29 Ιανουαρίου 2016

Τσίπρας, Νετανιάχου, Αναστασιάδης: Σημαντική συμφωνία για τα ενεργειακά στην Αν. Μεσόγειο

Τσίπρας, Νετανιάχου, Αναστασιάδης: Σημαντική συμφωνία για τα ενεργειακά στην Αν. Μεσόγειο

Στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ, συμφώνησαν Κύπρος – Ελλάδα και Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης τους την Πέμπτη στη Λευκωσία.
 
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η προώθηση ενεργειακών και άλλων δικτύων συνδεσιμότητας σε διάφορους τομείς. Τόνισε τη μεγάλη σημασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων Ισραήλ και Κύπρου, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο της γέφυρας για μεταφορά φυσικού αερίου από τις δύο χώρες στην Ευρώπη.
 
O Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ιστορική την συμφωνία τονίζοντας παράλληλα ότι δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αλλά έχει ως στόχο την προώθηση της συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή.

Από την πλευρά τουο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που όπως είπε θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους. Χαρακτήρισε επίσης με τη σειρά του ιστορική τη συνάντησητονίζοντας ότι οι τρεις λαοί βρίσκονται σε μια ιστορική συνάντηση μετά από 2.000 χρόνια .

 Ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι επαναβεβαιώθηκε εκ νέου η κοινή αντίληψη πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία συνεργιών σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα της περιοχής μας. Ανέφερε ότι με τον κ. Τσίπρα, "βεβαιώσαμε τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, πως παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του Ισραήλ μέσα από την υιοθέτηση μιας ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα που ταλανίζουν την περιοχή μας".
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: