6 Μαΐου 2013

Γερμανικές οφειλές: To πρώτο βήμα έγινε


Αυτόνομη δυναμική η οποία ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας έχει προσλάβει πλέον το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας. Στη φωνή του Μανώλη Γλέζου και των λίγων ακόμα αγωνιστών που με σθένος διεκδικούσαν την ανταπόκριση της Γερμανίας στο "ηθικό και πολιτικό" της χρέος, έχει προστεθεί σήμερα η επίσημη ανακίνηση του θέματος από τη Βουλή και από την κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι το ζήτημα δεν θα παραμείνει απλώς "απαράγραπτο" αλλά θα τεθεί επί τάπητος από την Αθήνα στο Βερολίνο.

Τα ΜΜΕ αποφάσισαν να ασχοληθούν


Σχεδόν καθημερινά, διεθνής και ελληνικός Τύπος ανακινεί το θέμα των αποζημιώσεων. Ο μεν γερμανικός, όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα η Die Welt, περνώντας γραμμή συμψηφισμού, περιορίζεται στο επιχείρημα πως, αφού φαίνεται πως η Γερμανία θα αναγκαστεί ούτως ή άλλως να πάει σε κούρεμα, τη συμφέρει να το "πατσίσει" απαλλασσόμενη από το χρέος της προς την Ελλάδα. Η ίδια εφημερίδα θεωρεί επίσης πως η Γερμανία, που δεν χαίρει ιδιαίτερης συμπάθειας στους λαούς -κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου-, μπορεί όχι μόνο να βρεθεί εκτεθειμένη από 'κεί που δεν το περιμένει, αλλά να απολέσει και μέρος της ισχύος της.

Ο δε ελληνικός Τύπος "ανακάλυψε" το θέμα και με "αποκλειστικές" πληροφορίες βγάζει στη φόρα στοιχεία τα οποία μέχρι πρότινος όχι μόνο δεν γνώρισε αλλά δεν ήταν και πρόθυμος να ερευνήσει. Το "Βήμα" δημοσίευσε προ δύο εβδομάδων έγγραφο που αποκάλυπτε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε αποποίηση των αξιώσεων, την περασμένη εβδομάδα η "Real News" αποκάλυψε έγγραφα από τα αρχεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία έχουν ενταχθεί στην απόρρητη έκθεση που συνέταξε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έχει στα χέρια της εδώ και λίγες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση.
Είναι ακριβώς τα ίδια στοιχεία για τα οποία φωνάζει εδώ και μία εικοσαετία ο Μανώλης Γλέζος, ότι δηλαδή δεν τίθεται θέμα "άρνησης" της ύπαρξης του δανείου από τους Γερμανούς, καθώς ακόμη και ο Χίτλερ είχε αποπληρώσει κάποιες δόσεις του.

Αποπληρωμή 19 δόσεων

Συνολικά 19 δόσεις καταβλήθηκαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1943 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 1944, όπως αποκαλύπτει και η "Real". Συγκεκριμένα, με βάση τα αρχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δυνάμεις κατοχής εκταμίευαν χρήματα από τους "ειδικούς λογαριασμούς" που είχαν δημιουργηθεί γι' αυτόν τον σκοπό μέχρι και τον Μάρτιο του 1943.
Στις αρχές, όμως, του Δεκέμβρη του 1942, ύστερα από τροποποίηση της αρχικής σύμβασης της Ρώμης -στην οποία σημειωτέον δεν υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση- ορίστηκε πως τα δανεικά θα επιστρέφονταν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1943. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι με τις πληρωμές των δόσεων, το δάνειο έλαβε τη μορφή έντοκου συμβατικού και όχι αναγκαστικού σε σταθερό νόμισμα. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζει και ο Αντώνης Μπρεδήμας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι "Γερμανοί έχουν αναλάβει την υποχρέωση να το αποπληρώσουν".
Ο οικονομολόγος Κώστας Μελάς θεωρεί επίσης δύσκολο τον υπολογισμό των τόκων του δανείου και επισημαίνει ότι θα πρέπει να το προσεγγίσει συγκρίνοντάς το με κάποια σταθερή μονάδα, όπως δολάριο, στερλίνα, χρυσός και επισημαίνει πως η πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για άμεση τιτλοποίηση "στερείται βάσης". Ωστόσο ο ίδιος καταλήγει πως το θέμα είναι ένα "ισχυρό όπλο διαπραγμάτευσης στη φαρέτρα της Αθήνας".


ΑΥΓΗ  05.05.2013 Γιάμαλη Αναστασίαhttp://www.avgi.gr

2 σχόλια:

Σαρικας είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και μακάρι οι Γερμανοί να κάνουν κάτι.Θα φύγει ένα μεγάλο βάρος από τον Ελληνικό λαό.

ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ είπε...

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.
Οι συμμορίτες πολιτικοί μας το θέλουν όμως πραγματικά αυτό;
Το να δοθούν δηλαδή τα λεφτά από την γερμανία.
Μήπως είναι κι αυτοί στο κόλπο που διαχρονικά ήταν οι προκάτοχοι τους;
Μήπως φοβούνται πως αν πιέσουν την Γερμανία σύντομα θα χάσουν την καρέκλα που ο καθένας έχει;
Μήπως φοβούνται αν ο λαός δει ότι δικαιωθεί σε αυτήν την υπόθεση, ζητήσει κι άλλα όπως την κατάργιση των μνημονίων; Πράγμα που μάλλον δεν τους συμφέρει, όσο πιο πολλά κοκκαλάκια ρίχνεις σε ένα σκύλο τόσο περισότερο κρεατάκι γλύφει.