10 Δεκεμβρίου 2016

Εκτός γραμμής ο Ν. Κακλαμάνης για εκλογολογία και διαπραγμάτευση, «παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ» ο Δ. Παπαδημούλης (Video)


«Αν η κ. Λαγκάρντ είχε κάνει την κόντρα με τον κ. Σόιμπλε σήμερα θα ήταν μια χρυσή ευκαιρία τουλάχιστον όσων πιστεύουμε στην Ευρώπη και να βγει πράγματι μια εθνική γραμμή κόντρα ότι στηρίζουμε το ΔΝΤ, κόντρα και στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει πείσει το ΔΝΤ ότι το πιστεύει» δήλωσε ο Ν. Κακλαμάνης, σε πλήρη αντίθεση με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη που επενδύει στα σκληρά μέτρα και μόλις χθες δήλωνε ότι η Ν.Δ. θα υπογράψει όσα τις ζητήσουν τρόικα και δανειστές και ακόμα παραπάνω.
Ο Ν. Κακλαμάνης υποστήριξε επίσης ότι πράγματι η Ν.Δ. είχε μιλήσει για 4,5% πλεονάσματα ενώ σήμερα μιλάει για 2 και δια του προέδρου της Κ. Μητσοτάκη.  «Δεν θα κάνω το άσπρο, μαύρο» είπε. Μίλησε τέλος για το κίνδυνο κατάρρευσης που απειλεί την Ευρώπη.

Δ. Παπαδημούλης: Παράλογη η απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα μετά το 2019

«Παράλογη η απαίτηση του ΔΝΤ» για μέτρα 4,5 δις για μετά το 2019, που δεν μπορεί να την υιοθετήσει καμία ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης. «Απαίτηση που δεν έχει καμία σχέση με την β’ αξιολόγηση που αφορά την υλοποίηση ενός προγράμματος που τελειώνει στα μέσα του 2018 και έχει συγκεκριμένη ατζέντα. Ούτε η Κομισιόν, ούτε η ΕΚΤ, ούτε το Eurogroup που έχουν βάλει τα λεφτά δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με αυτή την παράλογη απαίτηση».
Εξήγησε για ποιους λόγους μπλοκάρεται η β’ αξιολόγηση «καθώς από την μια μεριά υπάρχει το ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι χρειάζονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ελάφρυνση του χρέους» και από την άλλη, «ο Σόιμπλε που λέει, «όχι και στα δύο» και αντί να τα βρουν μεταξύ τους στα μισά, αθροίζουν την αδιαλλαξία τους και μπλοκάρουν την β’ αξιολόγηση με ζητήματα που δεν έχουν σχέση με το τρίτο μνημόνιο».
Συνέχισε λέγοντας ότι: «Όλοι οι οικονομολόγοι, όλοι του κόσμου, όλων των σχολών λένε ότι δεν είναι δυνατόν να διατηρείς υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια δεκαετία όπως είπε ο κ. Σόιμπλε επίσης ότι είναι σημαντικά τα μέτρα για το χρέος και υπάρχει τρόπος να μην φορολογηθεί ο Έλληνας φορολογούμενος».
Αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το θετικό μέτρο για τους χαμηλοσυνταξιούχους υπογράμμισε ότι δίνεται από το πλεόνασμα και θα επιφέρει τόνωση στην αγορά.
Τέλος, μίλησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης του ευρύτερου δυνατού εθνικού μετώπου, γιατί  όπως είπε, «όποια κυβέρνηση θα έχει δεμένα τα χέρια αν αποδεχθούμε τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ».
Πρόσθεσε επίσης ότι  «το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των δανειστών είναι να κλείσει γρήγορα η β’ αξιολόγηση». Το ΔΝΤ δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ στο πρόγραμμα της Ελλάδας, θέτει μόνο παράλογες απαιτήσεις. Μπορεί να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, σημείωσε.

Εκλογές θα γίνουν το 2019 – Αναγκαιότητα η ύπαρξη «εθνικής γραμμής»

«Δεν είναι πολύ υπεύθυνο το αίτημα για εκλογές αυτή τη στιγμή» υποστήριξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης καλώντας μάλιστα το Νικήτα Κακλαμάνη να παρέμβει στον πρόεδρο της Ν.Δ. ώστε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή να σταματήσει να το θέτει.
Ενδεικτικό είναι ότι και ο Νικήτας Κακλαμάνης, παρόλο που αιτιολόγησε το αίτημα για εκλογές ωστόσο παραδέχθηκε ότι «δεν είναι καλό πράγμα» να γίνονται σε πολύ συχνά με δεδομένο μάλιστα ότι η προεκλογική περίοδος στη χώρα μας διαρκεί συνολικά πάνω από τέσσερις μήνες.
Ο Ν. Κακλαμάνης εκτίμησε ότι «δεν έχει εκλογικό σενάριο ο κ. Τσίπρας», ενώ τόνισε με τέτοια μέτρα δεν σώζεται καμία κυβέρνηση αλλά θεωρεί το μέτρο θετικό προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από την κρίση. Τόνισε επίσης ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ακόμα και αν κάποια στελέχη μπορεί να διαφωνούν.
Κλείνοντας ο Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειαζόμαστε «να ενωθούμε στο στόχο για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να χαμηλώσει η υπερφορολόγηση» «αν έχουμε νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά, αυτό που θα χαμηλώσει θα δοθεί σε ελάφρυνση φορολογίας».
«Θέλουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να είμαστε εξαίρεση στην Ευρώπη και παρά τις διαφορές μας ο Κ. Μητσοτάκης να πει ότι χρειαζόμαστε «πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλά και ελάφρυνση του χρέους» ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια «εθνική γραμμή» απαραίτητη για το συμφέρον της χώρας. Ο Ν. Κακλαμάνης απάντησε ότι οι πρωτοβουλίες βρίσκονται στο χέρι του Πρωθυπουργού για τα ζητήματα αυτά.
Κατ. Μπρέγιαννη

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: