29 Μαρτίου 2018

«Θα κάνουμε τα πάντα για να έρθουν η κάθαρση και η δικαιοσύνη»



"Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει την Ελλάδα απαλλαγμένη από ένα πολιτικό σύστημα βουτηγμένο στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά και τη διαπλοκή" διαμήνυσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για έρθει η κάθαρση και η δικαιοσύνη". Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω, επισήμανε, "σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και αν δεχθούμε", επισημαίνοντας πως η κάθαρση αποτελεί δέσμευση και ταυτόχρονα λαϊκή επιταγή. "Όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη, που απερίσπαστη θα πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος για όλους ανεξαιρέτως, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται" είπε φωτογραφίζοντας τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.
Καθαρή έξοδος
Υπογράμμισε ακόμη πως η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και οι διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους ανοίγουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων. «Το 2018 θα είναι καλύτερο απο το 2017 και το 2019 καλύτερο από το 2018 σε επίπεδο ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας, αξιοπιστίας της οικονομίας και της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.
Βολές κατά Μητσοτάκη
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου, το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε στη χρεοκοπία, ενώ έστρεψε τα βέλη του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έφτασε να μιλήσει για την επιλογή του να ξηλώσει τους νόμους και τις διαδικασίες αποκομματικοποίησης του κράτους, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τρίτου προγράμματος» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «εμμέσως μιλά και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά και με διαφάνεια από το ΑΣΕΠ».
«Πρόκειται για μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς, που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους που πήρε την πρωτοβουλία να συγκρουστεί με τη νοοτροπία του κράτους - λάφυρο του κόμματος που κυβερνά» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η επιλογή γραμματέων των υπουργείων γίνεται με διαφανείς διαδικασίες και ανοιχτή δημόσια προκήρυξη.
Παράλληλα κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει «πιο καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο Δημόσιο, όπως και τις θέσεις του για τη στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση». Οι οποίες, εξήγησε, εάν εφαρμόζονταν, "θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών.
Απάντηση σε Τζιτζικώστα - μήνυμα σε ΠΓΔΜ
Ο Αλ. Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση του Απ. Τζιτζικώστα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τονίζοντας πως «παίρνει μια θέση που πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι», θυμίζοντας πως τότε ήταν βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη ειδικά, που θέλει να είναι πόλος και πυλώνας ανάπτυξης, μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας» πρόσθεσε.
«Ορισμένες φορές είμαστε πιο χρήσιμοι στον τόπο όταν λέμε την αλήθεια που πιστεύουμε στον λαό και όχι αυτά που νομίζουμε ότι θα του αρέσει να ακούσει» σημείωσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση». «Διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και την κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά» υπογράμμισε.
Διαβεβαίωσε δε ότι «έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση». «Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στον χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα, γι' αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του συντάγματος της γείτονος» τόνισε. «Θα κάνουμε όχι αυτό που ορίζει το κομματικό συμφέρον, αλλά αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε και την άλλη πλευρά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι για εκείνους είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας «και εύχομαι να το κατανοήσουν και να έχουν τη δύναμη να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις, που είναι όμως αναγκαίες».
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: