27 Σεπτεμβρίου 2015

Σαμοθράκη - Προϊστορικός Οικισμός Μικρό Βουνί


Ανηφορίζοντας προς τη Χώρα από τη νοτιοδυτική πλευρά, στην τοποθεσία Μικρό Βουνί κοντά στις εκβολές του ρέματος Πολυπούδι, ανακαλύφθηκε ο πρώτος προϊστορικός οικισμός της Σαμοθράκης κάτω από τούμπα μετά από συστηματικές ανασκαφές, ο οποίος πιθανότατα ήταν χτισμένος πάνω σε ακρωτήρι.
Τα ευρήματα, που καλύπτουν έκταση δέκα στρεμμάτων, χρονολογούνται από τη χαλκολιθική (5η-4η χιλιετία π.Χ.) μέχρι την ύστερη εποχή του Χαλκού (περίπου 1250 π.Χ.) και υπολογίζεται ότι αντιπροσώπευε έναν πληθυσμό της τάξης των 400-600 ατόμων.
Ανάμεσα στα ευρήματα της Μέσης Χαλκοκρατίας (1900-1800 π.Χ.) συγκαταλέγεται μινωικά έγγραφα εμπορικών συναλλαγών σε πηλό που πιστοποιούν την εμβέλεια του μινωικού διαμετακομιστικού εμπορίου μέχρι τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Η μινωική παρουσία στην περιοχή συνδέεται με την εξασφάλιση μετάλλων από τα μεταλλεία των νοτιοανατολικών Βαλκανίων, της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θάσου.
Μεταξύ των ευρημάτων υπάρχει και ένα από τα αρχαιότερα δείγματα χρήσης της Γραμμικής Α εκτός Κρήτης. Ένας πήλινος δίσκος (roundel) με τέσσερα σφραγίσματα από την ίδια σφραγίδα στην περιφέρειά του, τα οποία περιλαμβάνουν ιδεογράμματα της Γραμμικής Α (διπλό πέλεκυ και σουπιά), συνδέουν τον κάτοχό του με το διοικητικό-γραφειοκρατικό σύστημα των μινωικών ανακτόρων και αποδεικνύουν τον οργανωμένο χαρακτήρα των εμπορικών επαφών Κρήτης και βόρειου Αιγαίου και ίσως υποδηλώνουν το ρόλο της θρησκευτικής ιδεολογίας στις οικονομικές δραστηριότητες της μινωικής ελίτ.
meetgreece.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: