19 Αυγούστου 2015

Καλοκαίρι με κίνηση, πληρότητα και χαμόγελα


Ποιος να το περίμενε ότι μετά τις ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, η Θράκη, ο Έβρος και ιδιαίτερα η Αλεξανδρούπολη θα ζούσαν ένα τέτοιο καλοκαίρι, με «αδιανόητα τεράστια και άνευ προηγουμένου» τουριστική κίνηση; Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μιλούμε για τουρισμό από άλλες χώρες, αφού οι επισκέπτες από Ελλάδα είναι σχεδόν «είδος υπό εξαφάνιση»…
Ξενοδόχοι, καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ, δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη μαζική προσέλευση τουριστών κυρίως από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ακόμη και από Ουκρανία.
Σε αυτό το «κύμα» έρχονται να προστεθούν και οι Πολωνοί, που πρώτη φορά φέτος επισκέφθηκαν την περιοχή, αλλά και εκατοντάδες Γαλλοεβραίοι, οι οποίοι μας προτίμησαν για 3η συνεχόμενη χρονιά. Κάπως έτσι, κι ιδιαίτερα για το μήνα που διανύουμε, πολλά ξενοδοχεία εμφανίζουν πληρότητα που αγγίζει ή και φτάνει το 100%, με αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, για πρώτη φορά, όπως λένε, να μην μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την τόσο αυξημένη ζήτηση. Πολύ ικανοποιητική είναι και η κίνηση στην αγορά της πόλης, όπου ιδιαίτερα Τούρκοι και Βούλγαροι ξοδεύουν αρκετά χρήματα για διάφορα είδη. Πλέον, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η Αλεξανδρούπολη έχει καθιερωθεί ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην κατηγορία City Break, με τους επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες να συρρέουν ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το χειμώνα.
Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο πρόεδρος Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου τονίζει ότι πλέον το 75% των Τούρκων που έχει προορισμό τη Θράκη επισκέπτεται την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι Τούρκοι τουρίστες, ακόμα και των λίγων ημερών, δαπανούν πολλά χρήματα για φαγητό και αγορές επώνυμων ρούχων και παπουτσιών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση ενός Τούρκου ο οποίος επέλεξε να εορτάσει τα γενέθλιά του στην περιοχή μαζί με την 15μελή παρέα του. Σε πέντε ημέρες η τουρκική παρέα που επισκέφθηκε την περιοχή με ένα μίνι πούλμαν ξόδεψε περί τις 50.000 ευρώ. Ένας άλλος Τούρκος παρήγγειλε από κατάστημα της περιοχής ένα τελευταίου τύπου κινητό, συνδυάζοντας την αγορά του με μία τριήμερη ταξιδιωτική εξόρμηση. Επίσης, Τούρκοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι τουρίστες αγοράζουν το εξαιρετικής ποιότητας λάδι της περιοχής καθώς το βρίσκουν σε πολύ καλές τιμές.

Σπάνε ρεκόρ οι διεθνείς αφίξεις το καλοκαίρι των capital controls
Μόνιμη θέση ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη κερδίζει η Ελλάδα, καθώς οι φετινές επιδόσεις, παρά τις συνθήκες κρίσης που επικρατούν στη χώρα, υπόσχονται νέο ρεκόρ αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό. Όπως γράφει το Εθνος, δεδομένου ότι το 70% του συνόλου των αλλοδαπών τουριστών στην Ελλάδα έρχεται αεροπορικώς -μάλιστα σε πολλά νησιά το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 90%- οι αεροπορικές συνδέσεις αποτελούν τις βασικές «αρτηρίες» και το φετινό «μποτιλιάρισμα» των ξένων εταιρειών στα αεροδρόμια αναμένεται να οδηγήσει σε χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας τον μήνα Ιούλιο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 4,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Διατηρώντας την αισιοδοξία του κλάδου για την επίτευξη του συνολικού στόχου των 25 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων για το 2015, ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται και αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, με τα στοιχεία του πρώτου επταμήνου να αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του, παρά τα μεγάλα προβλήματα που ανέκυψαν στη χώρα και την οικονομία. Μπορεί χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία να αποτελούν τους παραδοσιακούς... τροφοδότες του τουρισμού στην Ελλάδα, ωστόσο τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, οι Ρώσοι, οι Τούρκοι και οι Κινέζοι τουρίστες είναι εκείνοι που κλέβουν την παράσταση.
Η Ελλάδα μπήκε στο... κάδρο με τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο, έλκοντας τουρίστες από χώρες που δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Οι πλέον ανερχόμενες αγορές είναι η Ρωσία και η Τουρκία, ενώ η πιο πολλά υποσχόμενη μοιάζει να είναι αυτή της Κίνας, που εμφανίζει τάσεις μεγάλης αύξησης της ροής των τουριστών.
Μάλιστα, δεκάδες αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας και της Τουρκίας άρχισαν να κάνουν τα τελευταία δύο χρόνια την εμφάνισή τους στους ελληνικούς αιθέρες, εκτοξεύοντας με απευθείας πτήσεις τσάρτερ τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα από τις δύο αυτές χώρες.
Με βάση τα στοιχεία διεθνών αφίξεων Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015, στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας συνεχίζεται η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού σχεδόν στην πλειονότητα των προορισμών με συνολική αύξηση αφίξεων 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερες από 450.000 αφίξεις σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2014.
Η συνεχιζόμενη θετική πορεία του επταμήνου φανερώνει ότι ο τουριστικός τομέας διαθέτει εξαιρετικά αντανακλαστικά και προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα, καταφέρνοντας να αντιστρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά τα κατά τόπους στοιχεία, η Αθήνα συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία, υποστηρίζοντας το σύνολο της χώρας, με εντυπωσιακή αύξηση 28% τον μήνα Ιούλιο (+26,5% επτάμηνο). Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξησης συνεχίζουν να καταγράφουν τον Ιούλιο 2015 οι προορισμοί της Μυκόνου με 11% (+10,5% επτάμηνο), της Σαντορίνης με 10,2% (17,1% επτάμηνο) και της Σκιάθου με 19,6% (14,3% επτάμηνο). Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν οι προορισμοί της Ρόδου, της Κω και του Ηρακλείου Κρήτης, καταγράφοντας αρνητικό πρόσημο, σε επίπεδο επταμήνου, με -4,3%, -7,3% και -2,1%, αντίστοιχα.
Το θετικό πρόσημο των αεροπορικών αφίξεων και οι αυξητικές τάσεις των οδικών αφίξεων διατηρούν την αισιοδοξία του κλάδου για την επίτευξη του συνολικού στόχου των 25 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων για το 2015.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η αντιστροφή του κλίματος τον Ιούλιο βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε προσφορές των τουριστικών επιχειρήσεων, επομένως η εικόνα στους ισολογισμούς τους δεν αναμένεται να είναι αντίστοιχα θετική. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η περαιτέρω μεγάλη πτώση του εσωτερικού τουρισμού, η οποία επηρεάζει αρνητικά τα τουριστικά προϊόντα και τις περιοχές που εξαρτώνται κυρίως από αυτόν.
Της Κικής Ηπειρώτου
ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: