30 Δεκεμβρίου 2015

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος "βλέπουν" τα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος "βλέπουν" τα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων

Εντυπωσιακή αντιστροφή του επιχειρηματικού και κατ' επέκταση του οικονομικού κλίματος καταγράφει έρευνα της Εrnst & Υoung. Το πρόσφατο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το 59% των διεθνών επιχειρήσεων σχεδιάζουν εξαγορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τη 13η έκδοση του Global Capital Confidence Barometer της ΕΥ, έρευνας μεταξύ 1.600 στελεχών από 53 χώρες. Η έρευνα κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα διάθεσης για εξαγορές στη διάρκεια της εξαετούς ιστορίας της.

Το ενδιαφέρον στην έρευνα είναι ότι και στην Ελλάδα τα στελέχη των επιχειρήσεων δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξα. Το 53% εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει στάσιμη, ενώ το 52% αναμένει βελτίωση των εταιρικών κερδών.

Μετά από μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται να εστιάζουν στην ανάπτυξη (55% έναντι 20% του Απριλίου) και δευτερευόντως στον περιορισμό δαπανών (29% από 51%), ενώ είναι αισθητά πιο αισιόδοξες όσον αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (39% από 19%).

Βελτίωση της αγοράς συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένει το 45% των στελεχών, ενώ το 47% (έναντι 43% τον Απρίλιο) δηλώνει ότι σκοπεύει να επιδιώξει ενεργά εξαγορές, ποσοστό υψηλότερο από το αντίστοιχο για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για στοχευμένες εξαγορές, συμπληρωματικές των σημερινών τους δραστηριοτήτων και σχετικά μικρού μεγέθους (αξίας μικρότερης των 250 εκατομμυρίων δολαρίων), ενώ ένα εντυπωσιακό 66% των ερωτηθέντων εξετάζει εξαγορές εκτός συνόρων αλλά και εκτός της ευρύτερης περιοχής.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα, ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της Ε.Υ. στη χώρα μας, παρατηρεί: «Τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων φαίνεται να ξεπερνούν σταδιακά τις εύλογες ανησυχίες των προηγούμενων μηνών. Στον βαθμό που η πολιτική και οικονομική κατάσταση θα εξομαλύνεται, το τραπεζικό μας σύστημα θα σταθεροποιείται με την πρόσφατη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και παράλληλα θα υιοθετούνται ρεαλιστικές λύσεις για τη διευθέτηση του καυτού θέματος των κόκκινων δανείων».

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η αγορά έχει ενισχυθεί από τις ιστορικά υψηλές αξίες συμφωνιών το 2015 και προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη το 2016. Με τη συνολική αξία των συμφωνιών διεθνώς να έχει αυξηθεί έως και 35% έναντι του 2014 και μεγάλες συμφωνίες (megadeals) συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια να έχουν ήδη ανακοινωθεί το 2015, η περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς συγχωνεύσεων και εξαγορών πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τέσσερα στα πέντε στελέχη (83%) αναμένουν ενίσχυση της δραστηριότητας.
Η θετική αυτή ψυχολογία ενισχύεται και από τον μεγάλο αριθμό συμφωνιών που βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, καθώς το 55% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι εξετάζει τρεις ή περισσότερες συμφωνίες.

Η διάθεση για εξαγορές βρίσκεται σε υψηλά εξαετίας

Τα στελέχη των επιχειρήσεων εμφανίζονται πιο βέβαια από κάθε άλλη φορά τα τελευταία έξι χρόνια για την ποιότητα και τον αριθμό των ευκαιριών για συμφωνίες αλλά και για το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης συμφωνιών.
Παρά την αυξημένη διάθεση για εξαγορές, οι ανησυχίες για ενδεχόμενη υπερθέρμανση της αγοράς μετριάζονται από τους αυστηρούς όρους των συμφωνιών. Aυτό αντανακλάται στο γεγονός ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των ερωτηθέντων έχουν αποσυρθεί από συμφωνίες στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, επειδή δεν εναρμονίζονταν πλήρως με τη στρατηγική τους.

Γ. ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: