25 Απριλίου 2018

Τριμερής για το «Μακεδονικό» σήμερα στη Βιέννη


Καθοριστική αναμένεται η σημερινή τριμερής συνάντηση για το “Μακεδονικό” στη Βιέννη, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και ο ειδικός διαμεσολαβητής του γ.γ. του ΟΗΕ θα αναζητήσουν τα περιθώρια λύσης. Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες, διά του αρμόδιου επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γ. Χαν, εντείνουν την πίεση για λύση, ενώ η ΠΓΔΜ συγκροτεί ομάδα “φίλων” με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων για να αναβαθμίσει τη διαπραγματευτική της θέση πριν την “ώρα της αλήθειας”.
Τα "αγκάθια"
Ο Ν. Κοτζιάς, ο Ν. Ντιμιτρόφ και ο Μ. Νίμιτς θα κάνουν σήμερα στη Βιέννη επισκόπηση όλων των θεμάτων που έχουν ήδη συμφωνηθεί στους ώς τώρα διενεργηθέντες γύρους διαπραγμάτευσης και θα ξεχωρίσουν τα θέματα “αγκάθια” που κρατούν ακόμη μακριά την Αθήνα και τα Σκόπια. Επί της ουσίας, το μείζον θέμα διαφωνίας που έχει διαφανεί στις διαπραγματεύσεις είναι το εύρος της χρήσης της νέας ονομασίας, αφού η Αθήνα επιμένει σε ένα όνομα “για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων”, ενώ η ΠΓΔΜ προκρίνει τη “διπλή ονομασία”, δηλαδή μια ονομασία για διεθνή χρήση και διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας για τις εντός συνόρων χρήσεις.
Παρέμβαση - πίεση
Πάντως, ως... πίεση προς την κατεύθυνση της λύσης στο παρά 1’ της σημερινής συνάντησης εξελήφθη και στις δύο πρωτεύουσες η... υπερβολική αισιοδοξία του επιτρόπου Γ. Χαν, ο οποίος, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής για το ονοματολογικό, εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξει λύση σε δύο εβδομάδες. “Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων” επισήμανε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας, πάντως, τη γείτονα χώρα ότι “δεν υπάρχει σύντομη οδός” ούτε “ελεύθερη είσοδος” στον δρόμο προς την Ε.Ε.
Έντονη αντίδραση ΥΠΕΞ
«Καλούμε τον επίτροπο Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί» ήταν η έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που σε αυστηρή γλώσσα σημειώνει: «Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».
Επιφύλαξη Ζάεφ
Με δεδομένη, λοιπόν, την ευρωπίεση προς την ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης, ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζ. Ζάεφ εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος, όμως σχολιάζοντας την εκτίμηση του επιτρόπου Χαν δεν έκρυψε τη διαφωνία του. «Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι μεγάλος φίλος της ‘Μακεδονίας’ και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει. Εγώ το θέλω αυτό, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν» είπε χαρακτηριστικά.
Η... "ομάδα της Αχρίδας"
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι συστήνεται άτυπη ομάδα εργασίας, η “Ομάδα της Αχρίδας”, όπως είπε χαρακτηριστικά, με πολιτικές προσωπικότητες που στηρίζουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σημειωτέον πως στην “Ομάδα της Αχρίδας” μετέχουν ο πρώην γενικός γραμματέας του NATO λόρδος Ρόμπερτσον, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και ακόμη ορισμένοι πρώην Δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: