18 Μαΐου 2017

Σε πλήρη σύγχυση, που εκδηλώνεται με συνεχείς αλλαγές γραμμής, βρίσκεται η ηγεσία της Ν.Δ. μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία προβλέπει και κοινωνικά αντισταθμίσματα των μέτρων, καθώς επίσης τις διαφαινόμενες ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε μια προσπάθεια να ενσωματώσει τις αντιρρήσεις βουλευτών στη γραμμή «καταψηφίζουμε τα μέτρα και τα αντίμετρα», η ηγεσία της Ν.Δ. υπέβαλε χθες τροπολογία ουσιαστικά δικών της «αντίμετρων» και ζήτησε να εφαρμοστούν από τώρα και να χρηματοδοτηθούν από το υπερ-πλεόνασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στην παρατήρηση ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μετά τη διαπίστωση υπερ-πλεονάσματος για το 2017 ζήτησε προνομοθέτηση!

Οι γραφικοί τακτικισμοί, ωστόσο, είχαν και συνέχεια. Εμμένοντας στη γραμμή «όχι σε όλα», άνοιξε παράθυρο να ψηφίσει ορισμένα αντίμετρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, με το πρόσχημα ότι αποτελεί δική της πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα εφαρμόσει όλα τα μέτρα!

Πιο κοντά η συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου

Θετικά μηνύματα ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου λαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε σημείο που να «φοβάται» ότι θα αναγκαστεί να φορέσει γραβάτα! Η νύχτα της Δευτέρας, πάντως, αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς συνεχίζεται η διάσταση Λαγκάρντ - Σόιμπλε, με την καγκελάριο Μέρκελ να διαβεβαιώνει ότι μετέχει στη διαπραγμάτευση επιδιώκοντας θετική έκβαση για συνολική συμφωνία. Άλλωστε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που προβλέπει 50% - 50% πιθανότητες κατάληξης τη Δευτέρα, επισήμανε ότι τα πλεονάσματα 3,5% δεν θα είναι ούτε για ένα, αλλά ούτε για δέκα χρόνια.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: