2 Μαΐου 2013

Το Μοιρολόι της Παναγιάς


Αποσπάσματα από το μοιρολόι της Παναγιάς που ερμήνευσε η παιδική χορωδία του συλλόγου φίλων μουσικής Σαμοθράκης "Αρμονίας Γένεσις" στις 21-22 Απριλίου 2011 στους ιερούς ναούς των εκκλησιών της Χώρας και Αλωνίων Σαμοθράκης.

Η συνολική διάρκεια του μοιρολογιού είναι φτάνει τα 40'. Στο βίντεο παραθέτουμε μερικά αποσπάσματά του.
Το μοιρολόι της Παναγιάς ανήκει στην κατηγορία των παραθρησκευτικών τραγουδιών (παραδοσιακά-λαϊκά τραγούδια με θρησκευτικό περιεχόμενο).

Το κείμενο του μοιρολογιού μας σώζεται από την τοπική λαϊκή παράδοση του νησιού της Σαμοθράκης και εξιστορεί με έναν ιδιαίτερα περιγραφικό τρόπο το Θείο Πάθος, με κεντρικά πρόσωπα την Παναγία, τον Χριστό και τον μαθητή του Αγ. Ιωάννη.
Στο νησί διασώζονται μέχρι σήμερα τρεις τουλάχιστον μουσικές παραλλαγές του μοιρολογιού.
Στα μουσικά αποσπάσματα ακούγεται η βασική μελωδία της λεγόμενης "Λημνιάς" εκδοχής έτσι όπως τραγουδιέτε στα νότια χωριά του νησιού της Σαμοθράκης (Λάκκωμα, Πρ. Ηλίας, Ξηροπόταμος).

Η παιδική χορωδία του συλλόγου φίλων μουσικής Σαμοθράκης συμμετείχε στα θρησκευτικά δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας με τα μέλη:
Βαλέρια Πανάγου, Ευγενία Συκά, Μαλάμω Μαλλιαρού, Μυρσίνη Βαϊκούζη,
Μυρσίνη Σαλαμανή, Τάσος Γλήνιας, Τριανταφυλλιά Απότα, Φιλιώ Σαλαμανή,
Παρασκευή Βαϊκούζη, Μαρίνα Καραγιάννη, Ξένια Γιαμάγα, Κομνηνός Αποστολούδιας, Κυριάκος Αγγελώνιας, Πελαγία Μυλωνά,
Ραφαήλ Πετσώνιας, Παναγιώτης Συκάς, Ξένια Τσαούση,
Σέβη Καραγιάννη, Σταθούλα Βαβάλου, Μάριος Αγγελώνιας, Δέσποινα Γιαννέλου. Χορωδιακή επεξεργασία & διεύθυνση: Γιώτα Τηγανούρια-Αραβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: