30 Μαρτίου 2017

Φέρες: "ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ - Προοπτικές και πλαίσιο ανάπτυξης"


Την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017, θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Έβρου εσπερίδα για τις προοπτικές και το πλαίσιο ανάπτυξης και πιστοποίησης προϊόντων του κλάδου των αρωματικών φυτών.Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για το θεσμικό πλαίσιο την πιστοποίηση προϊόντων και τις γενικές προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

Οι εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από ερευνητές και εμπειρογνώμονες των ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΙΝΕΒ του ΕΚΕΤΑ και των Φυτωρίων ΜΥΡΤΙΣ και από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, η προσέλευση ξεκινά από τις 18:00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Φερών και η εκδήλωση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30.   

Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται ώς φυτικό υλικό, ξερό ή χλωρό, είτε μεταποιημένα σε αιθέριο έλαιο και αποτελούν ένα νέο ελκυστικό κλάδο με προοπτικές ανάπτυξης και προσδοκίες για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της Π.Ε. Έβρου. Τα ξερά αρωματικά φυτά έχουν περισσότερο συμπυκνωμένο άρωμα από τα φρέσκα ενώ επίσης  από τα αρωματικά φυτά παράγονται τα αιθέρια έλαια, που αποτελούν δευτερογενή προϊόντα και λαμβάνονται από το φυτό σε συμπυκνωμένη μορφή. Ενδεικτικά χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία τροφίμων και ποτών για παρασκευή ροφημάτων, στην ζαχαροπλαστική, την μαγειρική,  ενώ επίσης  κάποια είδη προορίζονται για φαρμακευτική χρήση. Τα πιο εμπορικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση είναι το τσάι του βουνού, η μέντα, η λεβάντα, η ρίγανη, το φασκόμηλο, το γλυκάνισο, ο βασιλικός, το μάραθο, το χαμομήλι, η δάφνη, ο δυόσμος, το κόλιανδρο, το κύμινο και το μελισσόχορτο.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Σταύρου Κατσιώτη, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, στην εφημερίδα "Καθημερινή" η καλλιέργεια των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών μπορεί να έχει οικονομικές αποδόσεις, από 400-1.000 ευρώ ετησίως το στρέμμα. Βεβαία η απόλυτη απόδοση ανα  κατηγορία, εξαρτάται από το είδος και την μέθοδο καλλιέργειας.

Οι επιχειρηματίες μεταποίησης είναι άμεσα εξαρτημένοι από τους παραγωγούς και οι παραγωγοί αντίστροφα. Για την προοπτική ανάπτυξης δραστηριοτήτων στον τομέα των αρωματικών, είναι απαραίτητο οι επιχειρηματίες να έχουν πρόσβαση σε σταθερή ποιότητα και παραγωγή ενώ οι παραγωγοί να έχουν σταθερή απορρόφηση. Σκοπός της ημερίδας είναι η σύνδεση πρωτογενούς με την δευτερογενή παραγωγή, για την δημιουργία ώριμων συνθηκών ανάπτυξης δραστηριότητας στον κλάδο. Επιμέρους στόχοι είναι:
  1. να ενημερωθεί το κοινό που ενδιαφέρεται σχετικά με τις διαδικασίες πιστοποίησης, το πλαίσιο λειτουργίας, τις ιδιαιτερότητες, τις προοπτικές  και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης.
  2. η χαρτογράφηση του οικοσυστήματος για τον σχεδιασμό υποστηρικτικών δράσεων και ενεργειών  
  3. η  σύνδεση και δικτύωση με αρμόδιους ερευνητικούς και ρυθμιστικούς φορείς
  4. η προώθηση συνεργασιών και συνεργειών για την δημιουργία εμπορικών  σχημάτων
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα με το περάς των ομιλιών, να απευθύνουν ερωτήσεις στους ομιλητές, στο πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου. Το πρόγραμμα της εσπερίδας, επισυνάπτεται με το παρόν δελτίο τύπου.
Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το Επιμελητήριο Έβρου: Λεωνίδας Σκερλετόπουλος Τμήμα Marketing & Επικοινωνίας Τ: 25510 35848 εσωτ: 21
e-evros

Δεν υπάρχουν σχόλια: