28 Απριλίου 2017

Ν. Βούτσης: Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα ψηφιστεί η συμφωνία


Με την σειρά της θα εισαχθεί στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου της ΝΔ για την ψήφο των ομογενών, και όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, είναι η πέμπτη από τις περίπου 10 προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί. Παράλληλα ο πρόεδρος της Βουλή εκτίμησε ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί «το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, προς το τέλος του, ίσως πριν να φύγει ο πρωθυπουργός στην Κίνα». Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα έχει προσδιοριστεί για τις 14 – 15 Μαΐου.
Ο Ν. Βούτσης αξιολόγησε θετικά και την συζήτηση που γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ελλάδα. «Ήταν θετική και η επιστολή των 44 ευρωβουλευτών που είχε συνταχθεί πριν οδηγηθεί η αξιολόγηση στην τελική φάση. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι από τους πρώτους θεσμούς και φόρα που έχει αλλάξει η συνείδηση για το τι συμβαίνει στη χώρα. Αυτό γίνεται καθυστερημένα, καλό θα ήταν αυτούς τους καρπούς να τους είχε γευτεί νωρίτερα η κοινωνία και η χώρα, πλην όμως γίνεται», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «είναι απόρροια του ότι έχει αλλάξει η ατζέντα για το μέλλον της Ευρώπης και πλέον περιέχει και αυτά που όταν τα έθετε η χώρα μας προ δύο ετών ήταν εκτός ύλης. Εμπεριέχει τα κοινωνικά οικονομικά κοινωνικών συγκλίσεων τρομοκρατίας ασφάλειας κλπ. Δεν τα λέω για να έχουμε αισιοδοξία. Και από τις επαφές μου στο εξωτερικό δεν διαβλέπω ωριμότητα για τις αιτίες που οδήγησαν στα αδιέξοδα ή για τις εναλλακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν. Είναι πολλοί αυτοί που κρύβονται πίσω από την καινούργια καραμέλα για λαϊκισμό ή για λαϊκιστές».,
«Για τις προτάσεις νόμου των κομμάτων συζητάμε να έρθει κατά προτεραιότητα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κοινωνικά θέματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η πρόταση της ΝΔ είναι πέμπτη κατά σειρά. Θα αξιολογηθεί για το πότε θα έρθει», είπε ο Ν. Βούτσης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και πρόσθεσε εμφατικά: «δεν θεωρώ πιθανό να έρθει εντός Μαΐου η πρόταση της ΝΔ».
Ο πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι αλλάζει ο Κανονισμός και περιλαμβάνονται όλα αυτά που έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης. Επεσήμανε δε ότι από τα 97 νομοσχέδια που έχουν συζητηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2015 μόνο δύο ήταν με επείγουσες διαδικασίες, εκτός βέβαια από τα επτά νομοσχέδια που αφορούν τα προαπαιτούμενα του προγράμματος.
«Βρισκόμαστε στην τελική φάση εκπόνησης συγκεκριμένων διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής ώστε να εκσυγχρονιστεί και να αντιμετωπιστούν αρνητικές και προβληματικές πλευρές του στο κοινοβουλευτικό νομοθετικό έργο. Προς το τέλος του Μάη θα έρθουν στην Ολομέλεια. Θα αφορούν και θέματα που τίθενται από όλες τις πλευρές όπως ακόμη μεγαλύτερης ανταπόκρισης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο από υπουργούς. Έχουμε βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με τον παρελθόν, αλλά είναι κάτω από την ανάγκη κοινοβουλευτικού έλεγχου. Επίσης θα αφορά τις τροπολογίες», είπε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση και η κυβέρνηση και η Βουλή κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε το έργο του κοινοβουλίου να είναι στο ύψος της δημοκρατικής του λειτουργίας μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες που αφορούν κυρίως τα νομοσχέδια με τις αξιολογήσεις των μνημονιακών συμφωνιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται χρήση του κατεπείγοντος χαρακτήρα που σημαίνει μικρό περιθώριο διαλόγου και ελάχιστο ή και κανένα περιθώριο αλλαγών. Αυτά δεν θα εκλείψουν παρά μόνο με την λήξη της περιόδου αυτής της για τη χώρα».
«Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για τα άλλα θέματα. Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει στην ώρα του πρωθυπουργού και έχουν γίνει και πολλές προ ημερησίας ενώ η Βουλή έχει συγκροτήσει Εξεταστικές Επιτροπές. Προσπαθούμε να διεξέλθουμε το έργο της αναζήτησης ευθυνών για συγκεκριμένα πρόσωπα για το πώς η χώρα έφτασε στη χρεοκοπία. Αυτό είναι δύσκολο διότι υπάρχει το θέμα της παραγραφής που δεν το ξέρει ο κόσμος», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: