8 Αυγούστου 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ - ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σύλλογος Καρκινοπαθών «Μαζί για Ζωή»,

Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 9-11 (Δημαρχείο), Ορεστιάδα 68200

e-mail: mazigiazoi@gmail.com, Τηλ. 6977 716 821;

Σύλλογος Καρκινοπαθών Βορείου Έβρου „Μαζί για Ζωή“

Αριθμός Λογαριασμού Τράπεζα Πειραιώς : 6185145124001, IBAN: GR03 0171 1850 0061 85145124001

Ο σκοπός μας:

Το όνομά μας δηλώνει το στόχο μας: να παλέψουμε ανυποχώρητα, με όλες μας τις δυνάμεις, με αποφασιστικότητα και σθένος, συλλογικά και με πνεύμα αλληλεγγύης («ΜΑΖΙ»), για το αναφαίρετο δικαίωμά μας «ΓΙΑ ΖΩΗ»! Για την οριστική νίκη μας επί του  νοσήματος του καρκίνου, νόσημα δυσίατου αλλά όχι ανίατου. Και όπου δεν είναι δυστυχώς αυτό εφικτό, να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με στόχο τη μέγιστη δυνατή διασφάλιση της ποιότητας ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Παραμένουμε σταθερά δίπλα στον πάσχοντα καρκινοπαθή συνάνθρωπο και τασσόμαστε μαζί του. Για τη ζωή του, τη ζωή μας και, εν τέλει, τη ζωή όλων μας!

Η Πρόεδρος του Συλλόγου

Εύη Ορφανού

------------------------------------

Η παρουσίαση του παιδίατρου κ. Αδαμίδη Δημήτρη

Το «κακό» δεν ξορκίζεται με τη σιωπή…Το προλαμβάνουμε με την «ενημέρωση», το παλεύουμε με αισιοδοξία.

 Οι κακοήθειες της παιδικής ηλικίας δεν είναι ούτε σπάνιες, αλλά  ούτε και συχνές:  Μέχρι την ηλικία των 15 ετών θα νοσήσει από κακοήθεια 1/500 παιδιά, σε ηλικία 15-20 ετών 1/300 παιδιά.

Κακοήθη νοσήματα στα παιδιά είναι:

·         Λευχαιμίες (πολλοί ιστολογικοί  τύποι)

·         Όγκοι εγκεφάλου

·         Λέμφωμα

·         Νευροβλάστωμα

·         Νεφροβλάστωμα

·         Οστεοσάρκωμα

·         Σάρκωμα

Το 1960 η επιβίωση ήταν μόνο 20%, σήμερα αγγίζει το 90%. Συνεπώς δεν μιλάμε πλέον για καταδικαστική διάγνωση.

Γνωρίζουμε πλέον ότι η χρήση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος ζωικής προελεύσεως αυξάνει την πιθανότητα κατά 23% για οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και κατά 18% για οξεία μυελογενή λευχαιμία. Συνεπώς ο μητρικός θηλασμός είναι κύριος παράγοντας πρόληψης της λευχαιμίας.

Συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στον παιδίατρο για έλεγχο λευχαιμίας είναι: ωχρότητα, αδυναμία, κόπωση, ανορεξία, πετέχειες (στικτές αιμορραγίες), εκχυμώσεις (μελανιές), επίμονος πυρετός, αύξηση ορίων ήπατος και σπληνός. διόγκωση λεμφαδένων. Βέβαια όποιος έχει τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι έχει λευχαιμία, απλά πρέπει να ελεγχθεί.

Συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στον παιδίατρο για έλεγχο πιθανού όγκου εγκεφάλου είναι: πονοκέφαλος χωρίς πυρετό κυρίως το πρωί, έμετοι χωρίς ναυτία κυρίως το πρωί, αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού, αιφνίδια εγκατάσταση στραβισμού, αδυναμία ή πάρεση κάποιου άκρου. Βέβαια όποιος έχει τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι έχει όγκο εγκεφάλου, απλά πρέπει να ελεγχθεί.

Η σύγχρονη θεραπεία μπορεί κατά περίπτωση να είναι: χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού οστών κ.α. υπάρχουν βέβαιε επιπλοκές της θεραπείας, τις γνωρίζουμε και τις αντιμετωπίζουμε.

Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται ψυχοκοινωνική στήριξη του παιδιού και της οικογένειας με τη βοήθεια ψυχολόγου, συλλόγων καρκινοπαθών, παραστάσεις παραμυθιών, χορού ή μουσικής μέσα στα νοσοκομεία. 

Πιο σύγχρονες θεραπείες δοκιμάζονται ερευνητικά τώρα: α) ενίσχυση του φυσιολογικού μηχανισμού του οργανισμού που ανιχνεύει ανοσολογικά τα καρκινικά κύτταρα και τα καταστρέφει β) χορήγηση αντικαρκινικών νανορομπότ βρίσκουν και καταστρέφουν τους όγκους στερώντας τους το αίμα.

Ποτέ δεν το βάζουμε κάτω, με γνώση, προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία ξορκίζουμε το κακό!

Δρ. Δημήτρης Αδαμίδης

Παιδίατρος

Διευθυντής ΕΣΥ Γ.Ν.Διδυμοτείχου

--------------------------------

                                     Η φωτογραφία από το τέλος της εκδήλωσης

*** Την προηγούμενη μέρα (Σάββατο 24-7-2020) εξετάστηκαν 25 παιδιά στο Πνευματικό Κέντρο από τον παιδίατρο κ. Αδαμίδη και τον Σαμοθρακίτη καρδιολόγο μας κ. Παναγιώτη Παππά. Χορηγήθηκαν βεβαιώσεις υγείας για όσα παιδιά τις χρειάζονταν για το σχολείο τους. Η εκδήλωση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα (Κυριακή 25/7) στο Πνευματικό Κέντρο και σύμφωνα με τις δηλώσεις όσων παραβρέθηκαν, κρίθηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για το νησί μας.

Δυστυχώς τόσο στη συμμετοχή των παιδιών που προσήλθαν για να εξεταστούν το Σάββατο, όσο και την επόμενη μέρα στην "εκδήλωση ενημέρωσης" των γονέων, η συμμετοχή ήταν μικρή και αποδόθηκε στην κακή επιλογή της ημερομηνίας που συνέπεσε μαζί με άλλες εκδηλώσεις την ίδια μέρα στο νησί μας. 

Η σοβαρότητα της ανάγκης ενημέρωσης των κατοίκων του νησιού μας στα ζητήματα της υγείας και ιδίως όταν αφορούν τα παιδιά μας είναι εξαιρετική σημασίας.

Τόσο η Πρόεδρος των "Καρκινοπαθών και των σπανίων παθήσεων Νομού Έβρου" όσο και ο παιδίατρος κος Δ. Αδαμίδης δήλωσαν πρόθυμοι να ξαναέρθουν στη Σαμοθράκη όποτε κληθούν από τον Δήμαρχο για να πραγματοποιηθεί - επαναληφθεί μια ανάλογη εκδήλωση.

Σπιτάλας Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: