21 Οκτωβρίου 2015

Ο εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης της Σαμοθράκης - Παρουσίαση Βιβλίου Λεξικού “Ιδιώματος Ανίχνευσις''


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 
Μέσα σε μια άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σαμοθράκης εορτάστηκε η επέτειος της απελευθέρωσης της Σαμοθράκης από τον τουρκικό ζυγό, την Κυριακή στις 18 Οκτώβρη. Την εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής Ν.Έβρου κος Γ.Καϊσας, προλόγισε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κος Α. Βίτσας ο οποίος μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στη σημαντικότητα και συνειδητοποίηση της συνθήκης κατά την οποία η Σαμοθράκη έμεινε στην Ελληνική πλευρά μετά την επανάσταση και προσαρτήθηκε στο Ελληνικό κράτος κάτι που δεν συνέβη με τα γειτονικά νησιά Ίμβρο και Τένεδο όπως επίσης στις σύγχρονες σκλαβιές που βιώνει ο ελληνικός λαός.


Το χρονικό της επετείου παρουσίασε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Άννα Δεληγιάννη -Τσιουλπά, η οποία έκανε μια εκτενή αναφορά στη επανάσταση των Σαμοθρακιτών αλλά και στον φόρο αίματος που πλήρωσαν, ενώ παράλληλα τόνισε την ιδιότυπη συνθήκη αυτονομίας και ανεξαρτησίας που πάντα κυριαρχούσε στο νησί ακόμη και κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Την εκδήλωση πλαισίωσε με τρόπο συγκινητικό η παιδική χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Αρμονίας Γένεσις η οποία απέδωσε πέντε κομμάτια έντονα φορτισμένα και συνυφασμένα με την επέτειο, μεταξύ των οποίων και το “Νέο το ακούσατε΄΄ μουσικό κομμάτι από το θεατρικό “Η σφαγή της Σαμοθράκης'' του Ιωάννη Σιόντη και μελοποίηση της Γιώτας Τηγανούρια, το οποίο περιγράφει τον ξεσηκωμό των Σαμοθρακιτών.


Η εκδήλωση συμπληρώθηκε από την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου λεξικού το οποίο αποτυπώνει το Σαμοθρακίτικο ιδίωμα. Το βιβλίο που επιμελήθηκε και εξέδωσε η Σαμοθρακίτισσα εκπαιδευτικός και συγγραφέας Άννα Δεληγιάννη Τσιουλπά, προλόγισε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης και παρουσίασε η φιλόλογος και διευθύντρια του Γυμνασίου Σαμοθράκης κα Ε. Βάβουρα. Κατά την παρουσίαση του βιβλίου τόσο οι παρουσιαστές όσο και η συγγραφέας αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της διατήρησης του τοπικού ιδιώματος ως βασικού στοιχείου ενός πολιτισμού ενώ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν παραδείγματα κατά τα οποία τα Σαμοθρακίτικα απαντώνται στην καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και πως αυτά μεταφέρονται στις νεότερες γενιές.


Στις 19 του Οκτώβρη εορτάστηκε η ημέρα της απελευθέρωσης με την καθιερωμένη δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων και μαθητική-στρατιωτική παρέλαση στην  Πλατεία Εφκάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: