ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ
Η επιτυχής αξιοποίηση νέων εργαλείων διεύρυνσης της φορολογικής βάσης αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες, ώστε να εξαλείψει πολλαπλές μορφές ανισοτήτων και να επιτρέψει σταδιακά τη μείωση φορολογικών συντελεστών με τρόπο ασφαλή και δίκαιο
Η κοινωνική προστασία των αδυνάμων, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, οι ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της μακροχρόνιας ανεργίας ώστε σε βάθος τετραετίας να επιτευχθεί σύγκλιση με το μέσο όρο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δαπανών, μπαίνουν στο πρώτο "πλάνο" του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο οποίος θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, το οποίο θα έρθει το επόμενο διάστημα, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στην "Αυγή". Ταυτόχρονα, εξαπολύει τα "βέλη" του προς τη Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι η υιοθέτηση της ρητορικής της ηγεσίας της περί μείωσης των φορολογικών βαρών χωρίς συνέπειες αποτελεί οικονομικό λαϊκισμό και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης!
* Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μια συμφωνία η οποία φάνηκε να επιτυγχάνεται με πολλές δυσκολίες στη διαδρομή. Πιστεύετε ότι ανοίγει ένα "παράθυρο" προοπτικής για τη χώρα;
Πρώτον, οδηγεί στην αποκατάσταση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επιτρέποντας έτσι στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις να προβλέπουν με ασφάλεια, να σχεδιάζουν μεσοπρόθεσμα και να επενδύουν. Δεύτερον, εξασφαλίζει τους πόρους για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τους αμέσως επόμενους μήνες, μέτρο που ισοδυναμεί με άμεση δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Τρίτον, επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχθεί το ελληνικό χρέος ως εγγύηση έναντι δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες μειώνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού για τις τελευταίες και ενισχύοντας τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Τέταρτον, οδηγεί σύντομα στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που θα επιφέρει αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ελληνικού χρέους και θα λειτουργήσει ως προθάλαμος για την επιτυχή έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και για το τέλος της επιτροπείας.
Πεποίθησή μας είναι πως η αποκατάσταση του κλίματος οικονομικής σταθερότητας μαζί με τη σημαντική δημοσιονομική επέκταση που η διαπραγμάτευση κατέκτησε και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της οικονομίας, όχι απλώς αντισταθμίζουν τις ομολογουμένως υφεσιακές συνέπειες των δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων που νομοθετήθηκαν, αλλά θέτουν τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας με τρόπο βιώσιμο από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
* Η συμφωνία για το χρέος αναμένεται να εξελιχθεί σε τρία επίπεδα. Μπορείτε να γίνετε συγκεκριμένος στο κατά πόσο θα "ελαφρύνει" τις δαπάνες του Δημοσίου τα επόμενα χρόνια και ποιον αντίκτυπο θα έχει στην πραγματική οικονομία;
Ο κεντρικός στόχος γύρω από τoν οποίο θα δομηθεί το πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι η διατήρηση των συνολικών ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας κάτω από το όριο του 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μεσοπρόθεσμα και κάτω από αυτό του 20% μακροπρόθεσμα.
Για να κατανοηθεί καλύτερα η σημασία της διατήρησης των χρηματοδοτικών αναγκών κάτω από τα όρια αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως, χωρίς το πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ξεπεράσουν το 15% στις αρχές της επόμενης δεκαετίας και το 20% στο τέλος της επόμενης δεκαετίας. Το 2040 θα ξεπεράσουν το 30% και το 2060 θα ξεπεράσουν το 60% του ΑΕΠ.
Πιο συγκεκριμένα, με την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, οι χώρες - μέλη τις ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης δεσμεύονται, με το τέλος του προγράμματος, να λάβουν όποιο μέτρο χρειάζεται για την επίτευξη του στόχου αυτού. Δεσμεύονται επίσης να λάβουν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης χρέους στο μέλλον αν, για οποιοδήποτε λόγο, ο στόχος αυτός τεθεί σε κίνδυνο. Η διατήρηση των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών κάτω από το όριο του 15% μεσοπρόθεσμα θα μειώσει σημαντικά τις ανάγκες δανεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων μόλις το πρόγραμμα ολοκληρωθεί. Θα αποκαταστήσει έτσι άμεσα τη διεθνή εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας να εξυπηρετεί το χρέος της, θα μειώσει τον "δείκτη κινδύνου" της χώρας (country risk) και θα οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ελληνικού χρέους. Ταυτόχρονα, θα διευκολύνει τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα σε χαμηλά ρεαλιστικά επίπεδα.
H σύζευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής ισορροπίας με την κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών θα πλήξει τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης
* Πρόσφατα δηλώσατε ότι το βάρος της κυβέρνησης από εδώ και πέρα θα πέσει στην προοπτική της ανάκαμψης. Σε ποιες παρεμβάσεις σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη και ποιο είναι το σχέδιο για την οικονομία όπως θα αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020;Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κυβέρνηση της Αριστεράς κληρονόμησε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες μιας πρωτοφανούς σε μέγεθος ύφεσης και πως λειτουργεί υπό συνθήκες ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επιλέγει με υπευθυνότητα τη δύσκολη σύζευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής ισορροπίας με την κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών της οικονομικής προσαρμογής σήμερα αλλά και του μερίσματος της οικονομικής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.
Η σύζευξη αυτή αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της κυβερνητικής πολιτικής και η επιτυχία της θα αποτελέσει πλήγμα στις συντηρητικές δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη. Αυτή η δύσκολη σύζευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας με την κοινωνικά δίκαιη ανάκαμψη αποτυπώνεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Μεσοπρόθεσμος στόχος της δημοσιονομικής πολιτικής είναι η επίτευξη των ρεαλιστικών στόχων πρωτογενούς ισοζυγίου, που προβλέπει το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ώστε να εμπεδωθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας που επλήγη από την οικονομική διαχείριση των κυβερνήσεων στα τριάντα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης και οδήγησαν στην επιτροπεία.
Ταυτόχρονα, στόχος είναι η ανακατανομή των πόρων του προϋπολογισμού προς χρήσεις με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα, όπως είναι η κοινωνική προστασία των αδυνάμων, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, οι ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της μακροχρόνιας ανεργίας, ώστε σε βάθος τετραετίας να επιτευχθεί σύγκλιση με το μέσο όρο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δαπανών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η κυβέρνηση ξεκινά μία εκ βάθρων επισκόπηση των δαπανών του προϋπολογισμού για να εντοπίσει πηγές εξοικονόμησης που, μαζί με την οικονομική ανάκαμψη, θα χρηματοδοτήσουν την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας.
* Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων, με τον πρόεδρό της κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι θα πρέπει να περικοπούν δαπάνες του Δημοσίου. Ως ο καθ' ύλην αρμόδιες, θεωρείτε ότι υπάρχουν σπατάλες στο Δημόσιο που μπορούν να μειωθούν; Κι αν ναι, σε ποιους τομείς;
Η αξιωματική αντιπολίτευση διατείνεται ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα φορολογικά βάρη χωρίς συνέπειες. Δυστυχώς για την ίδια, η δημοσιονομική αριθμητική είναι αμείλικτη. Μια τέτοια μείωση οδηγεί είτε στον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής ισορροπίας, στην απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας και σε νέο πρόγραμμα διάσωσης, είτε στην περαιτέρω αποδόμηση του κοινωνικού προϋπολογισμού και της προστασίας των κοινωνικά αδύναμων. Η ψευδαίσθηση πως η άσκηση της οικονομικής πολιτικής μπορεί να γίνει χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εξωγενείς οικονομικοί περιορισμοί αποτελεί τον ορισμό του οικονομικού λαϊκισμού και τη σημερινή ταυτότητα της οικονομικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Παράθυρο" μείωσης φορολογικών συντελεστών με δίκαιο τρόπο
* Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για επιβολή άδικων φόρων. Θεωρείτε ότι υπάρχει πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης στα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας;Εξ ορισμού, πολλά φορολογικά μέτρα αποτελούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, δημιουργούν λάθος κίνητρα για τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς επιβαρύνουν τους συνεπείς πολίτες και είναι εν δυνάμει υφεσιακά. Ειδικότερα στη χώρα μας, όπου η φορολογική βάση παραμένει σχετικά μικρή και κατηγορίες πληθυσμού φοροδιαφεύγουν, το αίτημα διεύρυνσής της ώστε να επιμεριστεί η φορολογική επιβάρυνση είναι αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη νέων εργαλείων με στόχο τη σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως η καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τη βελτίωση είσπραξης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στον καπνό. Η επιτυχής αξιοποίηση τέτοιων εργαλείων αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες, ώστε να εξαλείψει πολλαπλές μορφές ανισοτήτων και να επιτρέψει σταδιακά τη μείωση φορολογικών συντελεστών με τρόπο ασφαλή και δίκαιο.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου