20 Νοεμβρίου 2016

Επιδόθηκε στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των θεσμών το σχέδιο συμφωνίας

Επιδόθηκε στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των θεσμών το σχέδιο συμφωνίας και σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου οικονομικών, υπάρχουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα, στα οποία συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στα εργασιακά θέματα, καθώς και σε ζητήματα που άπτονται του δημοσιονομικού κενού και κάποια της παιδείας. Για το δημοσιονομικό κενό, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μια απόσταση 50 εκατ. ευρώ για το 2017 (που δεν συνιστά πρόβλημα για τον νέο προϋπολογισμό που κατατίθεται αύριο στη Βουλή), ενώ για το 2018 οι θεσμοί εμμένουν σε δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως υποστήριζαν και κατά την πρώτη άφιξή τους στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στόχος είναι έως την Τρίτη (οπότε ολοκληρώνεται η δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των κλιμακίων) να έχει φτάσει η διαπραγμάτευση σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξ αποστάσεως.
Χρονικό ορόσημο παραμένει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα υπάρξουν και τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, με τα οποία συνδέεται και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.
Στις 15.30 θα ακολουθήσει η συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο για τα δημοσιονομικά μεγέθη 2017- 2018 και τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Το ραντεβού για τα θέματα της παιδείας είναι προγραμματισμένο για τις 18.00.
Τις προηγούμενες τρεις ημέρες δεν υπήρξαν συναντήσεις, καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων συνέτασσαν ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επέδωσαν στην ελληνική πλευρά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου, η οποία θα επικυρωθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην "ΑΥΓΗ της Κυριακής", υπογραμμίζει ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και οι θετικές ειδήσεις για το χρέος θα σημάνουν την οριστική κατάρρευση του σεναρίου της "αριστερής παρένθεσης", του σχεδίου του κ. Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι "η βασική μας στοχοθεσία αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου". "Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, οι προϋποθέσεις αλλά και η βούληση να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση στην ώρα της", τονίζει, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι εκ των θεσμών βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση και πως "πρέπει όμως και το ΔΝΤ να πάρει επιτέλους σαφείς αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη θέση του στο ελληνικό πρόγραμμα". Τονίζει ότι "στο προσεχές Eurogroup θα πρέπει επομένως να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί και να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, κάτι που έχει αποδεχθεί με δημόσιες δηλώσεις του και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε" και σημειώνει ότι "επιπλέον, στόχος είναι η συγκεκριμενοποίηση των μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε πολύ σύντομα να ληφθούν οι αναγκαίες σχετικές αποφάσεις, περιλαμβανομένης και της μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα από το 2019 και μετά".
..........................................................................................
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου:
Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση του προγράμματος, δεν αποκλείουν να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στόχος είναι ένα κείμενο σε επίπεδο Staff Level Agreement να είναι έτοιμο μέχρι το Euroworking Group στις 28 Νοεμβρίου, ώστε να αποτελέσει τη θετική εισήγηση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.
Οι διαπραγματεύσεις, εν μέσω κατ' ιδίαν συναντήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αλλά και τηλεδιασκέψεων, θα συνεχιστούν μέχρι την Τετάρτη και επικεντρώνονται στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που καλείται η κυβέρνηση να περάσει εντός του 2016 από τη Βουλή, ως αντιστάθμισμα ενός πακέτου βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, από τον ESM.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Αυγής» οι θεσμοί προχωρούν στη συγγραφή κειμένου προκειμένου να συζητηθεί στα επόμενα ραντεβού μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. «Οι νέες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο, καθώς σήμερα οι θεσμοί έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και γράφουν το κείμενο, ούτως ώστε να υπάρξει γρήγορη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να είναι όλα έτοιμα μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη», επισημαίνει ο Γ. Αγουρίδης.
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα επικυρωθεί από το Eurogroup η ολοκλήρωση των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης, που εν τω μεταξύ θα έχουν νομοθετηθεί, και θα προσδιοριστούν τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το πιο σημαντικό ζητούμενο στην παρούσα διαπραγμάτευση παραμένουν τα εργασιακά, ενώ οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν έρθει πολύ κοντά στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σε καλό δρόμο άλλωστε φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2017, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, θα ενσωματώνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει για το επόμενο έτος. Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, η επίτευξη Staff Level Agreement θα μπορούσε να οδηγήσει στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ακολούθως έναρξη συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα.
Ενδεικτική των πιέσεων που ασκεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα είναι η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Wall Street Journal. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται χαρακτηριστικά στον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες επενδύσεις, εάν Αθήνα και εταίροι δεν προχωρήσουν άμεσα σε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους. «Εάν καθυστερήσουμε αυτή την απόφαση ακόμη περισσότερο και πούμε ''θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια'' για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος επισημαίνει τον κίνδυνο μια νέα καθυστέρηση να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017.

Βίζερ: Εφικτό να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το χρέος έως τις 5 Δεκεμβρίου

Η Ελλάδα και οι θεσμοί, που διαχειρίζονται το πρόγραμμα στήριξής της, μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο τον Δεκέμβριο για συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, κάτι που θα μπορούσε να προμηνύει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματός της, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, στο πρακτορείο Bloomberg.
«Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτό θα επαναφέρει την ανάπτυξη και αυτό μετά θα ξεκλειδώσει αυτά τα μέτρα, τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει», δήλωσε ο Βίζερ, προσθέτοντας: «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα είμαστε εκεί έως το τέλος αυτού του έτους και ότι θα είναι συγκριτικά ήρεμη η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος».
Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν στις 5 Δεκεμβρίου, συμφωνήσουν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των πολιτικών, που περιλαμβάνουν τη νομοθεσία για την αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά σχέδια, «τότε όλες αυτές οι συζητήσεις σχετικά με το χρέος, θα μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν», σημείωσε ο Βίζερ.
Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, με τις αποδόσεις των τίτλων με τοκομερίδιο 4,75%, που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, να υποχωρούν κατά 32 μονάδες βάσης στο 6,9% από 10% τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το Bloomberg.

Προκλητικός ξανά ο Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πάντως, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις «μεταρρυθμίσεις» που θα κάνουν την οικονομία της πιο ανταγωνιστική και λιγότερο για την ελάφρυνση του χρέους.
Μάλιστα, με νέες δηλώσεις του, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγονταςότι “οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους” (!). Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη, δήλωσε πως οι Έλληνες «έχουν σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές παροχές σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημά τους, όπως επίσης σε σχέση με τη Γερμανία».
Δεν παρέλειψε βέβαια να επανάλαβει ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενα δεκαετία» και ότι μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε τροχοπέδη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: