαλτήριο ανάπτυξης για το Σουφλί. Ένα συγκρότημα 11 κτιρίων Ιταλικής τεχνοτροπίας, με κόκκινο τούβλο, στην είσοδο του Σουφλίου, κρυμμένα σχεδόν, η παρουσία των οποίων σηματοδοτείται από την ψηλή κόκκινη καμινάδα, τα οποία διαμορφώνουν έναν χώρο άλλης εποχής και αισθητικής, μοναδικό για όλη τη βόρεια Ελλάδα. 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014, μία ημέρα σημαντική για το Σουφλί, αφού ακριβώς 100 χρόνια πριν, η οικογένεια Τζίβρε εγκαταστάθηκε στον τόπο και ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα. Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια  Έκθεσης Φωτογραφίας στο πλαίσιο της οποίας εκτέθηκαν φωτογραφίες, που αιχμαλώτισαν στιγμές από τη ζωή στην παλιά βιομηχανική μονάδα, τις διαδικασίες  παραγωγής και επεξεργασίες του μεταξιού μέσα και έξω από το εργοστάσιο. Οι φωτογραφίες  θα παραμείνουν στο ανακαινισμένο κτίριο αφού η ΠΑΜΘ – Π.Ε. Έβρου της παραχωρεί στη Χρυσαλλίδα ώστε να εκτίθενται μόνιμα στο χώρο.
Η μεγάλη έκπληξη όλων ήταν το μαύρο θέατρο που ακολούθησε σε ένα κατάμεστο δημοτικό θέατρο. Είδαμε πως το μεράκι και η δημιουργικότητα λίγων ανθρώπων μπορεί να κινητοποιήσει μια ολόκληρη κοινωνία, να ανεβάσει στη σκηνή 70 ανθρώπους που έπαιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και αφηγήθηκαν την ιστορία ενός μεταξοσκώληκα. Ένα άγνωστο για τα ελληνικά δεδομένα είδος θεάτρου, το μαύρο θέατρο, συναντήθηκε με το παραμύθι και τα σουφλιώτικα μασάλια, περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του μεταξιού και του Σουφλίου, θύμισε σε πολλούς, γνώρισε σε ακόμη περισσότερους τον μεταξοσκώλημα, το νήμα και το πανί και γέννησε συγκίνηση, συμβάλλοντας, με μια πρωτότυπη σύλληψη και δημιουργία, στη διαμόρφωση συνείδησης για την ιστορία και την οικονομία του τόπου. Η παράσταση θα επαναληφθεί για όσους υποχρεώθηκαν να μείνουν έξω από το θέατρο (δεν χωρούσαν) και δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν.
Το Σάββατο 7 Ιουνίου 2014 μικρά παιδιά με ποδήλατα περιηγήθηκαν στο Σουφλί. Ακόμη, εκτέθηκαν οι δημιουργίες των νέων σχεδιαστών που συμμετείχαν στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Σχεδιαστών (GREEKSILK)  με θέμα «Δημιουργίες στο Μετάξι». 18 νέοι σχεδιαστές μας πρότειναν 11 ενδύματα και 7 αξεσουάρ φτιαγμένα από μετάξι, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και την αισθητική της εποχής. Βραβεύτηκαν  3 σχεδιαστές από την 15μελή επιτροπή και δόθηκαν επί πλέον δύο έπαινοι για την εμπορικότητα και τη δημιουργικότητα των ενδυμάτων. Ευχή όλων να επαναληφθεί ο διαγωνισμός, εμπλέκοντας ακόμη περισσότερους σχεδιαστές, οι οποίοι, μέσα από διαδικασίες εκπαίδευσης, σεμινάρια, επισκέψεις στις παραγωγικές μονάδες του Σουφλίου, γνωρίζουν το μετάξι και εντάσσουν το ευγενές υλικό στον σχεδιασμό και την παραγωγή του σήμερα και του αύριο.
Γιατί ανήκω εδώ μας δήλωσαν τραγουδιστικά τα μέλη του συγκροτήματος ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, οι οποίοι με μουσική και στίχους και με φόντο την υψικάμηνο, «έκλεισαν» τις εκδηλώσεις της ημέρας.
Ο «Εκδημοκρατισμός του ενδύματος» ήταν το πρώτο θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014. Ο σχεδιαστής μόδας Ρήγας Κ.  Τριπολιτσιώτης αναφέρθηκε στον τρόπο που το φύλο, η τάξη, η οικονομία και η τεχνολογία επηρεάζουν στη διάρκεια της ιστορίας την παραγωγή του ενδύματος. Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας παρουσιάσθηκε η μελέτη της ΠΑΜΘ -  Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τον Σχεδιασμό παρέμβασης που έχει ως στόχο να γίνει το Σουφλί πόλος ανταγωνιστικότητας με θέμα το  μετάξι. Η κ. Νικολάου προλογίζοντας, αναφέρθηκε στις συναντήσεις με φορείς του Σουφλίου και με εκπροσώπους των αρμόδιων Υπουργείων στην Αθήνα που ξεκίνησαν το 2013 με αφορμή τις εκδηλώσεις για το μετάξι και είχαν ως στόχο να διερευνήσουν τις συνθήκες για την παραγωγή και επεξεργασία του μεταξιού σήμερα στο Σουφλί.
Η εκπόνηση της μελέτης αποτέλεσε κοινό αίτημα όλων όσων συμμετείχαν σ΄ αυτές τις συναντήσεις. Η ΠΑΜΘ – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ανέλαβε τη χρηματοδότησή της, πιστεύοντας ότι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που θα προέκυπταν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), ώστε να διαμορφωθεί μια πολιτική για το προϊόν, να καθορισθούν οι ενέργειες και τα απαιτούμενα βήματα για την ανάδειξή του και να εξασφαλισθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής του προϊόντος.
Ο μελετητής κύριος Σταμπούλης αναφέρθηκε στις συνθήκες παραγωγής και διάθεσης της παγκόσμιας αγοράς για το μετάξι, στις συνθήκες στην Ευρώπη και την Ελλάδα,  στα πλεονεκτήματα και στις αδυναμίες για την αναβίωση της παραγωγής και επεξεργασίας του προϊόντος στο Σουφλί και πρότεινε δράσεις και πρωτοβουλίες στους τρεις τομείς της παραγωγής που θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, θα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου που είναι η αναζωπύρωση της καλλιέργειας του κουκουλιού, της επεξεργασίας και της διάθεσης των προϊόντων μετάξης και της ανάδειξης του Σουφλίου σε πόλο ανταγωνιστικότητας για το μετάξι σε εθνικό και ευρύτερο επίπεδο.
Ένα γεμάτο τριήμερο εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό Σουφλιώτικο πατιρντί, με μαντολινάτα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και φυσικά τα τοπικά προϊόντα όπως ο καβουρμάς, τα λουκάνικα, το κρασί και το τσίπουρο να ευφραίνουν τον ουρανίσκο και τις ψυχές των εκατοντάδων τυχερών που επισκέφθηκαν το Σουφλί και συμμετείχαν στην εκδήλωση.
http://www.gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: