10 Δεκεμβρίου 2015

Διαλιμενική συνεργασία Καβάλας-Αλεξανδρούπολης με Αλεξάνδρεια-Διαμιέτη


Συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών υπεγράφησαν από Ελλάδα και Αίγυπτο. Τόσο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου τόνισαν την κοινή βούληση για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η πολύπλευρη οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, στην ευρύτερη περιοχή και στην Αίγυπτο ειδικότερα, η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, που η αιγυπτιακή Κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός λαός μπόρεσαν να διαμορφώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας την ενίσχυση της συνεργασίας των οικονομικών, εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπεγράφησαν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Διαμιέτης.

Η ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων, των μεταφορών και της συνδεσιμότητας Ελλάδας και Αιγύπτου, είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση που ενδυναμώνει τις γέφυρες μεταξύ τριών ηπείρων, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυνατότητες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων των θαλασσίων κοιτασμάτων, υπογραμμίζοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι αποτελούν πηγές που πρέπει να αξιοποιηθούν στην προοπτική ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και όχι συγκρούσεων και διχασμού στην περιοχή, ενώ συμπλήρωσε πως η διμερής Ελλάδας-Αιγύπτου και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου δεν έχει στόχο να εναντιωθεί σε τρίτες χώρες.

Ειδικότερα, αναφορικά με την σημερινή τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το τριμερές πλαίσιο ενισχύει και αξιοποιεί τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, αναβαθμίζει την ευρωμεσογειακή σχέση και συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε μια περίοδο όπου στη γειτονιά μας έχουμε προκλήσεις και αποσταθεροποιείται, η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου μπορεί να δημιουργήσει την προοπτική ώστε η Μεσόγειος να ξαναγίνει θάλασσα ευημερίας, ειρήνης και σταθερότητας.
Πηγή: ερτ

Δεν υπάρχουν σχόλια: