31 Ιανουαρίου 2019

Τουρισμός στη Σαμοθράκη


Τουρισμός στη Σαμοθράκη

Πριν ένα δεκαήμερο περίπου, έλαβα ένα μήνυμα από μια κυρία από την Αθήνα (Βίκυ Π.),
η οποία μου δήλωσε ότι είναι «τουριστική πράκτορας» και επειδή παρακολουθεί τις δημοσιεύσεις μου και την αγάπη μου για τη Σαμοθράκη, θέλησε να της δώσω κάποιες σχετικές πληροφορίες.

Η συζήτησή μας μεταφέρθηκε στο τηλέφωνο και σας παραθέτω σε συντομία τον διάλογό μας.

Κύριε Σπιτάλα σας ευχαριστώ για την αποδοχή και επειδή προγραμματίζουμε από το γραφείο μας μία επίσκεψη ενός γκρουπ 300 ατόμων από «ευρωπαϊκή χώρα» (μου είπε
ποια αλλά δεν την αναφέρω), σας παρακαλώ να μου δώσετε σχετικές πληροφορίες.

Σχετικά με το γκρουπ που προγραμματίζει την επίσκεψή του
-       Το γκρουπ αυτό είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι ιδιαίτερα μορφωμένοι (καθηγητές πανεπι-στημίων κ.ά.), οι οποίοι κάθε χρόνο, σαν παρέα, επισκέπτονται τόπους που επιλέγουν οι ίδιοι, με αποκλειστικά δικό τους (νοικιασμένο μάλλον) μικρό κρουαζιερόπλοιο ή με άλλα μέσα. 
-       Το γραφείο μας ανέλαβε την προετοιμασία του ταξιδιού και για το λόγο αυτό συνεργάτης του τουριστικού γραφείου μας θα επισκεφθεί για μερικές μέρες το νησί (Ιούνιο αν θυμάμαι καλά), για επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης.

Σχετικές Ερωτήσεις
-       Στην ερώτησή της σχετικά με τη δυνατότητα του νησιού να δεχτεί μικρό κρουαζιερόπλοιο την παρέπεμψα στο λιμεναρχείο. (η ίδια μου είπε ότι προτιμότερο για κάθε τόπο φιλοξενίας είναι να μη γίνεται η επίσκεψη με κρουαζιερόπλοιο αλλά όλη η διαμονή να γίνεται στον τόπο της επίσκεψης για αυτονόητους λόγους).
-       Ρώτησε σχετικά με το οδικό δίκτυο και αν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από τις περσινές καταστροφές, αν είναι περιμετρικά βατό το νησί και σχετικά με την ποιότητα του οδικού δικτύου (αν μπορούν να μετακινηθούν μεγάλα πούλμαν) κ.λ.π.
-       Ρώτησε αν μπορούν να φιλοξενηθούν τα 300 άτομα σε ένα μόνο ξενοδοχείο για να είναι όλοι μαζί.
-       Ρώτησε αν ένα 5νθήμερο είναι αρκετό για μια επαρκή διαμονή, δηλαδή τι μπορούν και με ποιο τρόπο να γνωρίσουν με επάρκεια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού μας, όπως, αρχαία, φύση, πολιτισμός, κουζίνα και άλλα και αν υπάρχουν προς τούτο σχετικές υποδομές όπως ξεναγοί κ.λ.π.
-       Ρώτησε σχετικά με τη συγκοινωνία «αν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα της προηγού-μενης χρονιάς» που δεν υπήρχε επαρκής χρόνος ενημέρωσης δρομολογίων και κλεισίματος θέσεων.
-       Με ρώτησε αν υπάρχει η δυνατότητα από ίδιες υποδομές του νησιού να μετακινούνται οι επισκέπτες όπως λεωφορεία κ.λ.π.
-       Ρώτησε αν υπάρχουν τουριστικοί πράκτορες στο νησί στην Καβάλα ή στην Αλεξ/πολη (όπου υπάρχουν αεροδρόμια), που να μπορούν να τους εξασφαλίσουν ανάλογη μετακίνηση με λεωφορεία τους για όσες ημέρες θα διαμείνουν στο νησί μας..
Η κυρία αυτή επισκέφτηκε τη Σαμοθράκη πολλά χρόνια πριν και διαπίστωσα ότι τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για ολόκληρη τη Θράκη και ότι όσο περνάει από το χέρι της θα προσπα-θήσει για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες και την ευχαριστούμε.

Της έδωσα τα τηλέφωνα του Λιμεναρχείου, του Δημάρχου, της SAOS και του πλοιοκτήτη της και του προέδρου των ξενοδόχων μας κ. Γ. Γλήνια με τον οποίο μίλησα αμέσως μαζί του και τον ενημέρωσα σχετικά.
-       .  -

*** Είναι αλήθεια ότι προβληματίστηκα τόσες μέρες αν θα έπρεπε να δημοσιεύσω αυτή τη συζήτηση με την κυρία και με ποιο τρόπο και πνεύμα θα έπρεπε να το κάνω. Τελικά κατέ-ληξα στο να την κοινοποιήσω προκειμένου να κατανοήσουμε όλοι μας εδώ στο νησί καλύτερα, ότι ο τουρισμός μας χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση, συλλογικότητα, συνεννό-ηση, διαφήμιση, οργάνωση, υποδομές και προγραμματική στόχευση, δηλαδή, τι τουρισμό θέλουμε και σε ποιους επισκέπτες θα απευθυνόμαστε.
Ελπίζω αυτό το γκρουπ των 300 επισκεπτών με τους πράκτορές του, να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να αποφασίσει τελικά να επισκεφθεί την όμορφη Σαμοθράκη μας, που αν και έχει μεγάλη προίκα από τους Θεούς της, χιλιάδες χρόνια τώρα, δεν κατάφερε ακόμη να την αξιοποιήσει με επάρκεια!

Σπιτάλας Βασίλης
Δημότης Σαμοθράκης και μόνιμος κάτοικος

Δεν υπάρχουν σχόλια: